Ezek okozzák a létező legkínzóbb fájdalmat

Vesekő, tökön rúgás, szülés, darázscsípés, kulcscsonttörés, fogfájás vagy legóra lépés? Vajon melyik okozza a legnagyobb fájdalmat?

Bár a fájdalom szubjektív és mindannyian máshogy viseljük, vannak azért bizonyos élethelyzetek, amelyek egyértelműen dobogósak a fájdalomlistán. Ami azonban a világ legnagyobb fájdalmát illeti, azt nem könnyű meghatározni. Az IFL Science szedte csokorba, mik okozzák a legnagyobb fájdalmat, azt pedig, hogy melyik kerüljön a dobogó legfelső fokára, mindenki döntse el maga.

fájdalom, szenvedés, kiáltás, kiált, ordít
A fájdalom egyértelműen szubjektív élmény. Fotó: Getty Images

A legfájdalmasabb betegségek

A fájdalomnak legtöbb esetben igenis van értelme, ezzel jelzi ugyanis a szervezet, hogy valami nincs rendben. Előfordulhat azonban, hogy a szenvedésnek mégsincs funkciója. Az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálata kiadta a 20 legfájdalmasabb betegség listáját, amelynek első helyén a komplex regionális fájdalom szindróma (CRPS) szerepel. Erre hosszan tartó, látszólag minden ok nélküli, folyamatos égő vagy lüktető fájdalom jellemző. Általában nagyobb sérülések, műtétek után alakul ki, és a jelenlegi fájdalomcsillapító kezelésekre nem reagáló, súlyos depressziót eredményező, tartós szenvedést okozhat.

A betegség az egyik legfájdalmasabb ismert állapot, amely a McGill-féle fájdalomskálán az 50-ből 42 pontot ér el. Összehasonlításképp: ez rosszabb, mint egy ujj érzéstelenítés nélküli amputálásának fájdalma. És hogy ez mennyire súlyos? Fogalmazzunk így: néha "öngyilkos betegségnek" is nevezik, nem véletlenül. A listán szerepel még a csonttörés, a migrén, az endometriózis, valamint az arcidegzsába, amely egy hirtelen fellépő, erős arcfájdalom.

A Nemzeti Agykutatási Program által támogatott projektnek köszönhetően néhány éven belül enyhíthetők lehetnek egy krónikus fájdalom szindróma tünetei. Részletek

A legkínzóbb rovarméreg

Nehéz megmondani, melyik rovarméreg okozza a legnagyobb fájdalmat, hacsak nem létezik olyan ember, akit életében több száz fajta rovar csípett meg. Nos, szerencsénk van, mert ez az ember valóban létezett: Justin Schmidtnek hívták, entomológus volt, azaz rovarokat kutatott egész életében, a gyilkos méhek pedig különösen érdekelték. Tulajdonképpen egész felnőtt életét azzal töltötte, hogy különféle rovarok megcsípjék, tapasztalatai pedig a Schmidt-féle csípésfájdalom-index néven váltak ismertté. Mindössze három olyan rovart katalogizált, amely képes a legnagyobb, négyes szintű fájdalmat kiváltani: a harcos darázs, a golyós hangya és a tarantula sólyom, amely szintén egy darázsfajta.

A legfájdalmasabb élmény

Mi a rosszabb: a szülés vagy egy tökön rúgás? Sokak szerint mindkettőt lekörözi a vesekő okozta fájdalom. A vesekő nagyjából az, aminek hangzik: kemény, kőszerű csomók a vesében, amelyeket a vérben felhalmozódó salakanyagok okoznak, kristályokat képezve. Amikor ezek bejutnak a húgyvezetékbe, elkezdik akadályozni a vizelet áramlását, ez pedig rendkívül erős fájdalmat okozhat, sőt súlyos vesegyulladáshoz is vezethet.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +13 °C
Minimum: +3 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütés várható. Elszórtan záporok, jégdara záporok előfordulhatnak, egy-egy zivatar sem kizárt. Az északi szél nagy területen megélénkül, a Bodrogközben és a Bakonyban, valamint záporok, zivatarok környezetében erős széllökések is előfordulhatnak. Késő estére 4 és 9 fok közé hűl le a levegő. Továbbra is változékony marad az időjárás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra