Eltűnhet egy kedvelt termék a klímaváltozás miatt

A klímaváltozásnak már számos következményét érezhetjük, és a jövőben egyre aggasztóbb dolgokkal kell majd szembenéznünk. Egyes termékektől akár búcsút is vehetünk.

A klímaváltozás miatt egyre általánosabbá válhatnak az enyhe és csapadékszegény telek, a kelleténél jóval melegebb tavaszok, illetve a gyakori hőhullámokkal tűzdelt, jellemzően száraz nyarak. Ezek pedig nemcsak az embereket viselik meg, hanem a növényeket, egyebek mellett az olajfákat is.

olívaolaj, Görögország, olajbogyó, klímaváltozás,
Hamarosan eltűnhet a zöld arany. Fotó: Getty Images

Veszélyben a görög olívaolaj?

Görögország a harmadik legnagyobb olívaolaj-termelő ország a világon, most azonban nagy bajban vannak a gazdák. "Olyan jelenségeknek és problémáknak vagyunk most a tanúi, amelyeket 20 évvel ezelőtt el sem tudtunk volna képzelni" - mondta a Reuters-nek Michalis Antonopoulos olajbogyó-termelő. Becslése szerint a Görögország legismertebb olajbogyó-termelő régiójának számító Kalamatában most legalább 50 százalékkal esett vissza a termelés.

Aggasztóan meleget mértek az Északi-sarkvidéken .

Egyes fákon - amelyek több száz évig megbízhatóan hozták a termést - már csak üres ágak láthatóak, a kifejlett olajbogyók egy része pedig vagy kiszáradt a szokatlan hőség miatt, vagy a gyümölcslégy áldozata lett és elrohadt. Egy olajbogyó-szakértő, Stavros Vemmos szerint ráadásul a jövőben az is előfordulhat, hogy Görögország egyes részei teljesen alkalmatlanná válnak majd az olajbogyó termesztésére, ugyanis az előrejelzések szerint ezeken a vidékeken állandósulni fog a vízhiány és a hőség.

Eltűnhet a "zöld arany"

A 2020-21-es szezonban 275 ezer tonna olívaolajat termelt Görögország, amelynek több mint felét külföldre adták el. Az uniós előrejelzések szerint azonban 2021-22-ben mintegy 45 ezer tonnával elmarad a termelés mennyisége az előző évitől. A klímaválság tehát semmit sem kímél, és a gazdák attól tartanak, hogy hamarosan már képtelenek lesznek kielégíteni az általuk csak "zöld aranynak" nevezett extra szűz olívaolaj iránti keresletet.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +1, +7 °C

Változóan, többször erősen felhős lesz az ég, szórványosan eső, zápor is lehet. Élénk északnyugati, nyugati szél mellett 14, 19 fokig melegszik a levegő. Hétfőn kettősfront hat a szervezetre. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, emellett gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a rosszullétek. Többen alvászavarokkal küzdhetnek, napközben pedig az energiátlanság és az ingerlékenység lehet jellemző. A hőérzet és a komfortérzet is csökken kissé. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: