Mi lesz a szuperkórházakkal?

Budapesten londoni mintára négy nagy kórházcentrumot akarnak kialakítani. Ezekre több százmilliárd forintot fordítanának, és nem egy, hanem legalább három szuperkórház lenne Budapesten. Kérdés azonban, hogy lesz-e még orvos és ápoló, aki átköltözik az új és hipermodern intézményekbe.

Az elmúlt években uniós forrásból 500 milliárd forintot fordítottak vidéki kórházak fejlesztésére. A körülmények a legtöbb helyen olyanok, amelyekről a budapestiek - néhány kivételtől eltekintve -csak álmodhatnak. Vidéken kialakult a feladatmegosztás is a kórházak között.: a kis városi kórházak járóbeteg-ellátást, egynapos sebészeti beavatkozásokat végeznek, vagy krónikus betegeket ápolnak, a komolyabb eseteket a megyei kórházakban látják el, és vannak olyan megyei vagy egyetemi centrumok, amelyek a nap 24 órájában el tudják látni a legsúlyosabb betegeket és sérülteket - írja az Index.hu.

Heim Pál Gyermekkórház
A Heim Pál Gyermekkórház főépülete.  A fővárosi kórházi ellátásnak új rendszer kell

Budapesten viszont 22 közkórház és a Semmelweis Egyetem több mint 30 egyetemi klinikája van szétszórva a városban? Legalább tíz éve világos, hogy ezzel a káosszal kezdeni kellene valamit. Most úgy látszik, elindul valamilyen komoly átszervezés, de nem látszik a pontos irány az állami, szakmai és önkormányzati vezetők eltérő nyilatkozatai miatt.

Az biztos, hogy a budapesti egészségügyi fejlesztések költségét ma 235 milliárd forintra becsülik. Ebből 185 milliárdot fordítanának a három sürgősségi centrum kialakítására, 11 milliárdot a társkórházak energetikai fejlesztésére, és 39 milliárd forintot a kórházak belső komfortosítására és orvostechnológiai fejlesztésére. A három nagy centrummal kapcsolatos terveket jövő márciusig kell véglegesíteni, hogy a 2018-as költségvetés tervezésénél már figyelembe tudják venni. A nagy centrumok 2019-2020 környékén készülhetnek el.


Kórházak nem fognak megszűnni, hanem ellátásaikkal és eszközeikkel csatlakoznak a centrumokhoz: társkórházként így továbbra is fontos szerepet kap az Uzsoki, a Flór Ferenc, a Bajcsy, a Jahn Ferenc, a Szent Margit és a Szent Imre kórház, és az olyan szakkórházak is mint a Heim Pál Gyermekkórház vagy az Országos Kardiológiai Intézet. Ehhez a rendszerhez illeszkednének majd a Semmelweis Egyetem klinikái, amelyek most is részt vesznek a budapestiek és a környéken élők ellátásában, másrészt országos szinten is végeznének speciális beavatkozásokat.

A fővárosi és a Pest megyei egészségügy fejlesztése érdekében négy új centrumot hoznak létre, amelyek köré társkórházakat szerveznek. Erről az Egészséges Budapest Program előkészítéséről szóló kormányhatározat rendelkezik, amely megjelent a Magyar Közlönyben. Részletek! 

Az átszervezéseket londoni mintára képzelték el. A várost ott is négy nagy területre osztották. Három centrumba csoportosították a legfontosabb kórházi kapacitásokat, az egyetemi kórház pedig a saját területének ellátása mellett át tudja venni tőlük a bonyolult eseteket. Egy súlyos autóbaleset után például az egyszerre több súlyos és életveszélyes sérülést elszenvedett (politraumatizált) sérültet olyan kórházba kell tudni szállítani, ahol egy helyen és egy időben elérhető traumatológus, mellkassebész, idegsebész, fül-orr gégész és más specialista. Budapesten ennek megfelelően alakul ki egy észak-pesti, egy dél-pesti, egy észak-budai és egy dél budai centrum.

Forrás: Index.hu

 

 

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső