Kiderült: nem kell félni a négynapos munkahéttől

A munkadóknak és a munkavállalóknak is bejött a négynapos munkahét - ez derült ki a világ legnagyobb e témában végzett felméréséből.

A négynapos munkahét a legtöbb dolgozó számára egyelőre csak álom. Ám világszerte egyre több vállalat teszteli, hogyan működne hosszú távon az ötnapos munkahét megkurtítása. 2022 júliusa és decembere között például 61 egyesült királyságbeli cég és szervezet mintegy 2900 dolgozója állt át ideiglenesen a négynapos munkahétre. A munkaadók többsége pozitív hozadékokról számolt be: csökkent a dolgozók körében a kiégés veszélye és a fluktuáció, a bevétel viszont növekedett – számolt be róla a Bloomberg.

négynapos munkahét, home office
A négynapos munkahét nem minden területen működik, de ahol igen, ott hatékony lehet. Fotó: Getty Images

„Azt gondoltam, hogy a vállalatoknak sokkal nehezebb lesz a négynapos munkahét bevezetése, de úgy tűnik, mégsem az” – nyilatkozta Juliet Schor, a Boston College közgazdásza és szociológusa, a brit kutatás vezetője. Schor már régóta foglalkozik a témával, és eddigi kutatásainak eredményei arra utalnak, hogy az ötnapos munkahét nem igazán illeszkedik a modern munkavállalók életmódjához, és nem ideális kötelezettségeik teljesítéséhez. A brit adatok egyébként megerősítik azoknak a kísérleteknek az eredményét, amelyeket ez idő alatt amerikai, írországi és ausztráliai székhelyű vállalatoknál végeztek. Ezek a már említett pozitívumok mellett a dolgozók termelékenységének növekedésére és a hiányzások számának csökkenésére is rávilágítottak.

Aki egyszer megtapasztalja, nem szívesen mond le róla

A négynapos munkahéttel kapcsolatos kísérleteket a 4-Day Week Global elnevezésű új-zélandi székhelyű nonprofit érdekvédelmi csoport koordinálja. Bár ezeket alaposan megtervezik, azért akadnak gyenge pontok. Amint arról a Bloomberg is írt, a résztvevő vállalatokat nem véletlenszerűen választják ki: azok eleve pártolják a munkaidő racionalizálását, az új munkarend bevezetését, és a siker érdekében hajlandók komoly erőfeszítéseket tenni. 

A brit kísérlet eredményei azt tükrözik, hogy a munkavállalóknak egyértelműen bejött a rövidebb munkahét: elmondásuk szerint kevesebb stressz érte őket, kevésbé fáradtak el, és a magánéletük is kiegyensúlyozottabbá vált. A 2900 résztvevő közül senki nem állna vissza az ötnapos munkahétre, sőt, 15 százalékuk állította, hogy nincs az a plusz pénz, ami rávehetné őket erre.

Bár a termelékenység egységes mérése nehézkes, a vállalatok pozitívan értékelték a négynapos munkarend hatását: egy tízpontos skálán átlagosan 7,5-re. Nem véletlen, hogy a legtöbb hosszú távon is a négynapos munkahét mellett döntött.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű. A korábbi napokhoz képest jóval kisebb számban, csak néhol alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de a Dunántúl délnyugati részein és az északkeleti megyékben kicsi a csapadék esélye. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg meg is erősödhet a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással ezúttal nem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra