Az egészség receptje: lazac és edzés

Az elhízás és az ennek következtében kialakuló betegségek megelőzhetők omega-3 zsírsavak rendszeres fogyasztásával, az eredményt pedig fokozza, ha rendszeresen mozgunk is. Különösen fontos ez a cukorbetegek esetében.

Nem túlzás azt mondani, hogy korunk népbetegsége az elhízás, amely a helytelen táplálkozás mellett a mozgásszegény életmód következménye. Szakértők, orvosok mind gyakrabban hangsúlyozzák az omega-3 zsírsavak szerepét: rendszeres fogyasztásukkal ugyanis jelentős részben megelőzhető a túlsúly, de főleg az ebből adódó különböző szív- és érrendszeri betegségek kialakulása, egyes szakértők szerint ráadásul az omega-3 a koncentrálásban is segít. Várandós nőknek és gyermekeknek érdemes odafigyelniük, hogy rendszeresen fogyasszanak például lazacot, makrélát , vagy épp diót.

A finom falatokon túl

A helyes táplálkozás azonban egészségünk megőrzésének csak az egyik oldala: a rendszeres testmozgás is elengedhetetlen. Amellett ugyanis, hogy a rendszeres fizikai aktivitás karbantartja a testsúlyt, az izmokat, és hat a stressz ellen, bizonyítottan csökkenti a vércukorszintet, a vérnyomást, a vérzsírok szintjét, a szövődmények kockázatát, valamint kevesebb lesz az inzulinszükséglet is. Ezeket a hatásokat úgy éri el a mozgás, hogy amikor az izmok dolgoznak, tápanyagként jelentős mennyiségű cukrot, zsírt vesznek fel a vérből. Ebből adódónak az omega-3 zsírsavak egészségünkre gyakorolt jótékony hatását is nagyban fokozza a testmozgás. Különösen igaz ez cukorbetegek esetében, hiszen az omega-3 lassítja a szénhidrátok cukorrá alakítását, az edzéssel pedig megakadályozható a vércukorszint kóros süllyedése, a hipoglikémia és a növekedése, a hiperglikémia.

Akkor sem késő, ha már megtörtént a baj

A mozgás szerepe különösen fontos azoknál, akik már esetleg átestek egy infarktuson, így az úgynevezett szekunder prevenció miatt életmódot kell váltaniuk. Ennek része a stressz kiiktatása, a káros szenvedélyekről, például a dohányzásról való leszokás, a testsúlycsökkentés, az egészségesebb étrend és a rendszeres mozgás beiktatása. Utóbbit a testsúly és az egészségi állapotnak megfelelően, szakértővel kialakított edzésterv alapján jó elkezdeni, így elkerülve az esetleges sérüléseket.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)