Beszédből mutatja ki a véralkoholszintet egy új eszköz

Kanadai kutatók kidolgoztak egy olyan gépi tanulási modellt, amely képes pusztán az ember beszédhangjából felismerni, ha alkoholt fogyasztott.

Noha léteznek véralkoholszint kimutatására alkalmas szondák, ezek egyike sem mondható éppenséggel diszkrét megoldásnak az ittasság felmérésére. Mint azonban azt a HVG írja, a torontói Észak-York-i oktatókórház kutatói most új utat találták a részegség kimutatására: gépi tanulással trenírozott algoritmusuk hangminták elemzése révén is képes nagy hatékonysággal felismerni, ha alanya italozott előzőleg.

A kutatócsapat egy kísérletet is lefolytatott az eszközzel, amelynek eredményeiről a Journal of Studies on Alcohol and Drugs című tudományos folyóiratban számoltak be. Összesen 18 férfit vontak be a tesztbe a 21-62 éves korosztályból. Mindannyiuknak fel kellett olvasniuk a vizsgálat reggelén egy angol nyelvtörőt, majd elfogyasztottak egy koktélt, hogy véralkohol-koncentrációjuk leheletből kimutatható szintje elérje legalább a 0,8 ezreléket.

Meddig tart, hogy a bevitt alkohol kiürüljön a szervezetből? Mutatjuk, mit mond a szakértő.

Egy óra szünetet követően félóránként megmérték a kutatók a kísérleti alanyok véralkoholszintjét, illetve újra és újra felolvastatták velük a nyelvtörőt, hangfelvételen rögzítve az elhangzottakat. A kétféle adatgyűjtésre alapozva aztán kidolgozták egy gép tanulási modellt, amely végül 98 százalékos pontossággal fel tudta mérni puszta hangmintákból a részegséget.

Borítókép: Getty Images

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +2 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor. A nyugatias szelet élénk széllökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra