Túl sok alkoholt iszol? Ez már függőség? – Ebből a tesztből kiderül

Miközben a szeszesitalok fogyasztásának régre nyúló hagyománya van kultúránkban, nem szabad megfeledkezni arról, hogy az alkoholfüggőség súlyos betegség, amely a testi és lelki egészséget egyaránt aláássa. Alábbi tesztünk segítségével kiderítheted, hogy italozási szokásaid alapján veszélyben lehetsz-e.

Kétségeid merültek fel, hogy esetleg túl gyakran vagy ugyan alkalomszerűen, de kontrollálatlanul fogyasztasz alkoholt? Anonim módon kitölthető tesztünkben tíz kérdésre kell őszintén válaszolnod, válaszaid alapján pedig megmutatjuk, fennáll-e a lehetősége, hogy gondjaid vannak az alkohol iránti vágyad irányításával, illetve mutatkoznak-e nálad alkoholbetegség jelei.

A fenti AUDIT tesztet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) dolgozta ki. Fontos hangsúlyozni, hogy a teszt nem helyettesíti a szakemberrel történő konzultációt! Éppen ezért, ha akár a teszt végeredménye alapján, akár attól függetlenül felmerül benned a gyanú, hogy nem tudod megfelelően kontrollálni alkoholfogyasztásod, feltétlenül azt javasoljuk, hogy kérj segítséget.

Mit érdemes tudni az alkoholról?

Az alkohol voltaképpen egy toxikus pszichoaktív vegyület, amely rendszeresen fogyasztva képes függőséget kialakítani a szervezetben. Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal 2019-es kimutatása szerint 420 ezren számítanak nagyivónak, így a 15 év feletti férfiak 9,3 és a nők 1,5 százaléka. Egy, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által a közelmúltban közzétett jelentés szerint a 15 évnél idősebb népesség tagjai fejenként 10,4 liter tiszta alkoholt ittak meg átlagosan a 2021-es évben itthon, ami magasan meghaladja az OECD-tagállamok 8,6 literes átlagát. Nálunk is rengeteg embert érint tehát egy olyan probléma, amely világszerte a 15-49 éves korosztályban fellépő korai halálesetek egytizedéért felelős.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +4 °C

Nagyrészt gomolyfelhős idő várható, emellett a délkeleti tájakon is tovább szakadozik, gomolyosodik a felhőzet. Szórványosan fordulhatnak elő záporok, jégdara záporok. Elsősorban a Salgótarján-Szeged vonal szélesebb sávjában zivatarok is kialakulhatnak. A hegyekben hózápor sem zárható ki. Az északi, északnyugati szelet az ország nyugati felén élénk, néhol erős lökések kísérik. Emellett záporok, zivatarok is átmeneti szélerősödéssel járhatnak. Késő estére 5 és 11 fok közé hűl le a levegő. Az előrejelzések szerint a szerdai napot kettős fronthatás dominálja majd.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra