Bőr- és nemi betegségek

Az emberi szervezet legnagyobb szerve a bőr, amely a test felszínét a külvilág felé fedi. Egy felnőtt embernél 1,6-1,8 négyzetméter, a testsúly 15 százalékát teszi ki. Sokrétű feladatot ellátó, bonyolult szerv, működése az élet sok szempontjából pótolhatatlan. Betegségei amellett, hogy kellemetlenek, de jól láthatók, feltűnőek is, nemcsak egészségi, hanem esztétikai, lelki problémát is jelentenek. A bőr és a szervezet egyéb részeinek szoros kapcsolata miatt a bőrbetegségeknek csupán egy része önálló bőrelváltozás , jelentős részük a szervezet egyéb betegségével függ össze.

Festékes anyajegy tünetei és kezelése

Mi a festékes anyajegy?

Az anyajegyek (naevusok - ejtése: névuszok) majdnem minden ember bőrén előforduló éles határú, maradandó jellegű bőrelváltozások, melyek színükben, illetve felszínük tagoltságában térnek el a környező bőrtől.

Tünetek

Megfigyelhetők a nyálkahártyán is. Jelen lehetnek már a születéskor, de kialakulhatnak az élet során később is. Formájukat, jellegüket többnyire nem vagy alig változtatják. Gyakoriságuk és jelentőségük miatt külön figyelmet érdemelnek a pigmentet termelő sejtekből (melanocytákból és naevussejtekből) kiinduló anyajegyek. Bizonyos esetekben belőlük alakulhat ki az életet leginkább veszélyeztető daganatok egyik fajtája - a melanoma malignum.

A festékes anyajegy előfordulása

Az egyik leggyakrabban kialakuló elváltozás a kaukázusi ember bőrén (a legtöbb felnőttnek van kb. 20 naevusa). A fekete illetve az ázsiai rasszban kisebb arányban fordul elő. Jelenlétük többnyire nem utal betegségre. Megjelenhetnek nyálkahártyákon is, például a szájüregben vagy a nemi szerveken. Az életkor előrehaladtával fokozatosan egyre több keletkezhet.

A festékes anyajegy okai

A festékes anyajegyek keletkezésekor a bőr felső két rétegében (a hámban és az irhában) szorosan egymás mellett nagyszámú festéktermelő sejt jelenik meg, vagy a már meglévők pigment termelő aktivitása fokozódik - pontosan nem mindig tisztázható okból több festékanyagot kezdenek termelni. Előfordul, hogy a bőrön hirtelen több anyajegy keletkezik, illetve az anyajegyek növekedésnek indulnak: ezek főként hormonális változásokkal hozhatók összefüggésbe - például serdülőkor, terhesség idején.

A festékes anyajegy tünetei

A festékes anyajegyek lehetnek lapos, a bőr felszínéből alig előemelkedő elváltozások vagy félgömb, esetleg "karfiolszerűen" a bőr szintjéből elődomborodóak.
Nagyságuk néhány milliméterestől a többtenyérnyi méretűig terjedhet.
A bőr felső rétegében, a hámban elhelyezkedő anyajegyek általában világosbarnák, alig emelkednek elő. Ilyen például a szeszélyes alakú tejeskávéfolt - Café-au-lait folt. Amennyiben 1,5 cm-nél nagyobb és 6-nál több figyelhető meg belőle, az egész szervezetet érintő betegség, az úgy nevezett Recklinghausen-kór lehet a háttérben! Jelentősek a születéskor már meglévő (ún. congenitalis ejtése: kongenitális) naevusok.
A szemölcsös felszínű anyajegyekben gyakran nőnek szőrszálak (naevus pigmentosus et pilosus). Léteznek erős szőrrel fedett anyajegyek, melyeket kinézetük nyomán Tierfell-naevusnak - "Tierfell" németül annyit tesz "szőrös állatbőr" - nevezzük.
A kozmetikai és emiatt kifejlődő pszichés problémán túl veszélyt is jelentenek, különösen, ha nagy kiterjedésűek (> 20 cm). Ezen elváltozások mintegy 5-10%-ából melanoma malignumalakulhat ki, ezért a nagyobb méretűek sebészi eltávolítása feltétlenül indokolt, a kisebbeket gyermekbőrgyógyász ellenőrzi; szükség esetén a kimetszést serdülőkor előtt javasolják. A congenitalis naevus-szal született gyermekek szüleinek fontos lenne tudni arról, hogy a veleszületett anyajegyeket figyelni kell, és ha bennük csomó vagy sötétebb folt jelenik meg, hirtelen növekedni vagy vérezni kezdenek, kifekélyesednek, azonnal bőrgyógyászhoz kell fordulniuk. Ha a pigment a bőr mélyebb rétegében, az irhában helyezkedik el, az anyajegy sötétebb színű, árnyalata akár kékesfekete is lehet (naevus coeruleus).
Dysplasiás (ejtése: diszpláziás) vagy atípusos anyajegyről beszélünk, ha a naevus alakja szabálytalan, többféle színű részből áll (fekete, sötét-, világosbarna, vörös, rózsaszín), benne jobban- és kevésbé tömött tapintatú területek különíthetők el. Ezek az élet során fokozatosan alakulnak ki, leggyakrabban pubertás vagy fiatal felnőttkorban. Előfordulásuk nem ritka.
A melanoma kialakulásának szempontjából fokozott kockázatot jelent, ha ezek száma meghaladja a 12-15-öt. Olyan családokban, ahol az ilyen jellegű nagyszámú anyajegyek (úgy nevezett dysplasiás naevus szindróma) több rokonnál egyaránt előfordulnak, kiemelkedően fontos a családtagoknál is a félévenkénti bőrgyógyászati ellenőrző vizsgálat, hogy a rosszindulatú elfajulásra leginkább gyanús anyajegyeket kiszűrjék és eltávolítsák.
Javasolt továbbá a napozás és a szolárium kerülése, valamint a hatékony fényvédelem. Igen nagyszámú dysplasiás anyajegy jelenléte esetén hasznos az ún. videodermatoszkópos eljárás, amelynek során egy speciális fényképezőgéppel összekötött bőrvizsgáló mikroszkóp egy számítógépes program segítségével rögzíti a naevus méreteit és képét.
A kontroll vizsgálatok során e módszer segítségével pontosan megítélhető az anyajegy változása.

A festékes anyajegyek diagnózisa

Az anyajegyek a bőrfelszínen jól látható elváltozások. Részletesebb vizsgálatukat bőrgyógyász végzi dermatoszkóppal. Ez egy a mikroszkóphoz hasonló eszköz, amelyet a bőr felszínére helyeznek. Segítségével felnagyítva láthatók a hámban és az irhában elhelyezkedő szerkezeti képletek. A vizsgálat elsődleges célja, hogy nagyobb biztonsággal állapíthassuk meg a pigmentált bőrelváltozásokra jellemző kép, illetve az esetleges változások alapján a sebészi eltávolítás szükségességét. Gyakorlott szakember a dermatoszkóp segítségével 10-30 %-kal növelheti a helyes kórisme felállításának arányát; képes a szabad szemmel végzett vizsgálatnál pontosabban megítélni, hogy az adott bőrelváltozás tartalmaz-e festéksejteket, illetve fennáll-e a rosszindulatú elfajulás (malignizáció) veszélye.
A festékes anyajegyek vizsgálatát a bőrgyógyász végzi
A festékes anyajegyek vizsgálatát a bőrgyógyász végzi

A festékes anyajegy kezelése

Az "egyszerű" festékes anyajegyek csak kozmetikai problémát jelentenek, nem igényelnek kezelést, azonban javasolt az időszakos bőrgyógyászati ellenőrzés és a fényvédelem. Megfontolandó az eltávolításuk, ha olyan testtájon helyezkednek el, ahol gyakori sérülésnek, irritációnak vannak kitéve. Ha az anyajegy megsérült, célszerű azonnal bőrgyógyásznak megmutatni. Az eltávolítással kapcsolatosan már megdőlt az a téves elképzelés, hogy az "anyajegyekhez nem szabad nyúlni, mert elfajulnak". A festékes anyajegyeket az elváltozás teljes ("in toto") sebészi kimetszésével távolítják el. Fontos szempont, hogy az anyajegyek hajlamosak a kiújulásra: akár néhány bőrben maradt pigment-termelő sejtből is újraképződhetnek (recidiválnak). Ha egy festékes anyajegy már recidivált, akkor valóban fokozódhat a rosszindulatú elfajulás veszélye, ezért ilyenkor a kiújult növedéket sebészileg újra ki kell metszeni. Az egyetlen módszer, amellyel megállapítható, hogy minden sejtet eltávolítottak-e, ha a kimetszett anyajegyet szövettani vizsgálatnak vetik alá.
Az elváltozások kozmetikai céllal végzett kimetszése esetén érdemes mérlegelni azt is, hogy a bőrből eltávolított anyajegy helyén mindenképpen heg marad. Mivel a heg minősége az adott páciens bőrének egyedi tulajdonságaitól függ, a kozmetikai végeredmény még a leggondosabb sebészi és bőrgyógyászati ellátás mellett sem jósolható meg.

A legfontosabb, hogy tudjuk, mikor kell bőrgyógyászhoz fordulnunk anyajegyünkkel.
A festékes anyajegyek normálisan is növekedhetnek, változhatnak. Ha azonban a pigmentált naevus hirtelen gyors növekedésnek indul, ha korábban szabályos alakja szabálytalanná válik, ha előzőleg lapos volt, és hirtelen kiemelkedik a bőrfelszínből, ha benne tapintható, sötét színű csomó jelenik meg, ha egységes színe egyenetlenné válik, ha viszketni kezd, ha sérülés nélkül vérzik, nedvezik, felszíne hámlik, stb., feltétlenül bőrgyógyászhoz kell fordulni. Noha mindenkinek javasolt, rendszeres orvosi kontrollt és fényvédelmet igényelnek a veleszületett festékes anyajegyek, illetve a nagyszámú dysplasiás naevusok. Fokozottan oda kell figyelni a festékes anyajegyekre azoknak, akiknek családjában melanoma malignum fordult elő.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +14 °C

A csapadékgócok környezetében gomoly- és fátyolfelhős, másutt gyengén felhős idő valószínű. Zápor, zivatar egyre kevesebb helyen - nagyobb számban az északkeleti-keleti harmadban, illetve a Nyugat-Dunántúlon - várható. A nyugatias szél helyenként megélénkül, zivatarok mentén meg is erősödhet. Késő estére 14 és 19 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra szerdán nem figyelmeztetnek a meteorológusok.