Az ölelés enyhíti a stresszt a nőknél, de a férfiakra ez nem hat

Meglepő eredményekre jutott egy ölelésügyi kísérlet Hollandiában.

Holland kutatók a stresszre adott reakciókat vizsgálták egy kísérletben. Azt találták, hogy a nőknél a saját párjuk átölelése csökkentette a kortizol – egy stresszhormon – termelődését azokhoz képest, akik nem ölelhették meg párjukat. Érdekes módon a férfiakra mindez egyáltalán nem hatott: vagyis hiába ölelte meg őket a párjuk, nem változott a stresszhormonszintjük – írta a CNN.

ölelés, stresszhormon, kortizol
Az ölelésügyi kísérlet szerint csak a nőknél enyhíti a stresszt párjuk ölelése. Fotó: Getty IMages

A vonatkozó kísérletben a kutatók 76 önkéntest kértek meg arra, hogy öleljék át partnerüket, akiket durva stressznek tettek ki. Az eredményeket aztán összehasonlították a megölelt és az ölelés nélkül maradt alanyokkal. Így jött ki, hogy akiket átöleltek, jobban viselték a stresszt is. 

A kutatók szerint ennek az az oka, hogy az ölelés – különösen a szeretett személlyel történő ölelés – felszabadítja az oxitocin nevű neurotranszmittert, amelyet gyakran "szerelemhormonnak" is neveznek, és amely csökkenti a kortizolszintet. Arra a kérdésre, hogy akkor miért nem tapasztalható a férfiaknál ugyanez a kortizolcsökkenés, a kutatók csak feltételesen tudtak válaszolni.

Egyesek szerint a férfiak és a nők evolúciós okokból másként dolgozzák fel az érintést. Másként működik a bőrérzékelésük, ezért eltérő reakciókat adhatnak az érintésre is. Más kutatók úgy vélik, hogy csak azért, mert nem találtak mérhető hatást a férfiaknál, nem jelenti azt, hogy ilyen hatás egyáltalán nincs is. Elképzelhető, hogy az ölelés a férfiakra is hatással van, csak az csekélyebb mértékű, és még nem tudják mérni, kimutatni. Illetve az is bekerült az ellenérvek sorába, hogy a férfiak – elvárt társadalmi szerepük miatt – kevésbé hajlamosak kifejezni az érzelmeiket, mert azt társadalmilag szokatlannak vagy kínosnak tartják. Sőt, még az is felmerült, hogy a kísérletben részt vevő férfiak közül többen egyszerűen nem szeretnek ölelkezni.

Egy biztos: a kísérlet bebizonyította, hogy a szeretett személlyel történő ölelkezés jótékony hatású. Az ölelés hatására csökken a vérnyomás, a pulzus, az idegrendszer lelassul, és stressz is mérséklődik, nők esetében igazolt módon. Nem kérdés, hogy az ölelésben hatalmas gyógyító potenciál van. Gyakoroljuk minél többet!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)