Az otthoni munka is lehet hatékony

Nem csökkenti a produktivitást az otthoni munkavégzés - állapította meg egy norvég kutatás.

A SINTEF nevű norvég kutatócég munkatársa, Nils Brede Moe hosszú ideje vizsgálja csapatmunkát olyan cégeknél, mint a Spotify vagy az Ericsson, valamint számos banknál és tanácsadócégnél. A csapatmunkát vizsgáló friss tanulmányok szerint az emberek nem válnak kevésbé produktívvá az otthoni munkavégzés során - feltéve, hogy ésszerűen dolgoznak és rendelkeznek azokkal az eszközökkel, amelyek szükségesek a kollégákkal való együttdolgozáshoz.

home office, otthoni munkavégzés, otthonlét, stressz, hatékonyság
Megfelelő körülmények között az otthoni munka is lehet hatékony. Fotó: Getty Images

Virtuális csapatok

A szakember szerint nagyon is meg lehet őrizni a hatékonyságot akkor is, ha otthonról, úgynevezett virtuális csapatokban kell dolgozni. "A virtuális csapat nem csökkenti magától értetődően a produktivitást, bár egy kicsit nagyobb kihívást jelenthet a hatékonyság fenntartása. Kutatásunk során arra jutottunk, hogy egyes virtuális csapatok még akár hatékonyabbak is, mint az egy helyen tartózkodó munkacsoportok" - fejttette ki.

Sokan úgy tapasztalják, hogy sokkal több feladatot végeznek el otthon, mert ott kevesebbszer szakítják meg őket a munkában. Egy fejlesztőnek például átlagosan 20 percre van szüksége ahhoz, hogy egy ilyen megszakítás után folytassa a feladatát.

A bizalom megtartása

Az otthoni munkavégzés előnyeiről korábbi cikkünkben olvashat - kattintson ide!

A kutatók szerint nagyon fontos, hogy az együtt dolgozók jelentkezzenek be kollégáiknál, amikor felveszik és leteszik a munkát. "Ha egy munkacsoport nem tud egy helyről dolgozni, fennáll annak veszélye, hogy ez aláássa a kölcsönös bizalmat. Ez az információcsere és a visszajelzések számának csökkenéséhez, kiegyenlítetlen munkaterheléshez és megnövekedett ellenőrzésekhez vezethet, amely a bizalmatlanság negatív spirálját indíthatja el" - a szakember.

"Ha ott ülsz és arra vársz, hogy válaszoljon valaki, akiről nem tudod, épp dolgozik-e, akkor könnyen felvetődhet benned a kérdés, vajon mégis mit csinál a másik. Viszont ha az ember mindenkivel közli, hogy nagyjából hogyan képzeli a napot, például hogy a nap közepén kiugrik bevásárolni a szüleinek, akkor ez megelőzheti az ilyen bizalmatlanságot"- fejtette ki.

Egyébként a társas kapcsolatok is kihívást jelenthetnek az otthoni munkavégzésben . Miközben valaki magányosnak érzi magát, és már alig várja a kora reggeli bejelentkezést, addig mások számára ez stresszel járhat - főként azoknak, akik otthonról dolgozva megosztják a munkaterületet egy másik felnőttel és gyerekekkel is - fűzte hozzá a szakember.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +34 °C
Minimum: +17 °C

Napos időre számíthatunk kevés fátyol- és gomolyfelhővel, illetve kisebb koncentrációban szaharai por is lesz felettünk. Csapadék nem várható. A délnyugati szél nagy területen megélénkül, helyenként meg is erősödik. A csúcshőmérséklet 32 és 37 fok között alakul. Késő estére 21 és 28 fok közé hűl le a levegő. A forróság mellett napközben melegfront dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra