Betegségek, ahol óriási áttörések történtek

A modern gyógyszeripari kutatások fő célja, hogy minél korszerűbb gyógyszerkészítményeket, diagnosztikai eljárásokat vezessenek be a gyógyításba, és ezek lehetőleg minél szélesebb körben ismerté, elérhetővé váljanak és használatuk elterjedjen.

Az innovatív kezelések reményt és lehetőséget nyújtanak a súlyos betegségekben szenvedőknek. Az okos gyógyszerek nem csupán pirulák, hanem komplett terápiák, amelyek a leginkább hozzásegíthetik az érintettet a gyógyuláshoz. Fő erényük, hogy kevesebb mellékhatással bírnak, gyorsabban hatnak. A modern, innovatív hatóanyagok bevezetésével új terápiás alternatívák nyílnak meg, gyógyíthatatlan kórképek válnak gyógyíthatóvá, vagy legalábbis hatékonyabban kezelhetővé.


A daganatos betegségek többsége ma már nem egyenlő a halálos ítélettel. Évtizedekkel ezelőtt a megfelelő terápia, a műszeres felszereltség hiánya miatt a rákos megbetegedések halálozási aránya igen magas volt. Míg a 1970-es években a leukémiában szenvedő betegek túlélési esélyei minimálisak voltak, az érintettek mindössze 6 százaléka élte túl 8 évvel a diagnózist, addig mára jelentősen javultak a gyógyulási esélyek. Ezredfordulós adatok alapján a túlélési ráta 87 százalékos volt.

Tíz-tizenkét év gyógyszerkutatás, fejlesztés nyomán tízezer vegyületből csupán egyetlen hatóanyag kerül piacra
Tíz-tizenkét év gyógyszerkutatás, fejlesztés nyomán tízezer vegyületből csupán egyetlen hatóanyag kerül piacra

Bár a rák súlyos betegség, ma már számos fajtája jó eséllyel gyógyítható, a betegek életminősége javítható, amennyiben időben diagnosztizálják a kórt. A személyre szabott terápiák is egyre hatékonyabbak, így az időben felismert és kezelt betegek a kúra befejeztével nagyobb eséllyel folytathatják megszokott életüket. Napjainkban az innovatív, okos gyógyszerek számos súlyos betegség gyógyításában játszanak nélkülözhetetlen szerepet, így többek között a stroke megelőzésben, a hepatitis, az epilepszia, a cukorbetegség, a sclerosis multiplex, az AIDS, a rheumatoid arthritis, és különböző kardiovaszkuláris ésanyagcsereproblémák, pszichiátriai kórképek, tüdőbetegségek, onkológiai és hematológiai (rákos) megbetegedések, vírusos fertőző gyulladások kezelésében.A terápiák fejlődése gyors, folyamatosan bővül a kezelhető betegségek palettája, ám sokszor az érintettek sem tudják, hogy problémájuk időközben gyógyíthatóvá vált, vagy olyan új terápiás lehetőség is elérhető, amely esélyt adhat a gyógyulásra, jelentősen javíthat az életminőségükön.
Tíz-tizenkét év gyógyszerkutatás, fejlesztés nyomán tízezer vegyületből csupán egyetlen hatóanyag kerül piacra. A kiválasztott szer különböző vizsgálati szakaszokon megy keresztül. Így egyedülálló lehetőség nyílhat arra, hogy súlyos betegek kísérleti fázisban lévő gyógyszereket próbálhassanak ki.


Bár a gyógyszerkutatás rohamléptekben fejlődik, a mai napig számos olyan területe van az orvoslásnak, ahol a jelenleg rendelkezésre álló terápiás lehetőségek még nem teljesen kielégítőek. Ugyan az évtizedek során sokat fejlődött azAIDSkutatás is, a teljes gyógyulás ma még nem lehetséges. Az 1995 óta elérhető hatékony, korszerű, kombinált anti-retrovirális (HAART) terápia számtalan mellékhatása ellenére is alapjaiban változtatta meg a HIV fertőzöttek életminőségét és nagymértékben javított az életkilátásaikon.

Az immunterápia hatékonyságát vizsgáló tanulmányok azt jelzik, hogy az ilyen gyógyszerek hatására javul az áttétes melanomás betegek túlélési esélye.

Az elmúlt tíz évben pedig több olyan innovatív gyógyszer került forgalomba, ami csekély mellékhatás mellett a betegséget jól kontrollálható, krónikus állapottá tette.

A terápia a betegséget nem gyógyítja meg, a gyógyszereket a pácienseknek élete végéig szednie kell, függetlenül a betegség stádiumától. A kezelés megszakítása a vírusok újbóli megjelenésével végső soron az AIDS ismételt kialukálásához vezethet. A HIV/AIDS betegség szempontjából hazánk az alacsonyan fertőzött országok közé tartozik, bár a nyilvántartott HIV-fertőzöttek száma 2015-ben meghaladta a háromezret.


A HAART terápia bevezetésének eredményeként a fejlett országokhoz hasonlóan, 1996 óta itthon is folyamatosan csökkent az újonnan bejelentett AIDS betegek száma. A folyamatosan piacra kerülő okos gyógyszerek, az AIDS-hez hasonlóan, reménykeltő eredményeket hoztak egyes rákbetegségek, a cukorbetegség, azasztmaés a COPD, a véralvadási zavarok, a szklerózis multiplex, az Alzheimer kór, és a hepatitis C kezelésében is. Amennyiben az innovatív készítmények továbbra is ilyen jelentős ütemben fejlődnek, bizonyos betegségek akár teljesen eltűnhetnek. A már most elérhető okos gyógyszerek és terápiák pedig sokkal kielégítőbb életminőséget és reménykeltőbb kilátásokat nyújtanak a tökéletes ellenszer felfedezéséig.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait