+10° - +25°
Nincs front

Három-négy szuperkórház kell Budapestnek

A társadalmi öregedést, és nem az elvándorlást tartja az egészségügy legnagyobb problémájának Ónodi-Szűcs Zoltán. Az államtitkár béremelést ígér az orvosoknak és az ápolóknak, illetve három-négy szuperkórházat tartana ideálisnak Budapesten.

Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárral készített interjút az Origo, melyben szó esett az egészségügy kihívásairól, a fővárosi betegellátó rendszer betegségeiről, illetve az ápolók és orvosok béremeléséről.
Az államtitkár elmondta: jelenleg is tárgyalásokat folytatnak a Magyar Orvosi Kamarával a béremelésről, a megállapodáshoz már közel vannak. Ugyan a kezdeti, bruttó 180 ezer forintos emelési igényt nem áll módjukba elfogadni, az ajánlatuk így is előnyös lesz Ónodi-Szűcs Zoltán szerint, és 2019-re meghaladhatja a visegrádi országok átlagát. Fontosnak tartja, hogy arányaiban ne legyen magasabb az orvosok béremelése a szakdolgozókénál, a legégetőbb gondot ugyanis az utóbbiak hiánya jelenti majd. Úgy remélik, ezzel sikerül csökkenteni az elvándorlás mértékét is, a hálapénzre ugyanakkor ez nem jelenthet megoldást, azt a társadalomnak kell "kínossá" tennie.
Három vagy négy szuperkórház felépítése van tervben Budapesten, ahol az év minden napján, minden ellátási szinten van felvétel - hangsúlyozta Ónodi-Szűcs Zoltán. Egy-egy mamutintézménnyel Észak- és Dél-Pesten is számolnak, illetve a budai oldalon is jogosultsága lenne két főkórháznak, a konkrét helyszín kiválasztásával kapcsolatban ugyanakkor még nem tudott érdemben nyilatkozni az államtitkár.
Az elfekvőként is nevezett szociális ellátás feladatkörét a szakellátásból a szociális ellátórendszernek adják át. Bizonyos előrejelzések szerint tíz éven belül 3 millió krónikus idős beteg lehet Magyarországon, az ő szakellátásban történő kezelésük teljesíthetetlen terhet jelent, nagyobb részt kell majd vállalnia ezért a szociális és alapellátásnak, illetve a civil társadalomnak is - mondta Ónodi-Szűcs Zoltán. A kórházi fertőzések elkerülésének érdekében az lenne a cél, hogy minél előbb elhagyhassa a beteg az intézményt, ezért a jövő kórházfejlesztései sem az ágyszám bővítésén, hanem a gyors és hatékony működtetésen alapulnak.
A jövő kórházfejlesztései nem az ágyszám bővítésén, hanem a hatékony működtetésen alapulnak

A jövő kórházfejlesztései nem az ágyszám bővítésén, hanem a hatékony működtetésen alapulnak

Az egészségügyi intézményekhez kerülő kancellárok feladata az lenne, hogy a kórházi ellátás ne önérdek legyen, hanem a lakosságot szolgálja - magyarázta. Tervek szerint a kancelláriákhoz kerülne a kórházi háttértámogatás irányítási rendszere, például a logisztika, bérszámfejtés és beszállítás is.
Forrás: Origo

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső