Egy hospice doktor elárulta, mi történik a halál pillanatában

„Mielőtt megtörténik, mindenkinél van egy kis habozás…”

Tény, hogy a halál mindannyiunk számára igazi misztérium, amiről csak keveset tudunk. Ám élnek köztünk olyanok, akiknek még erre a misztikus történésre is kicsit nagyobb rálátásuk van. Egyikük, dr. B.J. Miller, aki hosszú évek óta a kaliforniai egyetemi kórház hospice osztályán dolgozik. A közelmúltban Oprah Winfrey-nek mesélt azokról a pillanatokról, amik a halálunkat megelőzően és közvetlenül azután történnek.

„Ott vagyok azokkal az emberekkel, akik az életük végén járnak, majd a testekkel, amikből néhány pillanattal korábban szállt el az élet” – kezdte Miller, majd hozzátette: „Mielőtt bekövetkezik a halál, mindenkinél érezhető némi habozás.”

Miller, aki maga is megtapasztalta a halálközeli élményt, mikor egy balesetben három végtagját is elveszítette, azt mondja, a sérülése rádöbbentette, hogy nem kell mindenáron tudnia, mi lesz. „Rájöttem, hogy nem kell mindent irányítanom. Nem is lehet. Nem kell tudnom a válaszokat és egész őszintén, szeretem is ezt a fajta tudatlanságot. Elég, ha annyit tudok a halálról, hogy ez egy szent pillanat.”

Az interjújában egyébiránt beszélt arról is, hogy a halál a kívülálló szemével meglehetősen hétköznapi dolog. „Voltam már olyan betegágynál is, amit a családdal álltunk körül. Beszélgettünk, és egyszer csak arra lettünk figyelmesek, hogy a beteg mindeközben eltávozott. […] Az egyik pillanatban még ott voltak, aztán már nem. A folyamat pedig teljesen zökkenőmentes. És éppen ez benne a szép.”

Miller azt mondja, az évek során, amit a hospice részlegen töltött, megtanulta tisztelni a halál beállta utáni néhány pillanatot. „Ilyenkor úgy érzem, hogy egészen közel tudok kerülni, az élet végtelenségéhez. Újra és újra megélem, hogy miközben valaki a közvetlen közelemben meghal, az élet – mint ha mi sem történt volna – megy tovább.”

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A zártabb felhőzet és összefüggőbb csapadékzóna szakadozva észak, északkelet felé vonul. Ugyanakkor mögötte erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, és újabb hullámban alakulhatnak ki záporok, akár felhőszakadással kísért zivatarok, elsősorban északkeleten heves zivatar sem kizárt. Legalább néhány órára azonban így is szinte mindenhol kisüt a nap. A légmozgás csak záporok, zivatarok környezetében lehet erős, viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között valószínű, de a tartósabban csapadékos tájakon ennél hűvösebb lehet az idő. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra