A vérünk is okozhatja a demenciát

2050-re a 60 éves és idősebb felnőttek száma világszerte megduplázódhat, ami azt jelenti, hogy a demencia akkora már nagyjából 153 millió embert fog érinteni. Ezért is határozta el két kutató, hogy elkezdik vizsgálni a demencia és a vérben lévő anyagok közötti kapcsolatot.

Yvonne Nolan, a University College Cork idegtudományi professzora és Sebastian Dohm-Hansen Allard doktorandusz azt vizsgálja: milyen kapcsolat van a demencia kockázata és a vérünkben lévő anyagok közöttszámolt be egy friss kutatásról a MedicalXPress.

demencia, idős, öreg, szellemi hanyatlás, elbutulás
Egyre többeket érint a szellemi hanyatlás. Fotó: Getty Images

Legtöbbször már késő bármit is tenni

Az emberi agy nem állandó ütemben változik: életünk bizonyos szakaszaiban – gyermekkorban, serdülőkorban és nagyon idős korban – sokkal gyorsabban módosul. Az agy változását a vér összetétele is okozhatja. Ezt azért is lenne fontos vizsgálni, hogy hosszú távon a kognitív hanyatlás kockázati tényezőit még azelőtt felismerjék, mielőtt a beteg elérné az idős kort. Ekkor ugyanis gyakran már túl késő beavatkozni.

A diagnózis felállításához pedig nem feltétlenül szükséges drága agyi vizsgálatokat végezni. Mint kiderült, a vér összetétele is okozhatja az agy öregedését – számolt be a két kutató. "Idővel sejtjeink és szerveink lassan leépülnek, az immunrendszer pedig erre úgy reagálhat, hogy gyulladásos folyamatokat indít el. A gyulladásos molekulák ezután a véráramba kerülhetnek, eljuthatnak az agyba, megzavarhatják annak normális működését, és károsíthatják akár a gondolkodás képességét is" – fogalmaznak.

A kognitív hanyatlást jó előre jelezheti, ha nem találod a megfelelő szavakat – állítja egy kanadai tanulmány, amely szerint ráadásul nemcsak az számít, mit mondunk, hanem az is, hogy milyen gyorsan.

A Johns Hopkins Egyetem és a Mississippi Egyetem tudósai ezt az elképzelést már egy korábbi tanulmányukban is próbára tették: a kutatók akkor középkorú felnőttek vérében lévő gyulladásos molekulák jelenlétét elemezték olyan pontossággal, hogy húsz évvel előre képesek voltak megjósolni a kognitív változásokat.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +11 °C

Gomolyfelhős idő várható. Elvétve lehet záporokra számítani, néhol az ég is megdörrenhet. A délnyugati szél olykor megélénkül, de zivatarok környezetében erős lökések is lehetnek. A hőmérséklet késő este 15 és 20 fok között alakul. Orvosmeteorológiai szempontból kifejezetten szerencsés helyzet alakult ki mostanra.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra