Bőr- és nemi betegségek

Az emberi szervezet legnagyobb szerve a bőr, amely a test felszínét a külvilág felé fedi. Egy felnőtt embernél 1,6-1,8 négyzetméter, a testsúly 15 százalékát teszi ki. Sokrétű feladatot ellátó, bonyolult szerv, működése az élet sok szempontjából pótolhatatlan. Betegségei amellett, hogy kellemetlenek, de jól láthatók, feltűnőek is, nemcsak egészségi, hanem esztétikai, lelki problémát is jelentenek. A bőr és a szervezet egyéb részeinek szoros kapcsolata miatt a bőrbetegségeknek csupán egy része önálló bőrelváltozás , jelentős részük a szervezet egyéb betegségével függ össze.

Gonorrea (tripper, kankó) tünetei és kezelése

Mi a gonorrea?

A gonorrhoea, vagy közismertebb nevén kankó vagy tripper az egyik legklasszikusabb szexuális úton átvihető betegség. Ez a bakteriális fertőzés a nemi szervek és a húgyutak gyulladását okozza.

Tünetek

A gonorrea előfordulása

Nemtől és kortól függetlenül bárki érintett lehet, bár a korcsoportot alapvetően behatárolja az, hogy a betegséget csak az kaphatja el, aki szexuálisan aktív. A fertőzésnek értelemszerűen akkor nagyobb az esélye, ha valaki gyakran váltogatja partnereit.
Ha az anya fertőzött, akkor betegséggel szüléskor - a szülőcsatornán való áthaladás során - a gyerekek is fertőződhetnek, az emiatti gyulladás pedig a szemet is érintheti. Ezt megelőzendő kapnak ilyenkor a csecsemők szemcseppet.

A gonorrea okai

A betegséget a gonorrhoea baktériuma okozza. Ez utóbbi kizárólag szexuális együttlét útján terjed - beleértve az orális technikákat és az anális szexet is -, így ha valaki olyan partnerrel érintkezik, aki e baktériummal fertőzött, nagy eséllyel elkaphatja e betegséget.
A betegséget a gonorrhoea baktériuma okozza
A betegséget a gonorrhoea baktériuma okozza

A Gonorrea tünetei

Férfiaknál a tünetmentesség gyakorlatilag példa nélküli, ráadásul náluk a fertőzöttség elég látványos. Ilyenkor ugyanis a betegnek égető érzéssel kísért véres, gennyes húgycsőfolyása van, ami miatt a nemi aktus esélye elenyésző. Ezek a tünetek egyébként néhány nappal a fertőzött személlyel történő együttlét után jelennek meg. A férfiakkal szemben a hölgyek többsége tünetmentes, így esetükben a betegségre inkább a partner tünetei hívják föl a figyelmet. Ez utóbbiakból pedig az is következik, hogy a fertőzés főképp a tünetmentes hölgyek miatt terjedhet jobban.
Szimptómák persze nőknél is előfordulhatnak, de ezek jellemzően kimerülnek a húgycső- és hüvelyfolyásban, fölszálló fertőzésben. A tünetek közt szerepelhet a láz is, de a hölgyekre ez sem igazán jellemző. A nők emiatt inkább akkor fordulnak orvoshoz, ha partnerük az orvos kérésére felhívja figyelmüket fertőzöttségére. A hölgyeknél a fő problémát egyébként az okozza, hogy attól, hogy náluk a betegségnek nincsenek látható tünetei, a gyulladás még jelen van a szervezetükben. Ez a krónikussá váló nyálkahártya-gyulladás pedig a későbbiekben nehezíti a teherbeesést.

A gonorrea diagnózisa

E fertőzést szakorvos tudja diagnosztizálni, méghozzá a hímvessző váladékából nyert mikroszkópos kenetből. Ez egyébként azért lehetséges, mert a betegség megjelenése nagyon jellegzetes, a baktériumok pedig megfelelő festés után jól láthatók a mikroszkóp tárgylemezén. A kezelés sikerességes érdekében az orvosok a későbbiekben ki is tenyésztik a baktériumot. Hölgyeknél a diagnózis felállítása érdekében a hüvelyváladékból vett kenetet tenyésztik ki az orvosok.

A gonorrea kezelése

Ma a betegeket még minden esetben egyszeri, izomba beadott injekcióval kezelik az orvosok. Amivel viszont az a probléma, hogy hasonlóan más baktériumokhoz, a gonorrhoea is egyre rezisztensebbé vált, azaz egyre jobban kezd kialakulni az antibiotikumok elleni védekezőképessége. Ezt bizonyítja az is, hogy régebben a penicillin is elégséges volt e betegség kezelésére, mára viszont már teljesen hatástalanná vált ez a szer. Emiatt ma már új készítményeket használnak az orvosok, de már látszik, hogy a most használt szer is veszít hatásosságából. Emiatt van szükség a baktérium kezelés megkezdése előtti kitenyésztésére. Ebből állapítható ugyanis meg az, hogy a kórokozót mely antibiotikum tudja elpusztítani.

A gonorrea megelőzése

A megelőzés egyetlen módja az, ha az érintettek az ismeretlen partnerrel való szexuális együttlét minden egyes fázisában - tehát az orális szex során is - gumi óvszert használnak.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Wikonkál Norbert bőr- és nemigyógyász, kozmetológus szakorvosnak, a Semmelweis Egyetem docensének.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +18 °C
Minimum: +14 °C

Többnyire felhős időben lesz részünk, de időszakosan szakadozhat a felhőzet, és egyes részeken hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüthet. Kisebb-nagyobb megszakításokkal, de továbbra is többfelé várható eső, záporeső, a Dunától keletre zivatarok is kialakulhatnak. Elsősorban az ország középső harmadán további jelentős mennyiség is hullhat! Az északias szél többfelé megerősödik, északnyugaton és északkeleten viharossá fokozódhat. A csúcshőmérséklet 15 és 26 fok között várható, a 20 foknál magasabb értékeket elsősorban a keleti, északkeleti megyékben mérhetjük. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Jelenleg kettős fronthatás érvényesül: a hideg- és a melegfrontra érzékenyeknél egyaránt kialakulhatnak panaszok.