Elbukott egy fontos kísérlet a négynapos munkahétről

Lezárja a Magyar Telekom azt a másfél éve indult kísérleti projektet, amely a négynapos munkahetekben történő munkavégzés hatékonyságát és megvalósíthatóságát volt hivatott felmérni.

A kísérlet 2022 nyarán kezdődött a cégnél. Mint azt a Telex írja, elsőként négy munkaterületről összesen 152 dolgozót vontak be, akiknek a korábbi öt helyett csupán négy napot kellett dolgozniuk hetente, miközben a fizetésük változatlan maradt. A modell kezdetben olyan sikeresen és hatékonyan működött, hogy később kibővítették, és immár 300 dolgozó kapott helyet benne. Ugyanakkor változott is a rendszer annyiban, hogy immár a heti négy munkanapon 8 helyett 9 órát, tehát hetente összesen 36 órát kellett ledolgoznia a résztvevőknek.

irodai dolgozók, munkavégzés
Az utóbbi években egyre jobban előtérbe kerül a négynapos munkavégzés lehetősége. Fotó: Getty Images

A Telex cikke szerint a Telekom az egyik legnagyobb foglalkoztató Magyarországon a maga több mint 5000 dolgozójával. Éppen ezért a cég HR-döntései és tapasztalatai is sok tekintetben irányadóak más cégek számára. Ilyen módon nagy valószínűséggel még várat majd magára, hogy itthon széles körben bevezessék a négynapos munkavégzést a munkáltatók. Legalábbis annak tükrében mindenképpen, hogy a Telekom idén februárban bejelentette: a kísérlet második szakasza lezárult, és úgy határozták, nem folytatják a projektet. Indoklásuk szerint a hosszú tesztidőszak során nem minden terület és dolgozó tudta ugyanolyan hatékonysággal ellátni feladatait.

Aki egyszer kipróbálta, nem szívesen mond le róla – az elmúlt években pozitív vélemények láttak napvilágot a négynapos munkavégzésről.

A projekt kudarcának okai kapcsán a Telekom több negatív tapasztalatot is megosztott a Telex kérdésére. Először is úgy találták, hogy a fix munkaidőben, beosztás szerint dolgozó munkavállalók esetében feladataik összetettsége miatt nem valósítható meg a négynapos munkavégzés a hatékonyság csökkenése nélkül. Emellett komoly szervezési nehézségeket okozott az is, hogy egy részük hétfőnként, másik részük péntekenként vette ki a harmadik szabadnapját. A cég így nem talált megoldást a vegyes munkarenddel működő csapatok tevékenységének összehangolására. A harmadik ellenérv pedig az volt, hogy a napi 9 órás munkarend mellett sokan arra panaszkodtak, hogy sérül mindennapjaikban a munka és magánélet egyensúlya, azaz ennyi munka mellett már nem tudják megfelelően ellátni a napi otthoni teendőiket.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A zártabb felhőzet és összefüggőbb csapadékzóna szakadozva észak, északkelet felé vonul. Ugyanakkor mögötte erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, és újabb hullámban alakulhatnak ki záporok, akár felhőszakadással kísért zivatarok, elsősorban északkeleten heves zivatar sem kizárt. Legalább néhány órára azonban így is szinte mindenhol kisüt a nap. A légmozgás csak záporok, zivatarok környezetében lehet erős, viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között valószínű, de a tartósabban csapadékos tájakon ennél hűvösebb lehet az idő. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Fronthatások a mai napon sem várhatóak.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra