Mit jelent a faktorszám?

HáziPatika

Az azonos faktorszámú naptejek fényvédőképessége között elvileg nincs különbség, ezt a tulajdonságok mindenhol laboratóriumi tesztekkel kell igazolni. De pontosan mit mutat ez az érték, és mit kell még nézni a naptejek kiválasztásakor?

A fényvédők legfontosabb tulajdonsága a faktorszám, amit a flakonon szereplő SPF-érték jelez. "Ez azt mutatja meg, hogy az adott termék hányszorosára növeli a bőr UV-B elleni természetes védekezőképességét. Ezt az adatot a gyártóknak laboratóriumi tesztekkel, klinikai vizsgálatokkal kell igazolniuk, ha ezt nem tennék meg, fényvédőjük nem is kerülhetne forgalomba" - mondja prof. dr. Wikonkál Norbert bőrgyógyász-kozmetológus, klinikai onkológus, egyetemi tanár.

Kinek milyen napvédő krém ajánlott?

Míg évtizedekkel ezelőtt szüleinknek kevésbé kellett tartaniuk a napozás káros hatásaitól, ma már fontos, hogy óvjuk bőrünket az erős napsugárzástól, különösen a nyári hónapokban. Ehhez pedig nem mindegy, milyen terméket használunk, mert az optimális védelmet csak akkor érhetjük el, ha a bőrünk igényeihez legjobban passzolót választjuk. Alábbi cikkünkben ehhez adunk egy kis eligazítást - kattintson!

Ebből következik az is, hogy a boltokban, patikákban és drogériákban árult naptejek fényvédőképessége megbízható, problémák egyedül a feketepiacon árult, gyanús webshopokból rendelt termékekkel lehetnek. Azt ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a megbízható termékek laborvizsgálatait sztenderd körülmények között végzik, így nem vehetik figyelembe a klimatikus viszonyokat, egyéni adottságokat. Tehát papíron hiába növeli egy készítmény ötvenszeresére a bőr védekező képességét, az nem jelenti azt, hogy a termék egy nagyon érzékeny, napégésre hajlamos bőrnél is ötvenszeres védelmet jelent. És azt sem, hogy ugyanaz a termék ugyanannyi ideig véd a trópusokon, mint otthon a kertben, ahol árnyékban is vagyunk. Emiatt van az, hogy a teljes biztonság érdekében mindig ajánlott a fényvédőket valamivel gyakrabban újrakenni, mint hivatalosan kellene. Nyáron, nagy kánikulában pedig mindenképp ajánlott legalább 30-as, de inkább 50-es faktorszámú fényvédőt használni, ugyanis ezek adják hosszabb időre ugyanazt a védelmet.

Csak az SPF számít?

Mivel az SPF-érték alapvetően az UV-B elleni védelmet jelzi - a nagyobb veszélyt ez jelenti -, a terméken nézni kell azt is, hogy kiszűri-e az UV-A sugarakat. Ez akkor vehető biztosra, ha a faktorszám mellett egy plusz jelzés is szerepel, vagy ha ezt külön ráírják a termékre. A legbiztonságosabbak az ilyen jellegű, úgynevezett széles spektrumú fényvédők.

A faktorszám mellett számít az is, hogy mennyit időt töltünk a vízben. Ebből a szempontból kétféle naptej van, az egyik a vízálló, a másik a nagyon vízálló. A vízálló típusokat akkor érdemes használni, ha csak 20 percet vagyunk a vízben, vagy hasonló ideig sportolunk, izzadunk. Ha ennél hosszabb ideig áztatjuk tagjainkat, nemcsak a magas faktorszám fontos, hanem az is, hogy a termék nagyon vízálló legyen. Persze ezek sem óvnak a végtelenségig, de a nagyon vízálló termékek 80 percig tartják meg fényvédőképességüket, megbízhatóságuk csak később kezd csökkenni. Viszont ezek is csak laboradatok, így a legjobb, ha a nagyon vízálló fényvédőt is újrakenjünk, amint a vízből kijövünk, kétóránként pedig akkor is ismételjük a műveletet, ha vízbe nem megyünk, csak izzadunk.

Hogyan védenek?

A naptejek alapvetően kétféleképpen védhetnek a nap károsító sugaraitól: vagy fizikailag verik vissza őket, vagy kémiai úton ártalmatlanítják azokat. A kémiai szűrők úgy teszik ezt, hogy miközben kölcsönhatásba lépnek az UV-fénnyel, más típusú sugárzássá - hővé és rádiófrekvenciává - alakítják. Olyanná, amely már nem okoz pigmentációt, leégést és gyulladást. "Ezzel szemben a fizikai szűrők olyan mikroszemcsék, amelyek nem lépnek kölcsönhatásba sem a bőrrel, sem az UV-sugarakkal, egyszerűen visszatükrözik azokat. A gyerekeknek készülő fényvédőkben főleg ilyen hatóanyagok vannak, míg a többi jellemzően vegyesen tartalmaz kémiai és fizikai szűrőket" - mondja Wikonkál Norbert.

A gyermekek bőrét különösen óvni kell a napfénytől. Fotó: Getty Images
A gyermekek bőrét különösen óvni kell a napfénytől. Fotó: Getty Images

A gyereknaptejekbe kémiai szűrők általában azért nincsenek, mert a kicsik nagyobb eséllyel lehetnek rájuk érzékenyek, allergiások. Erre különösen akkor van esély, ha a termék nem elég fotostabil. Ilyenkor az okozhat fényallergiás reakciót, hogy a hatóanyagok szerkezete UV-fény hatására megváltozik, az így keletkező anyagok pedig érzékenyíthetnek. Ilyen a jó minőségű termékekkel persze nem fordul elő, azok szűrői fotostabilak, szerkezetük fény hatására nem változik meg. Ezt a forgalomba hozatala előtt szintén megnézik, de a maximális biztonság érdekében a gyerekeknek és érzékeny bőrű felnőtteknek mégis inkább fizikai szűrőket tartalmazó fényvédőket javasolják.

Azonnal hatnak?

A fényvédők fizikai hatóanyagai azonnal működni kezdenek, viszont a kémiaiaknak kell fél óra, mire védenek. Magyarán hiába adott az 50-es faktorszám, a napon biztonságosan eltölthető idő csak 30 perc után nő ötvenszeresére, előtte gond nélkül leéghetünk. Emiatt nagy hiba, ha a felkenést követően egyből kimegyünk a napra. Persze mivel a fényvédők jellemzően fizikai szűrőket is tartalmaznak, valamekkora védelem azonnal is kialakul, de a teljes csak azon típusoknál, amelyeknél a teljes védelemről ilyenek gondoskodnak. Az, hogy egy adott fényvédő fizikai vagy kémiai szűrőket tartalmaz-e nagyobb arányban, nem mindig derül ki a csomagolásból, de a hatóanyagok alapján a bőrgyógyászok és gyógyszerészek meg tudják adni a választ.


A fényvédők hatékonysága attól is függ, hogy a készítmény szavatossága mikor jár le, a faktorszám csak addig vehető biztosra. A készítmények stabilitását meghatározó klinikai tesztek nagyjából 3 évig garantálják a rajtuk feltüntetett fényvédelmet, de a biztonság pár hónappal később sem vész el teljesen, nem lesz gond abból, ha valaki az éppen lejárt fényvédőt még elhasználja. Azt ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a stabilitás attól is függ, hogyan tároljuk a naptejet: nem használ neki, ha a flakonokat egész nyáron a tűző napon pihentetjük, télen pedig a lakás legmelegebb pontján várakoztatjuk. Ha ezt elkerüljük, pár hónapos csúszás miatt nem romlik jelentősen a minőség.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Melyik az a testrészünk, ahol nem alakulhat ki pattanás?

Tippek

20-30 perces, néhány fogásból álló arcmasszázs is sokat lendít az arcbőr vérellátásán, frissességén, üdeségén és feszességén. Használjon hozzá tápláló arckrémet.