Bőr- és nemi betegségek

Az emberi szervezet legnagyobb szerve a bőr, amely a test felszínét a külvilág felé fedi. Egy felnőtt embernél 1,6-1,8 négyzetméter, a testsúly 15 százalékát teszi ki. Sokrétű feladatot ellátó, bonyolult szerv, működése az élet sok szempontjából pótolhatatlan. Betegségei amellett, hogy kellemetlenek, de jól láthatók, feltűnőek is, nemcsak egészségi, hanem esztétikai, lelki problémát is jelentenek. A bőr és a szervezet egyéb részeinek szoros kapcsolata miatt a bőrbetegségeknek csupán egy része önálló bőrelváltozás , jelentős részük a szervezet egyéb betegségével függ össze.

Livedo reticularis tünetei és kezelése

Mi a livedo reticularis?

A livedo reticularis jellegzetes, lilás, kékes vagy vöröses színű rajzolat, amely háló-, illetve csipkeszerűen alakul ki általában a lábakon, ritkább esetben a törzsön és a karokon is. Jelentkezhet önmagában (stressz vagy hideg hatására), de lehet tünete betegségnek is. Az elsődleges típusnál nem állandó jelenségről van szó, a rajzolat jön-megy, és legtöbbször fiatal lányok lábán észrevehető.

Tünetek

A livedo reticularis előfordulása

Az önmagában jelentkező livedo reticularis nagyon gyakori, a fiatal lányok jelentős részét, akár 50 százalékát is érintheti. Már csecsemőkön látható lehet, de jelentkezhet a későbbi gyerekkorban is. Fiatal felnőttkorra általában elmúlik, bár van, hogy megmarad. A másodlagosan, valamilyen betegség velejárójaként kialakuló livedo reticularis előfordulásáról nincsenek adatok.

A livedo reticularis okai

Többféle oka is lehet, de az esetek nagyobbik részében nem ismerik pontosan. Főképp a fiatal korban jelentkező típusánál van így, amely jellemzően hideg vagy stressz hatására alakul ki. A jelenség hátterében a kis kapillárisok vénás oldalának kóros tágulata áll, viszont nem tudni, hogy ezt mi váltja ki. Ezt a típust jóindulatú, idiopátiás livedo reticularisnak nevezik.
A szekunder, tehát másodlagos livedo reticularis (livedo racemosa) valamilyen betegséget jelez, annak tünete. Ilyen lehet a szisztémás lupus (SLE), illetve az antifoszfolipid szindróma (APS). Ezek mellett egyéb érgyulladással, érelzáródással járó autoimmun betegségek is okozhatják, de kiválthatja a policitémia vera is, amely a vörösvérsejtek kórosan magas koncentrációja a vérben. Állhat a hátterében olyan hideg hatására kialakuló betegség is, amelynél a vérben összecsapódó immunglobulinok zárják el a kis kapillárisokat. Érgyulladást reumás ízületi gyulladás, reumás láz is okozhat.
Olyan vírusos fertőzések is okozhatnak másodlagos livedo reticularist, mint amilyen a hepatitis C, de kiválthatják bakteriális fertőzések, például szifilisz vagy tuberkulózis is. Ezek a betegségek nem feltétlenül járnak ezzel a tünettel, de a panasz jelezheti ezeket is. Előfordulhat livedo reticularis gyógyszermellékhatás miatt: egyebek mellett Parkinson-kórra szedett készítmények okozhatják, de állhat a hátterében daganatos betegség is.

A livedo reticularis tünetei

A livedo reticularis klinikai képe olyan, mintha egy háló- vagy csipkeszerű rajzolat jelenne meg a lábakon vagy bizonyos esetekben az egész testen, a törzsön és a felső végtagokon is. Az elszíneződés lilás, kékes vagy vöröses. Tipikusan akkor észlelhető, amikor a kislányok kijönnek az uszoda hideg vizéből. A fiatal lányok lábán főképp hideg és stressz hatására megjelenő, majd a kiváltó hatás megszűntével eltűnő hálózatos kép egy idő után nem jön elő, aminek oka vélhetően, hogy érettebbé válik a keringés: a lányok úgymond "kinövik".
Míg az elsődleges livedo reticularis általában nagyon szabályos háló, csipkéi pedig zártak, addig a másodlagos livedo reticularis rendszerint szabálytalan, csipkéi nyitottak, szaggatottak is lehetnek. Ez a típus jellemzően nem fiataloknál jelentkezik, hanem későbbi életkorokban észlelik valamilyen háttérbetegséggel párhuzamosan. Az elsődleges típustól abban is különbözik, hogy rajzolata nemcsak időszakosan jelentkezik, hanem általában tartósan megmarad, nem múlik el. Ennél a típusnál előfordulhat, hogy az alapbetegség gyógyulása után is visszamarad az elszíneződés.
A livedo reticuláris tünetei akár a hideg hatására is megjelenhetnek
A livedo reticuláris tünetei akár a hideg hatására is megjelenhetnek

A livedo reticularis diagnózisa

A diagnózist a bőrgyógyászok ránézésre, a klinikai kép alapján állítják fel. Kétes esetben bőrmintát, biopsziát is vesznek, amelyet a patológus megvizsgál, majd a szövettani kép alapján megerősíti az orvos feltételezését. Ha másodlagos livedo reticularisról van szó, akkor az alapbetegség diagnózisát állítják fel. Előfordul, hogy az elváltozás pontos okát nem sikerül megtalálni, de a nagyon alapos kivizsgálás mindenképpen indokolt.

A livedo reticularis kezelése

Ha a kislányokon jelentkező jóindulatú elváltozásról van szó, akkor nincs szükség kezelésre. Ha valamilyen háttérbetegség áll a háttérben, akkor meg kell megtalálni, majd kezelni.

A livedo reticularis gyógyulási esélyei

Ha elsődleges livedo reticularisról van szó, akkor a kislányok általában kinövik. A másodlagos típus gyógyulási esélyei attól függnek, hogy az alapbetegség mennyire kezelhető. A fertőzések általában gyógyíthatóak, az autoimmun betegségek többsége pedig szinten tartható, tünetmentessé tehető, esetleg gyógyítható is lehet.

A livedo reticularis megelőzése

Megelőzés lehet, ha az erre hajlamos kislányok kerülik a hideget. A másodlagos livedo reticularist úgy lehet elkerülni, hogy - amennyiben lehetséges - megelőzik, kezelik az alapbetegségeket, amelyek okozzák.

A livedo reticularis szövődményei

A livedo reticularisnak nem lehetnek szövődményei; esetleg - mivel a jelenség esztétikailag zavaró lehet - pszichés problémák jelentkezhetnek.

Hasznos tudnivalók a livedo reticularisról

Ugyan a livedo reticularis nem hajlamosít rá, de az elváltozás jelezheti, hogy valaki hajlamos a mélyvénás trombózisra. Emiatt akinek ilyen bőrelváltozása van, tanácsos mellőznie a dohányzást, amely emeli a trombózis kockázatát.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász-kozmetológus szakorvosnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -4 °C

Hazánk középső harmadában túlnyomóan borult, párás marad az idő. Másutt rövidebb, a Dunántúlon és Borsod térségében hosszabb napos időszakok is lehetnek. Néhol hószállingózás, szitálás előfordulhat. A Dunántúl északnyugati részén helyenként megélénkülhet a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul. Késő estére -6 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.