A pH-érték - amit bőrápoláskor is szem előtt kell tartani

Kiss Verus

Az érzékeny bőr ápolása során arra is oda kell figyelnünk, hogy a testünket fedő bőrtakaró fiziológiai egyensúlyát fenntartsuk. Olyan kozmetikumokat érdemes alkalmaznunk, amelyek használatával a bőr védelmi rendszerét is erősíthetjük.

Jó tudni!

A gyerekek bőrének a pH-ja 7-es, és csak a serdülőkorban válik savassá. A kisebbek számára így inkább az enyhén lúgos, hagyományos szappan használata javasolt.

A bőr szarurétege átlagosan 5,5 pH-értékű. Ez a savas pH aktiválja azokat az enzimeket, amelyek felelősek a felhám lipidjeinek előállításáért, és ez a kémhatás szükséges ahhoz, hogy a bőr védőfunkciója is tökéletesen működjön. A savas pH képes elősegíteni a védelmi rendszer regenerálódását mechanikai (vágások, horzsolások, égések) vagy kémiai behatás okozta sérülést követően is, továbbá segíti az elhalt bőrsejtek eltávolításának folyamatait, és a mikroorganizmusok elleni hatékony védekezőképesség is a bőrfelszín savas pH-ján múlik. A védő savköpeny tejsavakból és a verejtékből származó aminosavakból áll.

A kozmetikumok pH-ja

Sokat árthatunk bőrünknek, ha semleges (pH 7) vagy lúgos (>pH 7) pH-értékű kozmetikai termékeket használunk, hiszen ilyenkor sérülhet a bőr savköpenye, és érzékennyé válik a külső hatásokkal szemben. Ha kozmetikumaink pH-értéke túl magas, az hosszú távon is befolyásolhatja a bőr védekező rendszerét, és bőrirritációhoz is vezethet. A testápoló krémek esetében még fontosabb, hogy figyeljünk a kémhatásra: egy krém ugyanis órákon keresztül is a bőrön marad.
 amit bőrápoláskor is szem előtt kell tartani
Amit bőrápoláskor is szem előtt kell tartani
Az érzékeny bőr tisztítására és ápolására éppen ezért bőrbarát termékek használata javasolt, melyek megőrzik a bőr fiziológiai egyensúlyát, nem pusztítják el a bőr védőflóráját. A normál szappan is veszélyeket rejthet: a savvédelmet ez is károsítja, ami az egészségre ártalmas kórokozók elszaporodásához vezethet. Míg az egészséges bőr a tisztálkodás után néhány órával regenerálódik, helyreállítja savvédelmi rendszerét, addig az érzékeny bőr sokkal inkább ki van téve a baktériumok támadásának, ha normál szappannal tisztálkodunk. Ehelyett ezért ajánlott a szappanmentes készítmények mellett dönteni, melyek megakadályozzák a lúghatást, illetve hidratáló termékeket választani, melyek védik és regenerálják a kültakarót.

Érdekesség! A bőr alsó szövetei majdnem pH-semlegesek, a hónaljárokban, az anális áthajlásban és a genitáliák környékén 6,5 körüli.

Érzékeny, különleges ápolást igénylő testrészek

Kiemelten fontos figyelni a kémhatásra a különleges ápolást igénylő testrészek esetén: ilyen például a kéz és a hónalj. A mindennapos házi-, irodai és kerti munka során a kéz bőrét jelentősen igénybe veszi a vízzel, szappanokkal, oldószerekkel történő érintkezés, és a bőr kiszáradhat, a védelmi funkciók súlyosan károsodhatnak. Az elveszett lipidek pótlására megfelelő, lipidpótló anyagokat tartalmazó tisztító és ápoló készítményeket kell alkalmazni, ami segít a fiziológiás pH fenntartásában, és elősegíti a regenerációs folyamatokat.

Jó tudni!

A sérült, repedezett, száraz, érzékeny bőrön nagyobb eséllyel alakul ki ekcéma. A populáció 5-10 százaléka szenved kézekcémában, ami a leggyakoribb munkahelyi megbetegedésnek számít.

A hónalj bőrén magasabb a kémhatás, ezért itt nagyobb az esély arra, hogy a baktériumok elszaporodjanak. A faggyú és a verejték lebontásának folyamata során nagyobb mennyiségben keletkeznek szúrós szagú anyagok is, ami kellemtelen testszagot okozhat. A szagok megelőzésében az izzadásgátlók használata mellett itt is fontos szerep jut a kémhatásnak: a baktériumszámot ugyanis eredményesen lehet mérsékelni a pH érték megváltoztatásával.

Megfelelő szerekkel végzett bőrápolás

Ne feledjük, nem a napi többszöri tisztálkodás segíti leginkább fenntartani az érzékeny bőr védelmi mechanizmusait, hanem a napi egyszeri, megfelelő szerekkel végzett mosdás, illetve hidratálás. Ehhez nincs szükség másra, mint hogy egy kicsit jobban odafigyeljünk a kozmetikumok vásárlásakor arra, mit is emelünk le a polcról, mi az, ami leginkább megfelelő bőrünknek a fentiek fényében.

Értékelje a cikket!

Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Mi az urea?

Tippek

20-30 perces, néhány fogásból álló arcmasszázs is sokat lendít az arcbőr vérellátásán, frissességén, üdeségén és feszességén. Használjon hozzá tápláló arckrémet.