Az otthoni munka is lehet hatékony

Nem csökkenti a produktivitást az otthoni munkavégzés - állapította meg egy norvég kutatás.

A SINTEF nevű norvég kutatócég munkatársa, Nils Brede Moe hosszú ideje vizsgálja csapatmunkát olyan cégeknél, mint a Spotify vagy az Ericsson, valamint számos banknál és tanácsadócégnél. A csapatmunkát vizsgáló friss tanulmányok szerint az emberek nem válnak kevésbé produktívvá az otthoni munkavégzés során - feltéve, hogy ésszerűen dolgoznak és rendelkeznek azokkal az eszközökkel, amelyek szükségesek a kollégákkal való együttdolgozáshoz.

home office, otthoni munkavégzés, otthonlét, stressz, hatékonyság
home office, otthoni munkavégzés, otthonlét, stressz, hatékonyság

Virtuális csapatok

A szakember szerint nagyon is meg lehet őrizni a hatékonyságot akkor is, ha otthonról, úgynevezett virtuális csapatokban kell dolgozni. "A virtuális csapat nem csökkenti magától értetődően a produktivitást, bár egy kicsit nagyobb kihívást jelenthet a hatékonyság fenntartása. Kutatásunk során arra jutottunk, hogy egyes virtuális csapatok még akár hatékonyabbak is, mint az egy helyen tartózkodó munkacsoportok" - fejttette ki.

Sokan úgy tapasztalják, hogy sokkal több feladatot végeznek el otthon, mert ott kevesebbszer szakítják meg őket a munkában. Egy fejlesztőnek például átlagosan 20 percre van szüksége ahhoz, hogy egy ilyen megszakítás után folytassa a feladatát.

A bizalom megtartása

Az otthoni munkavégzés előnyeiről korábbi cikkünkben olvashat - kattintson ide!

A kutatók szerint nagyon fontos, hogy az együtt dolgozók jelentkezzenek be kollégáiknál, amikor felveszik és leteszik a munkát. "Ha egy munkacsoport nem tud egy helyről dolgozni, fennáll annak veszélye, hogy ez aláássa a kölcsönös bizalmat. Ez az információcsere és a visszajelzések számának csökkenéséhez, kiegyenlítetlen munkaterheléshez és megnövekedett ellenőrzésekhez vezethet, amely a bizalmatlanság negatív spirálját indíthatja el" - a szakember.

"Ha ott ülsz és arra vársz, hogy válaszoljon valaki, akiről nem tudod, épp dolgozik-e, akkor könnyen felvetődhet benned a kérdés, vajon mégis mit csinál a másik. Viszont ha az ember mindenkivel közli, hogy nagyjából hogyan képzeli a napot, például hogy a nap közepén kiugrik bevásárolni a szüleinek, akkor ez megelőzheti az ilyen bizalmatlanságot"- fejtette ki.

Egyébként a társas kapcsolatok is kihívást jelenthetnek az otthoni munkavégzésben. Miközben valaki magányosnak érzi magát, és már alig várja a kora reggeli bejelentkezést, addig mások számára ez stresszel járhat - főként azoknak, akik otthonról dolgozva megosztják a munkaterületet egy másik felnőttel és gyerekekkel is - fűzte hozzá a szakember.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső