Kiderült, hányan tudnak megküzdeni az elhízással

Átlagosan tízből csupán egy ember tud egy év alatt számottevő fogyást elérni azok közül, akik túlsúllyal vagy elhízással küzdenek – derült ki egy széles körű amerikai felmérésből.

Az amerikai közegészségügyi hivatal (CDC) kutatói legalább 5 százalékos fogyásként határozták meg a klinikailag is jelentős testsúlycsökkenés fogalmát – írja a Medpagetoday.com. Összesen mintegy 18 és fél millió felnőtt adatait elemezték a 17 és 70 év közötti korosztályból, akik testtömegindexére (BMI) vonatkozóan legalább három évből rendelkezésre álltak adatok 2009 januárja és 2022 februárja között. A JAMA Network Open című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kutatás indulásakor az összes résztvevő majdnem háromnegyede, 72,5 százaléka volt túlsúlyos vagy elhízott.

mérleg, testsúlymérés, női lábak
Nehéz tartósan megszabadulni a jelentős súlyfeleslegtől. Fotó: Getty Images

A feljegyzések alapján azok közül, akik kezdetben túlsúllyal küzdöttek, átlagosan 12 emberből egy tudott éves léptékben érdemi fogyást elérni, míg a rendkívül súlyos elhízással élők (45 feletti BMI) körében ez az arány hatból egy volt. Magyarán minél magasabb volt valakinek a testtömegindexe, annál nagyobb eséllyel tudta leadni a testsúlya minimum 5 százalékát.

Ha azonban a végső célt vesszük alapul, azaz az egészséges BMI elérését, az már lényegesen kevesebbeknek sikerült. A túlsúllyal küzdők között minden 19. vizsgált alany fogyott le ennyire, a súlyos elhízással élőknél pedig csupán átlagosan 1667 emberből egynek sikerült ez. Mindent egybevetve a vizsgálati időszak során a túlsúlyos résztvevők 33,4 és az elhízott résztvevők 41,8 százaléka tudott érdemben fogyni, miközben előbbiek 23,2, utóbbiak alig 2 százaléka csökkentette testsúlyát az egészséges tartományba.

A tanulmányból az is kiderült, hogy a nők általában véve sikeresebben tudnak fogyni, mint a férfiak. A szerzők szerint ez a megfigyelés nem meglepő, mivel korábbi kutatások is hasonló eredményekről számoltak be. Ennek oka szerintük részben az, hogy eleve magasabb arányban kezdenek fogyókúrába a nők, ha súlyproblémákkal küzdenek, továbbá több nőn hajtanak végre testsúlycsökkentő műtétet is az Egyesült Államokban. Ezenkívül a testsúlycsökkentő gyógyszerek is általában hatékonyabbnak bizonyulnak a női páciensek esetében.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +14 °C
Minimum: +6 °C

Délelőtt még erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd a déli óráktól dél felől szakadozik, csökken a felhőzet, egyre nagyobb területen kisüt a nap, de északkeleten és az Alpokalján végig felhős marad. A dél felől érkező csapadékzóna északnyugat felé halad, és több helyen várható belőle eső, zápor. A délkeleti, keleti szelet élénk, néhol erős lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 17 fok között alakul, de a déli megyékben ennél pár fokkal melegebb is lehet. Késő este 5, 11 fok valószínű. Napközben melegfronti hatás érvényesül, ami sokaknál okozhat kellemetlenségeket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra