+16° - +31°
Nincs front

Három-négy szuperkórház kell Budapestnek

A társadalmi öregedést, és nem az elvándorlást tartja az egészségügy legnagyobb problémájának Ónodi-Szűcs Zoltán. Az államtitkár béremelést ígér az orvosoknak és az ápolóknak, illetve három-négy szuperkórházat tartana ideálisnak Budapesten.

Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárral készített interjút az Origo, melyben szó esett az egészségügy kihívásairól, a fővárosi betegellátó rendszer betegségeiről, illetve az ápolók és orvosok béremeléséről.
Az államtitkár elmondta: jelenleg is tárgyalásokat folytatnak a Magyar Orvosi Kamarával a béremelésről, a megállapodáshoz már közel vannak. Ugyan a kezdeti, bruttó 180 ezer forintos emelési igényt nem áll módjukba elfogadni, az ajánlatuk így is előnyös lesz Ónodi-Szűcs Zoltán szerint, és 2019-re meghaladhatja a visegrádi országok átlagát. Fontosnak tartja, hogy arányaiban ne legyen magasabb az orvosok béremelése a szakdolgozókénál, a legégetőbb gondot ugyanis az utóbbiak hiánya jelenti majd. Úgy remélik, ezzel sikerül csökkenteni az elvándorlás mértékét is, a hálapénzre ugyanakkor ez nem jelenthet megoldást, azt a társadalomnak kell "kínossá" tennie.
Három vagy négy szuperkórház felépítése van tervben Budapesten, ahol az év minden napján, minden ellátási szinten van felvétel - hangsúlyozta Ónodi-Szűcs Zoltán. Egy-egy mamutintézménnyel Észak- és Dél-Pesten is számolnak, illetve a budai oldalon is jogosultsága lenne két főkórháznak, a konkrét helyszín kiválasztásával kapcsolatban ugyanakkor még nem tudott érdemben nyilatkozni az államtitkár.

Az elfekvőként is nevezett szociális ellátás feladatkörét a szakellátásból a szociális ellátórendszernek adják át. Bizonyos előrejelzések szerint tíz éven belül 3 millió krónikus idős beteg lehet Magyarországon, az ő szakellátásban történő kezelésük teljesíthetetlen terhet jelent, nagyobb részt kell majd vállalnia ezért a szociális és alapellátásnak, illetve a civil társadalomnak is - mondta Ónodi-Szűcs Zoltán. A kórházi fertőzések elkerülésének érdekében az lenne a cél, hogy minél előbb elhagyhassa a beteg az intézményt, ezért a jövő kórházfejlesztései sem az ágyszám bővítésén, hanem a gyors és hatékony működtetésen alapulnak.
A jövő kórházfejlesztései nem az ágyszám bővítésén, hanem a hatékony működtetésen alapulnak

A jövő kórházfejlesztései nem az ágyszám bővítésén, hanem a hatékony működtetésen alapulnak

Az egészségügyi intézményekhez kerülő kancellárok feladata az lenne, hogy a kórházi ellátás ne önérdek legyen, hanem a lakosságot szolgálja - magyarázta. Tervek szerint a kancelláriákhoz kerülne a kórházi háttértámogatás irányítási rendszere, például a logisztika, bérszámfejtés és beszállítás is.
Forrás: Origo

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső