Bőr- és nemi betegségek

Az emberi szervezet legnagyobb szerve a bőr, amely a test felszínét a külvilág felé fedi. Egy felnőtt embernél 1,6-1,8 négyzetméter, a testsúly 15 százalékát teszi ki. Sokrétű feladatot ellátó, bonyolult szerv, működése az élet sok szempontjából pótolhatatlan. Betegségei amellett, hogy kellemetlenek, de jól láthatók, feltűnőek is, nemcsak egészségi, hanem esztétikai, lelki problémát is jelentenek. A bőr és a szervezet egyéb részeinek szoros kapcsolata miatt a bőrbetegségeknek csupán egy része önálló bőrelváltozás , jelentős részük a szervezet egyéb betegségével függ össze.

Latexallergia tünetei és kezelése

Mi a latexallergia?

A latex a gumigyártás alapanyaga. Az allergia már csecsemőkorban megjelenhet, mivel az újszülött is találkozik gumiból készült tárgyakkal: cumival, gumijátékokkal, később pedig a gumírozott nadrágok, latexes ruhaneműk miatt érintkezhet vele. A későbbiekben a gumilabda, lufi és a radír okozhat tüneteket, míg felnőtteknél a hagyományos óvszerre lehetnek érzékenyek az érintettek. Az egészségügyi dolgozók, fodrászok és takarítók latexallergiája a folyamatos gumikesztyű-viselés miatt alakul ki. A tünetek leggyakrabban bőrreakciók formájában jelentkeznek.

Tünetek

A latexallergia előfordulása, okai

Bármely életkorban kialakulhat latex allergia, de megjelenéséhez mindenképpen szükséges egy rövidebb, vagy hosszabb expozíciós idő. Az allergiás reakciót leggyakrabban a latex bőrrel való érintkezése váltja ki.
Az érzékeny bőrű gyerekeknél viszonylag korán észrevehetők a tünetek, de van, akinél csak felnőtt korban jelentkeznek ilyen reakciók, például a gumikesztyű napi rendszerességű viselése miatt. Minél többet hord vagy használ valaki latexet tartalmazó vagy abból készült ruhákat, illetve eszközöket, annál valószínűbb, hogy kialakul nála ez a fajta túlérzékenység.
A felmérések szerint latexre a lakosság 1-5 százaléka allergiás, míg az egészségügyi dolgozóknál ez az arány magasabb, 10 százalék feletti. Utóbbi adat napjainkban már csökkenő tendenciát mutat, mert egyre több helyen használnak latexmentes gumikesztyűt, aminek köszönhetően az orvosok és ápolónők bőrét nem irritálja ez az anyag. Allergiás hajlamúaknál gyakrabban észlelhető latex allergia, egyes felmérések szerint, náluk ez az arány elérheti a 36 százalékot is. Ez a túlérzékenység gyakrabban érinti a nőket, mivel az egészségügyben több a női foglalkoztatott.
Latexallergia esetén célszerű latexmentes gumikesztyűt használni
Latexallergia esetén célszerű latexmentes gumikesztyűt használni

A latexallergia diagnózisa

A diagnózis felállítása vagy bőrpróbával, vagy vérvétellel történik: ha valakinek anafilaxiás reakciója volt, akkor csak az utóbbi módszer alkalmazható. A késői reakciókat, ekcémás tüneteket latexnek a bőrre helyezésével lehet kimutatni.

A latexallergia tünetei, kórlefolyása

A latexallergia leggyakrabban bőrreakciót okoz: a bőr kipirosodik azokon a részeken, ahol a gumival érintkezik. A kicsiknél jellemzően apró piros kiütések jelentkeznek a cumi miatt a száj környékén, illetve ekcémás kiütések tűnnek föl ott, ahol a bőr a gumijátékokkal érintkezik. Ugyanez a helyzet a nadrág gumírozásával: ez esetben a deréknál jelennek meg kiütések. Hasonló ekcémás reakciót okoz a gumikesztyű is, értelemszerűen a kézen és a csuklón.
Gyerekek esetében a szülők sokszor nem gondolnak latexallergiára, az általa okozott tüneteket betudják annak, hogy a kicsi bőre a pelenka miatt pirosodik be, illetve a száj környéke azért lesz ekcémás, mert a pici szája folyamatosan nyálas. Néha ételallergiára gondolnak. Sokszor ugyanígy nem merül föl a szülőkben, hogy a gyerek keze a radírtól lesz ekcémás.
A latexallergia akut életveszélyes reakciót (anafilaxiás sokkot) csak nagyon ritkán okoz. Ez legtöbbször műtét alatt jelentkezik, amikor a sebész gumikesztyűvel nyúl hozzá a latexre allergiás beteghez, elsősorban a nyálkahártyákhoz. Előfordul, hogy az allergia a műtét előtt nem volt ismert, így arra csak az operáció során derül fény. Amennyiben ismert a latexallergia, feltétlenül olyan műtéti körülményeket kell teremteni, hogy a beteg ne találkozzon latex-szel.

A latexallergia kezelése

A latexallergia tüneteinek megjelenése latexmentes eszközök használatával, allergénmentes ruhák viselésével kerülhető el. Azaz le kell cserélni a cumit, játékokat, használati tárgyakat latexmentesre. A szilikon jól helyettesíti a gumit, kesztyűből vásárolható polivinilklorid (PVC) alapú is. Az érintetteknek óvszerből is latexmenteset kell beszerezniük.
A túlérzékenység gyógyszeresen nem kezelhető, az antihisztaminok és a zsírosító, vagy szteroidos krémek enyhítik a tüneteket. Az immunterápia kísérleti fázisban van.

A latexallergia megelőzése

Allergiás egyéneknek érdemes kerülni a latexet tartalmazó vagy abból készült ruhák viselését, illetve eszközök használatát. Ezzel elkerülhető, hogy a bőrt ez az anyag fölöslegesen irritálja.

A latexallergia szövődményei

Annak a latexallergiás betegnek, aki nem kerüli ezt az anyagot, állandó ekcémával kell szembesülnie.

A latexallergia keresztreakciót adhat más allergénekkel, főképp a mogyoróval, illetve néhány zöldség- és gyümölcsfélével (például az avokádóval, a banánnal, a gesztenyével, a kivivel, a mangóval, papajával, a paradicsommal, a paprikával, a zellerrel és az ananásszal). Ez azt jelenti, hogy a latexre érzékenyek utóbbiakra is nagyobb eséllyel lesznek allergiásak, illetve fordítva.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Hidvégi Edit gyermek- és felnőtttüdőgyógyász, gasztroenterológus szakorvos segítségét.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -4 °C

Hazánk középső harmadában túlnyomóan borult, párás marad az idő. Másutt rövidebb, a Dunántúlon és Borsod térségében hosszabb napos időszakok is lehetnek. Néhol hószállingózás, szitálás előfordulhat. A Dunántúl északnyugati részén helyenként megélénkülhet a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul. Késő estére -6 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.