Egyre gyakoribb lesz az extrém hőség

Idén nyáron is voltak erős hőhullámok, és várhatóan még lesznek is. Ezek azonban már nem sokáig számítanak rendkívüli eseménynek – néhány évtized múlva ez lesz a szokványos a szakértő szerint.

A klímaváltozás következtében az évszázad végére rendszeres eseménnyé válhatnak a hőhullámok és az extrém magas értékek – hívta fel a figyelmet a napokban Paul Davies, a Met Office meteorológiai szolgálat vezető meteorológusa. A szakértő véleménye szerint a szélsőséges hőmérsékletek egyértelműen összefüggésbe hozhatók az emberi tevékenység okozta klímaválsággal – írta meg a The Guardian .

hőség, kánikula, forróság, extrém meleg, hőhullám, melegrekord, globális felmelegedés
A londoni Trafalgar tér egyik szökőkútjában hűsöl egy család július 18-án. Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

Iskolákat is bezártak a hőség miatt

Az elmúlt napokban több országban is hőségriasztás volt érvényben, és melegrekordok is megdőltek. Az Egyesült Királyságban például a hét elején 41, Spanyolországban 45, Portugáliában pedig 47 Celsius-fokot mértek. Több európai országnak súlyos erdőtüzekkel is meg kell küzdenie, amelyek már eddig is több tízezer hektárnyi területen pusztítottak.

Mutatjuk, milyen időjárást hozhat Magyarországra a klímaváltozás.

A The Guardian cikke megemlíti továbbá, hogy a briteknél a kánikula akadozó közlekedéshez és az egészségügy nagyobb leterheltségéhez vezetett, a megfelelő hűtési infrastruktúrával nem rendelkező iskolák pedig bezártak. A lakosságot arra kérték, hogy igyanak sokat, valamint vigyázzanak a hőség miatt különösen veszélyeztetett személyekre, vagyis a gyerekekre, az idősekre és a krónikus betegekre. A szakszervezetek azt tanácsolták a munkavállalóknak, hogy amennyiben megoldható, a forró napokon inkább otthon dolgozzanak.

A jövőben felkészültebbnek kell lennünk

A meteorológusok aggasztónak nevezték az előrejelzéseket, amelyek szerint néhány évtized múlva már rendszeressé válhat az extrém hőség. Több szakértő is egyetért abban, hogy a klíma változására az épületeket is fel kell készíteni, hogy elviselhetőbbek legyenek a hőhullámok. Emellett az egészségügyi felkészülés is nagyon fontos lenne mind a mentők, mind a kórházak részéről.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: