„A gyerekek nem tudnak jobban lenni annál, mint ahogy a felnőttek vannak"

A fiatalok mentális állapota a társadalom állapotát tükrözi vissza – véli a pszichológus szakértő. Egy friss hazai felmérés szerint a középiskolás gyerekek nem egészen harmadának életében nincs jelen semmilyen lelki ártalom.

„A gyerekek nem tudnak jobban lenni annál, mint ahogy az őket körülvevő felnőttek vannak. A fiatalok mentális állapota tükröt tart a társadalomnak arról, hogy a felnőttek hogy vannak, és a társadalom milyen védőhálót tud nyújtani a gyerekeknek” – fogalmazott a Telexnek nyilatkozva Táler Orsolya, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány pszichológusa. A szervezet gyerekeknek és fiataloknak nyújt ingyenesen éjjel-nappal elérhető lelki segélyt. A szakember kitért rá, az elmúlt években megduplázódott azon fiatalok száma, akik félelem, szorongás, öngyilkos késztetés és önsértés miatt fordultak a Kék Vonalhoz segítségért akár telefonon, akár online formában.

szomorú diák az iskola előtt ücsörög egy padon
A középiskolás diákok többségének jelen van az életében valamilyen lelki ártalom. Fotó: Getty Images

Tálert annak kapcsán kereste meg a Telex, hogy a közelmúltban az újpesti önkormányzat részletes felmérést végeztetett a kerületi középiskolás diákok mentális állapotáról, az eredmények pedig komoly problémákról árulkodnak. A kutatásba bevont több mint ezer diák válaszaiból kiderült ugyanis, hogy 21 százalékukat bántalmazták már szexuálisan, 35 százalékukat verbálisan, 15 százalékukat pedig fizikailag. A résztvevők 35 százalékának családjában él mentális vagy pszichiátriai beteg, 26 százalékuk számolt be arról, hogy érezte már úgy, hogy elhanyagolják érzelmileg, illetve negyedük arról, hogy a családtagjai között van, aki valamilyen függőséggel küzd. Összességében a megkérdezett gyerekek alig 29 százalékának életében nincs semmilyen ártalom.

Az újpesti önkormányzat azután rendelte meg a felmérést, hogy az elmúlt tanév első két hetében tíz diák kísérelt meg öngyilkosságot elkövetni, egyikük pedig meg is halt. Mindazonáltal a probléma egyáltalán nem korlátozódik Újpestre, és Táler szerint nagy valószínűséggel egy országos szintű felmérés is hasonló képet mutatna. Egyben ez a kerület azért is tekinthető optimális területnek egy ilyen vizsgálathoz, mert a lakosság, illetve az oktatási intézménybe járó diákok életkörülményei nagyon vegyesek. Ennél fogva jól modellezheti az országos helyzetet is.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -2 °C

Általában borult lesz az ég, de a Dunántúl nyugati részén tovább szakadozik, csökken a felhőzet, így arrafelé egyes helyeken kisüthet a nap. Ugyanakkor Vas és Zala szélvédett részein megmaradhat az éjszaka képződött köd. A Nyugat-Dunántúlt leszámítva többfelé valószínű - a nap során egyre gyengülő intenzitás mellett - további csapadék: döntően havazás, de helyenként havas eső, eső is lehet. A Dunántúlon a délnyugati határvidék kivételével nagy területen kísérhetik élénk, a Kisalföldön és a hegyekben erős lökések az északnyugati szelet, amely főleg ott hófúvást okozhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +4 fok között alakul. Késő estére általában -3 és +2 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra