Miért jó tüntetésekre járni?

Miért mennek emberek az utcára? Miért terjednek el olyan gyorsan a tüntetések? - avagy ilyen a tüntetések és tömegmozgalmak lélektana.

Európa és Amerika számos pontján vonhatóak le társadalom- és tömegpszichológiai következtetések a jelenlegi tüntetésekből: az Occupy mozgalom felvonulásaiból legalább annyira, mint a hazai történésekből. Milyen egy tüntetés "belülről"? Kit, mi motivál egy tömegrendezvényen?

1. Nem hisztérikusak!


Tipp

Stresszre kiválóan alkalmazható a labirintus-terápia - itt olvashat róla részleteket!

Gustav Le Bon francia társadalomkutató 1895-ben írta az első könyvet a tömegpszichológiáról. Szerinte ha az emberek egy névtelen tömeg részévé válnak, nem képesek logikusan gondolkodni, viselkedésük pedig hisztérikussá válik. Mindez kifejezetten tévesnek tűnik, ha megnézzük például az amerikai Occupy mozgalmak tüntetéseit: a modern szociálpszichológia nagyítóján keresztül ugyanis dühös embereket látunk, akik ugyan dühösek, de képesek gyorsan szerveződni és jelentős közéleti hatást gyakorolni, Nem tűnnek hisztérikusnak, okosnak és céltudatosnak viszont annál inkább. Ebből is látszik, hogy a csoportos viselkedés a dolgok elintézésének remek megoldása is lehet, hiszen a csoportos megoldás sokkal jobban képes bizonyos problémákat felszámolni.

A tüntetések alkalmával az emberek csoportosan léphetnek fel érdekeikért

A tüntetések alkalmával az emberek csoportosan léphetnek fel érdekeikért


2. Nem a szegények tüntetnek!


Az emberek főként azért járnak tüntetésekre, hogy olyan személyes dolgok elérése miatt álljanak ki, amelyeket nem képesek megszerezni: új munkahelyek, megfelelő lakhatási körülmények vagy éppen az adóterhek könnyítése. A motivációk azonban nem az abszolút szegénységi szintjükből erednek, hanem a relatív szegénységből, azaz másokhoz képest mijük van (pontosabban: mijük nincs). A szociológusok ezt a jelenséget relatív deprivációnak hívják, mindez pedig a társadalmi nyugtalanság fontos indikátora. Hiába van az európai vagy amerikai tüntetőknek jobb életszínvonala egy afrikai vagy dél-amerikai város lakóinál, nem ez számít, hanem az hogy a tüntetők úgy érzik: jogosultak ugyanarra az életstílusra, mint azok a jobb helyzetben lévő emberek, akikkel egy városban élnek. Richard Wilkinson brit társadalomkutató legutóbbi, The Spirit Level című könyvében rá is mutat arra, hogy minél egyenlőtlenebb a társadalom, annál nagyobb a stressz, annál boldogtalanabbak az emberek és annál nagyobb az esélye a társadalmi elégedetlenségnek.

3. Egyenlőek lesznek!


Amikor közös ellenség ellen vagy közös cél érdekében gyűlik össze a tömeg, elkezdenek eltűnni az egyedi jelek, a tömeg pedig egyedi entitásként kezd el viselkedni és cselekedni. Naomi Ellemers szociálpszichológus egy kísérlet során továbbment ennél és bizonyította azt, hogy amikor egy alacsonyabb társadalmi státuszú csoport tagjait nem engedik egy magasabb státuszba lépni, erősebben kezdenek el hasonulni az alacsony státuszú csoporthoz és mindent megtesznek, hogy a magasabb státuszú csoportot megbuktassák. Ugyanakkor a tömegtüntetések a lehető leggyorsabban szétoszlanak, mihelyst az emberek elérték céljukat.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +9 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban szombaton délelőtt sok lesz felettünk a felhő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag