Mi okozza a téli depressziót?

Újabb kutatások megmutatták a téli depresszió, azaz a szezonális affektív zavar (SAD; seasonal affective disorder) hátterében meghúzódó okokat.

Az agyi felvételek elemzésével készült vizsgálatból kiderült, hogy a SAD-ben szenvedők agya a téli hónapokban nem tudja megfelelően kezelni a hangulatért felelős szerotonin termelését. Ahogy az éjszakák egyre hosszabbodnak, a szerotonint szállító fehérje szintje megemelkedik a SAD-es betegeknél, ez pedig csökkenti a fölhasználható szerotonin mennyiségét. Ez okozza a téli időszakban jelentkező lehangoltságot, depressziós tüneteket.

A koppenhágai egyetem kutatói összesen 11 SAD-ben szenvedőt és kontrollcsoportként 23 egészséges önként jelentkezőt vizsgáltak meg. A résztvevők agyáról PET-felvételeket (pozitronemissziós tomográf) készítettek a nyári és a téli időszakban is. Az agyról készített képek megmutatták, hogy a SAD-ben szenvedők agyában a szerotonint szállító fehérje (SERT) mennyisége eltérő a téli és a nyári időszakban. A téli hónapokban magasabb a SERT szintje náluk, mint a nyári hónapokban, így a téli hónapokban több szerotonin „fogy”, azaz szállítódik el. Ilyen különbséget az egészséges résztvevők agya nem mutatott.

Kiderült, mi az oka a téli depressziónak

"A SERT a szerotonint visszaszállítja az idegsejtekbe, ahol az nem aktív. Tehát minél nagyobb a SERT aktivitása, annál alacsonyabb a szerotoniné" - magyarázza az eredményeket Dr. Brenda McMahon, a kutatás egyik vezetője. „A napfény kordában tartja a SERT-et, azaz a nyári, napfényes időszakban alacsony szinten marad, de amint hosszabbodik a fény nélküli időszak, a SAD-eseknél a SERT-szint egyre növekedik, amiből az aktív szerotonin szintjének csökkenése már automatikusan következik. Az egészséges embereknél ez a szerotoninszint-változás nem figyelhető meg.”

A neurológusok azt már eddig is sejtették, hogy a SERT szintje összefüggésben áll a téli depresszió kialakulásával . Ez azonban az első olyan vizsgálat, amely a téli és a nyári időszakon keresztül is vizsgálta a betegeket, és igazolta a már eddig is sejtett ok-okozati összefüggést. Az azonban még magyarázatra szorul, hogy a SERT szintjét pontosan hogyan befolyásolja a fény.

A SAD körülbelül 12 millió embert érint Európa északi részén. A SAD kezelésére sokféle terápiát javasolnak az orvosok, pszichológusok – ezek közül egy a fényterápia. Az is tudható azonban, hogy a kiegyensúlyozott étrend, a koffeinbevitel csökkentése, a szabad levegőn eltöltött idő növelése is jótékony hatással van.

Forrás: Brain scans show cause of seasonal affective disorder

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +19 °C

Az ország északi tájain derült vagy legfeljebb fátyolfelhős lesz az ég, máshol azonban még előfordulhatnak erősebben felhős tájak is. A délnyugati, déli országrészben nem kizárt zápor, esetleg zivatar, ezek kialakulási esélye az idő előrehaladtával egyre inkább csökken. Az északi, északkeleti szél kissé veszít erejéből, de még több helyen lesznek élénk lökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 15 és 21 fok között várható, ennél hidegebb az Északi-középhegység hidegre hajlamos, szélvédett helyein lehet. A hidegfront lassan levonul, de a nyomában megmaradhat még a vérnyomás-ingadozás, fejfájás, gyengeség és erősödhetnek az ízületi panaszok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra