Az ölelés enyhíti a stresszt a nőknél, de a férfiakra ez nem hat

Meglepő eredményekre jutott egy ölelésügyi kísérlet Hollandiában.

Holland kutatók a stresszre adott reakciókat vizsgálták egy kísérletben. Azt találták, hogy a nőknél a saját párjuk átölelése csökkentette a kortizol – egy stresszhormon – termelődését azokhoz képest, akik nem ölelhették meg párjukat. Érdekes módon a férfiakra mindez egyáltalán nem hatott: vagyis hiába ölelte meg őket a párjuk, nem változott a stresszhormonszintjük – írta a CNN .

ölelés, stresszhormon, kortizol
Az ölelésügyi kísérlet szerint csak a nőknél enyhíti a stresszt párjuk ölelése. Fotó: Getty IMages

A vonatkozó kísérletben  a kutatók 76 önkéntest kértek meg arra, hogy öleljék át partnerüket, akiket durva stressznek tettek ki. Az eredményeket aztán összehasonlították a megölelt és az ölelés nélkül maradt alanyokkal. Így jött ki, hogy akiket átöleltek, jobban viselték a stresszt is. 

A kutatók szerint ennek az az oka, hogy az ölelés  – különösen a szeretett személlyel történő ölelés – felszabadítja az oxitocin nevű neurotranszmittert, amelyet gyakran "szerelemhormonnak" is neveznek, és amely csökkenti a kortizolszintet. Arra a kérdésre, hogy akkor miért nem tapasztalható a férfiaknál ugyanez a kortizolcsökkenés, a kutatók csak feltételesen tudtak válaszolni.

Egyesek szerint a férfiak és a nők evolúciós okokból másként dolgozzák fel az érintést. Másként működik a bőrérzékelésük, ezért eltérő reakciókat adhatnak az érintésre is. Más kutatók úgy vélik, hogy csak azért, mert nem találtak mérhető hatást a férfiaknál, nem jelenti azt, hogy ilyen hatás  egyáltalán nincs is. Elképzelhető, hogy az ölelés a férfiakra is hatással van, csak az csekélyebb mértékű, és még nem tudják mérni, kimutatni. Illetve az is bekerült az ellenérvek sorába, hogy a férfiak – elvárt társadalmi szerepük miatt – kevésbé hajlamosak kifejezni az érzelmeiket, mert azt társadalmilag szokatlannak vagy kínosnak tartják. Sőt, még az is felmerült, hogy a kísérletben részt vevő férfiak közül többen egyszerűen nem szeretnek ölelkezni.

Egy biztos: a kísérlet bebizonyította, hogy a szeretett személlyel történő ölelkezés jótékony hatású. Az ölelés hatására csökken a vérnyomás, a pulzus, az idegrendszer lelassul, és stressz is mérséklődik, nők esetében igazolt módon. Nem kérdés, hogy az ölelésben hatalmas gyógyító potenciál van. Gyakoroljuk minél többet!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű. A korábbi napokhoz képest jóval kisebb számban, csak néhol alakulhatnak ki záporok, zivatarok, az északkeleti megyékben kicsi a csapadék esélye. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg meg is erősödhet a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Késő estére döntően 14 és 22 fok közé hűl le a levegő. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással ezúttal nem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra