+18° - +33°
Nincs front

Az ülőmunka váratlan előnye

HáziPatika

Alacsonyabb a kognitív zavarok későbbi életkorban való fellépésének kockázata azoknál az embereknél, akik munkája kevés fizikai aktivitást követel meg - állítják brit kutatók. Vizsgálataik szerint a kétkezi munkát végzők körében közel háromszor magasabb az időskori mentális hanyatlás veszélye.

Mit nevezünk demenciának? Mekkora problémát jelent a tünetegyüttes ma a világ lakosság körében? Részletek itt.

"A gyakran ismételt mantra, miszerint ami jó a szívnek, jó az agynak is, alapvetően teljesen helytálló. Az arra vonatkozó bizonyítékok viszont, hogy mit is kell valójában tennünk egyéni szinten, már zavarosabbak lehetnek" - mutatott rá Shabina Hayat, a Cambridge-i Egyetem kutatója az intézmény által kiadott közleményben. A szakember és kollégái is elismerik, hogy bár a rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok erősek arra vonatkozóan, hogy kapcsolat áll fenn a magasabb fizikai aktivitás, a jobb kognitív funkciók és ademenciaalacsonyabb kockázata között, de mégsem kellően meggyőzőek. Éppen ezért a kutatók igyekeztek részletesebb képet kapni a témáról, így arra keresték a választ egy nagyszabású vizsgálat keretében, hogy vajon külön-külön milyen hatása van a gondolkodási képességek hosszú távú megőrzésére a munka közbeni és a szabadidős testmozgásnak.

A fizikailag inaktív munkák védelmet nyújthatnak a kognitív hanyatlás ellen
A fizikailag inaktív munkák védelmet nyújthatnak a kognitív hanyatlás ellen. Fotó: Getty Images

Ehhez összesen 8500 önkéntes adatait vették fel. A kutatás kezdetén, 1993 és 1997 között az akkor a 40-79 éves korosztályba tartozó, különféle szocioökonómiai hátterű résztvevők mindannyian kitöltöttek egy kérdőívet az egészségükre és életmódjukra vonatkozóan, külön kitérve a fizikai aktivitásukra, valamint egy általános egészségügyi vizsgálaton is átestek. Átlagosan 12 év elteltével, 2006 és 2011 között minden alanyt újra behívtak a kutatók, ezúttal pedig egy olyan tesztcsomagot végeztettek el velük, amely a gondolkodási képességeiket mérte, beleértve a memóriát, figyelmet, vizuális feldolgozási sebességet, valamint egy, az IQ-felméréshez hasonló olvasási tesztet.

A kutatás hosszú időintervallumot ölelt fel, ami lehetőséget teremtett arra, hogy a kutatók megbízható eredményeket kapjanak a vizsgált kérdésekben. Ki tudták például így zárni az ok-okozati összefüggések terén azt a lehetőséget, amikor a - kognitív hanyatlás vagy korai demencia következtében jelentkező - kognitív zavar nem következménye, hanem előidézője a fizikai inaktivitásnak. Magyarán a hosszú nyomon követésnek hála ki lehetett szűrni azokat az eseteket, amikor nem arról van szó, mint amit a kutatók is kerestek, hogy a fizikai aktivitás elégtelensége vezetne idővel kóros elbutuláshoz, hanem éppen fordítva: a már aktuális meglévő mentális problémák miatt mozognak kevesebbet az érintettek.

Az így kimutatott eredmények szerint:

  • azok, akik alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkeznek, nagyobb arányban végeznek fizikailag aktív munkát. Eközben viszont kevésbé jellemző, hogy szabadidejükben is mozogjanak.
  • A kevesebb fizikai aktivitást megkövetelő foglalkozások, például az irodai vagy egyéb ülőmunkák mindazonáltal összefüggésbe hozhatók a kognitív zavarok kialakulásának alacsonyabb veszélyével, függetlenül az iskolai végzettségtől. Azok, akik a kutatás teljes időtartama alatt ilyen típusú munkát végeztek, nagyobb arányban kerültek be a kognitív teszteken legjobban teljesítő 10 százalékba.
  • Összességében a kétkezi munkát végzők körében közel háromszor magasabb volt a kognitív zavarok előfordulási aránya azokhoz képest, akik inaktív munkakörben dolgoztak.

"Vizsgálataink szerint a fizikai aktivitás és a gondolkodási képességek megőrzése közötti kapcsolat nem teljesen egyenes" - magyarázta Shabina Hayat. "Miközben a rendszeres fizikai aktivitás figyelemre méltó előnyökkel bír számos krónikus betegség megelőzése terén, addig hatásait egyéb tényezők is befolyásolhatják a kognitív zavarokkal szembeni védekezés terén. Azok az emberek, akik kevésbé aktív munkát végeznek, jobban teljesítettek a kognitív teszteken, függetlenül attól, hogy milyen szintű iskolai végzettséget tudtak felmutatni. Ebből arra következtethetünk, hogy mivel az asztal mellett végzett munkák jellemzően több mentális kihívást tartogatnak a kétkezi foglalkozásoknál, így képesek lehetnek ezen a módon a kognitív hanyatlással szemben is védelmet nyújtani" - hívta fel a figyelmet a kutató.


Az International Journal of Epidemiology című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány végső következtetése az, hogy az inaktivitás és gondolkodás közötti kapcsolatot erősen befolyásolja az iskolai végzettség, a társadalmi helyzet és a foglalkozás is. A szabadidős testmozgás hasznos lehet a mentális egészség megőrzése terén, a munkához kötődő fizikai aktivitás viszont látszólag nem rendelkezik ezzel a protektív hatással. Összességében további kutatásokra lesz szükség, hogy jobban megérthessük a paradoxonnak tűnő felfedezés hátterében meghúzódó folyamatokat.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +33 °C
Minimum:
+18, +23 °C

Hazánkban hétfon délelőtt gomoly- és fátyolfelhők is lesznek az égen, de emellett sok napsütés várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag