Meg tudsz lenni a telefonod nélkül? Ebből a tesztből kiderül

Belegondoltál már, hogyan telne egy napod, ha egyáltalán nem lenne nálad okostelefon? Ha már a felvetés is megrémiszt, mindenképpen érdemes kitöltened alábbi tesztünket.

A telefonfüggőség, avagy a nomofóbia egy ismert szorongásos zavar. Az Iowai Állami Egyetem kutatói 2015-ben megalkottak egy kérdőívet, amelynek segítségével bárki könnyedén ellenőrizheti, mennyiben érintett. Ha próbára tennéd magad, nincs szükség másra, minthogy értékeld az alábbi tesztben felsorolt állításokat egy hétpontos skálán aszerint, hogy mennyire érzed azokat igaznak saját magadra nézve.

Mi is az a nomofóbia?

A technológia robbanásszerű fejlődése révén az okostelefonok mára mindennapjaink szerves részévé váltak. Telefonunk immár nemcsak az ismerőseinkkel való beszélgetésre szolgál, de a többi között azon intézzük hivatalos ügyeinket, vásárlunk rajta, illetve játékoktól a zenehallgatáson át a sorozatok, filmek streameléséig megannyi szórakoztató funkcióját is élvezzük szabadidőnkben. Bármennyire is hasznos és praktikus lehet azonban egy ilyen kütyü, a megjelenésével egy új típusú probléma is felütötte a fejét a világban: a nomofóbia. A kifejezés (no mobile phone phobia) elsőként a brit Postahivatal egy 2008-as felmérése kapcsán bukkant fel, amely már akkor arra az eredményre jutott, hogy a felhasználók több mint felét félelemmel tölti el, ha nem tudhatja elérhető közelségben a telefonját.

Noha a nomofóbia nem szerepel a mentális zavarok nemzetközileg elfogadott diagnosztikai kézikönyve (DSM) legfrissebb, 2013-ban megjelentetett ötödik kiadásában, a szakemberek szerint hasonló tünetek jellemzik, mint más specifikus fóbiákat: szorongás, remegés, verejtékezés, idegesség és akár légzési nehézségek. Nem véletlen, hogy olasz kutatók már 2014-ben javasolták, hogy a nomofóbia kerüljön be a DSM kézikönyvébe, hangsúlyozva, hogy a mobileszközök veszélyes hatással lehetnek az emberi egészségre. Ami pedig a telefonfüggőség elterjedtségét illeti, egy 2021-ben publikált tanulmány szerint napjainkban a felnőtt népesség körülbelül 21 százaléka küzd súlyos, illetve 71 százaléka mérsékelten erős nomofóbiával.

Borítókép: Getty Images

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +5 °C

A látási viszonyok javulnak, és a változó, időszakosan erősebben megnövekvő felhőzet mellett általában több órára kisüt a nap. Néhol nem zárható ki gyenge eső. A délkeleti, déli szél megélénkülhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 21 fok között alakul, a délkeleti tájakon mérhetjük a magasabb értékeket. Időjárási frontok a mai napunkat sem keserítik meg, így a frontérzékenyeket továbbra sem terhelik tünetek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra