Hosszú távon így hatnak a csípős ételek az egészségre

Van, aki imádja, van, aki képtelen megenni – a csípős ételek kedveltsége éppúgy vegyes, mint az egészségügyi hatásaikról született kutatási eredmények.

Szeptember elején beszámoltunk róla, hogy egy 14 éves fiú életét vesztette az Egyesült Államokban, miután egy internetes kihívást teljesítve extracsípős csipszet evett. A kihívást maga a gyártó, a Paqui Chips indította, amelynek termékét Carolina Reaper és Naga Viper típusú paprikával ízesítették, kettővel a világ legcsípősebb paprikái közül. A tinédzser halálának körülményeit még vizsgálják a hatóságok, a gyártó azonban már visszahívta a boltok polcairól a kihíváshoz kiadott extracsípős nassolnivalót.

A tragikus eset felkeltette Paul D. Terry, a Tennessee.i Egyetem epidemiológus professzora érdeklődését is. Pontosabban kutatóként őt leginkább az foglalkoztatja, hogy a csípős élelmiszerek miként hathatnak az emberek egészségére, illetve súlyosbíthatják-e olyan krónikus betegségek tüneteit, mint például a gyulladásos bélbetegségekét. „Emellett az is érdekel, hogy az étrend, beleértve a csípős ételeket is, hogyan növelheti vagy csökkentheti egy ember élettartamát” – teszi hozzá Terry a The Conversation oldalán a napokban megjelent cikkében.

csípős paprika
Minél több benne a kapszaicin, a csípős paprika annál csípősebb. Fotó: Getty Images

Egyáltalán miért szereti bárki is a csípőset?

Mint azt a szakember írja, a csípős ízt a kapszaicin adja, amely változó mennyiségben van jelen a különböző csípős paprikákban. Minél nagyobb mennyiségben, az adott paprika annál magasabb értéket kap az úgynevezett Scoville-skálán, amely a csípősséget hivatott számszerűsíteni. Az itthon termő csípős paprikák értékelése jellemzően 2500 egység alatti. A jalapeno paprikáké már 2 és 50 ezer egység közötti, míg az említett Naga Viper az 1 millió, a Carolina Reaper a 1,5 millió egység feletti tartományban szerepel a Scoville-skálán.

A kapszaicin azért égeti a szánkat, mert ugyanazokat a biológiai folyamatokat aktiválja, mint amelyeket a forró hőmérséklet is. Valójában a csípős íz nem is tekinthető íznek, sokkal inkább fájdalomnak. A fájdalom arra sarkallhatja a szervezetet, hogy válaszul endorfinokat és dopamint szabadítson fel. Ezek a hormonok aztán gyorsan egyfajta megkönnyebbülés érzetét keltik, akár eufórikus állapotot előidézve.

Az egészség és a csípős ételek kapcsolata

Rövid távon a nagyon csípős ételek fogyasztásának hatása a kellemestől a kínzóan égetőig terjedhet a nyelven, az ajkakon és a szájban. Ezenkívül felléphetnek olyan panaszok is, mint az emésztőszervi diszkomfort, fejfájás és hányás. A többi között gyakrabban jelentkeznek ilyen kellemetlen tünetek például azoknál, akik gyulladásos bélbetegséggel küzdenek. Terry ezzel kapcsolatban azt írja, hogy amennyiben a csípős, fűszeres élelmiszerek nyomán kellemetlen panaszokat tapasztalunk, így akár migrént, alhasi fájdalmat, hasmenést, akkor érdemes inkább kiiktatni azokat az étrendünkből. Még akkor is, ha egyes kutatások szerint a csípős ételek hasznosak lehetnek az ételfertőzések, ételmérgezések megelőzésében.

Táplálkozásepidemiológusok régóta kutatják a csípős ételek fogyasztásának potenciális hosszú távú egészségügyi veszélyeit és előnyeit. A többi között folytak vizsgálatok az elhízással, a szív- és érrendszeri betegségekkel, a rákbetegségekkel, az Alzheimer-kóral, a gyomorégéssel és -fekéllyel, pszichológiai zavarokkal, a fájdalomtűrő képességgel és a korai halálozással kapcsolatban is. Ezek a tanulmányok eddig vegyes eredményeket hoztak. A gyomorégés például szoros összefüggésbe hozható a csípős ételekkel, más kérdésekben viszont jóval megosztottabbak a szakértők. Nagy létszámú kutatásokból annyi ismert, hogy nem valószínű, hogy a csípős ízek szeretete fokozná a korai halál kockázatát, sőt, valamelyest még csökkentheti is azt.

A tudósok arra sem tudják a választ, hogy miért lehet, hogy míg egyesek imádják a csípős fogásokat, addig másik egyáltalán nem lelik élvezetüket a gasztronómia ezen ágában. Feltételezések szerint evolúciós, kulturális, földrajzi, egészségügyi, biológiai és pszichológiai tényezők egyaránt szerepet játszhatnak ebben. Amit biztosan ki lehet jelenteni, hogy az ember az egyetlen faj a Földön, amely önszántából, a puszta élvezet kedvéért hajlandó megenni valamit, ami elég erős ahhoz, hogy fájdalmat okozzon.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A zártabb felhőzet és összefüggőbb csapadékzóna szakadozva észak, északkelet felé vonul. Ugyanakkor mögötte erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, és újabb hullámban alakulhatnak ki záporok, akár felhőszakadással kísért zivatarok, elsősorban északkeleten heves zivatar sem kizárt. Legalább néhány órára azonban így is szinte mindenhol kisüt a nap. A légmozgás csak záporok, zivatarok környezetében lehet erős, viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között valószínű, de a tartósabban csapadékos tájakon ennél hűvösebb lehet az idő. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra