Csökkentheti az IQ-t a napfényes nyaralás?

A nyaralás, különösen a napfényes tájakon, csökkentheti az agyteljesítményt. Persze nem végzetes mértékben, de éppen eléggé ahhoz, hogy akadályozzon bennünket a komoly agymunkában.

A baj akkor kezdődik, amikor online foglaljuk le az utazást. Glenn Wilson pszichológus 2005-ös kutatása szerint az e-mail "bombázás" akár 10 ponttal is csökkentheti az IQ-nkat. Wilson ezt az állapotot "infománia" névre keresztelte. A koncentráció leromlik, mert a személy elméje egy szinte állandó készenléti állapotban rögzül, hogy reagáljon a beérkező üzenetekre, vagyis nem a megoldandó feladatokra fókuszál. Amikor ténylegesen a nyaralóhelyre utazunk, a modern utazással összefüggő aggodalmak megnövelik a kortizol stresszhormon szintjét. Ez károsíthatja a hippokampusz sejtjeit, ami viszont károsan befolyásolhatja a rövid távú memóriát és a koncentrációs készséget. Ha ehhez hozzáadjuk a repülőgépen elfogyasztott bátorító ital hatását, az IQ-szint további 10-20 százalékkal csökkenhet.

És még el sem jutottunk a szállodába, ahol az igazi katasztrófa vár. Siegfried Lehrl, az Erlangeni Egyetem professzora szerint a napozás és a pihenés hatására a frontális lebeny valósággal összezsugorodik. A semmittevés csökkenti az agyba jutó oxigén mennyiségét, ami a dendritek és axonok leromlását okozza. Ha ehhez hozzáadjuk a hőség és az alkohol okozta dehidratációt, az agysejtek térfogata akár 15 százalékkal is csökkenhet.

Lehrl professzor szerint tizennégy nap pihenés elegendő lehet ahhoz, hogy 20 ponttal csökkentse az IQ-szintet - ez pedig több, mint az okos és az átlagos tanulók közötti különbség.

Hogyan lehet ellensúlyozni a nyaralás e rémálomba illő káros hatásait? Lehr professzor azt tanácsolja, hogy naponta legalább 10 percig játsszunk valamilyen intellektuális játékot (sakkot vagy szókeresőt), menjünk el hosszú sétákra, és állandóan hidratáljuk magunkat. A rágózás is jót tesz. Hogy miért? Mert az állandó rágás serkenti az agytörzs éberségért felelős területét, így nő a figyelemszintünk és az agyba irányuló véráramlás.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció