A nap képe: tönkreteszi a szőlőt az időjárás

Kalifornia borvidéke – a híres Napa- és Sonoma-völgyeket is beleértve –, olyan súlyos éghajlati válsággal néz szembe, amely komolyan veszélyezteti az ágazat jövőjét.

Rengeteg szőlőt tett tönkre az időjárás a híres kaliforniai ültetvényekben. Sok fürt elszáradt, a levelek besárgultak. A növények nehezen bírják a klímaváltozással járó extrém körülményeket, így erősen kérdésessé vált a borászok jövője.

szőlő, klímaváltozás
Tönkrement szőlőfürt egy kaliforniai szőlőültetvényen. Fotó: David Paul Morris/Bloomberg/Getty Images

Egyre gyakoribb lesz az extrém hőség

Idén nyáron is világszerte előfordultak erős hőhullámok. Az előrejelzések szerint azonban ezek azonban már nem sokáig számítanak rendkívüli eseménynek – néhány évtized múlva ez lesz a szokványos. Az évszázad végére már rendszeres eseménnyé válhatnak az extrém magas hőfokok, a szélsőséges hőmérsékletek pedig egyértelműen összefüggésbe hozhatók az emberi tevékenység okozta klímaválsággal.

6 lépéssel küzdhetünk a klímaváltozás ellen.

Eltűnhet egy kedvelt termék a klímaváltozás miatt

A gyakori hőhullámokkal tűzdelt, jellemzően száraz nyarak mellett arra is számíthatunk, hogy egyre általánosabbá válnak az enyhe és csapadékszegény telek, illetve a kelleténél jóval melegebb tavaszok. Ezek pedig nemcsak az embereket viselik meg, hanem a növényeket is. A jövőben tehát a klímaváltozás egyre aggasztóbb következményeivel kell majd szembenéznünk: egyes termékektől – például a „zöld aranynak” is nevezett görög extre szűz olívaolajtól – akár búcsút is vehetünk.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +5 °C
Minimum: -5, +2 °C

A ködfoltos, borongós időben kisebb havazás, hószállingózás előfordulhat, nagyobb eséllyel a nap második felében. Mérsékelt lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 0, 5 fok között valószínű. Csütörtökön a nap első felében frontmentes lesz az idő, de a hideg, fagyos reggelen erős kopásos ízületi bántalmak is felléphetnek, illetve az eddigieknél nagyobb megfázásveszéllyel kell számolni. Napközben egyre erősebb kettősfronti tüneteket lehet majd tapasztalni, különösen a keringési panaszok és a vérnyomásproblémák válhatnak intenzívvé. A fokozottan érzékenyeknél görcsök is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: