Egyre több a "szuperszázas" francia – ez lehet a titkuk

Egyre több száz év feletti ember él Franciaországban, és megjelent egy új korcsoport, a "szuperszázasoké", amelybe azok tartoznak, aki 110 év felettiek – derül ki a francia Demográfiai Tanulmányok Nemzeti Intézetének (INED) szerdán közzétett tanulmányából.

„A nagyon idős emberek száma látványos növekedésének vagyunk tanúi, még ha ez demográfiai szempontból továbbra is elhanyagolható” – hangsúlyozta France Meslé demográfus, a tanulmány egyik szerzője az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. A francia statisztikai hivatal (INSEE) becslése szerint a 105 éves vagy annál idősebb emberek száma 2023. január 1-jén közel kétezer volt Franciaországban, azaz annyi, mint a százéveseké 1981-ben. Ez utóbbiak jelenleg 31 ezren vannak, majdnem harmincszor annyian, mint 1970-ben. És bár 1987 előttről egyetlen szuperszázas haláláról sincs feljegyzés, 2022-ben már 39 szuperszázas élt Franciaországban, köztük 38 nő.

századik születésnap, születésnapi torta, gyertyák
Egyre több francia ér meg 100 évnél hosszabb kort. Fotó: Getty Images

A 100 éven felüliek túlnyomó többsége nő (az INSEE szerint 2023-ban 86 százalékban), arányuk még nagyobb a 105 éven felettiek körében (több mint 90 százalék 2020-ban), és látványos a szuperszázasoknál. A 105 év feletti nők általában szabadtéri kemény munkát végeztek, gazdák vagy gazdafeleségek voltak, és egészséges, nem feldolgozott termékeken alapuló étrendet követtek - állítja Laurent Toussier, a szuperszázasok szakértője.

Franciaország kontinentális részén nincs olyan megye, amely igazán kiemelkedne a száz éven felüliek számát illetően. Az INED tanulmánya szerint azonban a 105 éves és annál idősebb, és különösen a 110 éves és idősebb személyek meglepően felülreprezentáltak az Antillákon. A lakosság számához viszonyítva Guadeloupe-on és Martinique-on majdnem nyolcszor annyi szuperszázas van, mint az anyaországban. Nincs egyértelmű magyarázat erre a jelenségre, de vannak „feltételezések, amelyeket még ellenőrizni kell”, mint amilyen például „ezen szigetek lakosságának sajátos jellege, amelyeken alapvetően a sokat szenvedett rabszolgák leszármazottai élnek”. A kutatók szerint „e szélsőséges körülmények a legrátermettebbek kiválasztódásához vezethettek, ezáltal talán a hosszú élettartam génjeinek szelekciójához”.

Mi lehet a különösen hosszú élet titka? Mutatjuk, mit mondanak a tudósok.

Az INSEE szerint a legtöbb százéves tavaly Franciaországban élt, ahol a nők várható élettartama a legmagasabb az Európai Unióban (85,2 év 2022-ben). A feltételezett legidősebb francia nő, Marie-Rose Tessier egy idősek otthonában él a Párizstól nyugatra található Les Sables-d'Olonne-ban. Május 21-én ünnepli 114. születésnapját. A világ legidősebb emberének a 117 éves Maria Branyas Morerát tartják, aki az Egyesült Államokban született és Spanyolországban él. A francia Jeanne Calment volt eddig a leghosszabb életű ember a világon a Guinness World Records szerint, aki 122 évesen halt meg 1997-ben.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34 °C
Minimum: +17 °C

Napos idő várható kevés gomoly- és fátyolfelhővel. Csapadék nem lesz. A délnyugati, déli szél nagy területen megélénkül, helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 37 fok között valószínű. Fronthatás napközben nem okoz kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra