Aggasztó az újpesti középiskolások mentális egészsége

Egy felmérés szerint alig van olyan újpesti diák, akit ne ért volna valamilyen ártalom gyerekkorában. A kutatást végző önkormányzati referens szerint ennek oka a koronavírus-járvány, valamint a karanténban töltött idő lehet.

Aggasztó eredményt hozott egy felmérés, amely az újpesti középiskolások mentális állapotát vizsgálta. Az 1007 résztvevőből 29 fő, vagyis körülbelül 2,9% mondta azt magáról, hogy nincsen gyermekkori ártalmas élménye - számolt be róla az RTL Híradó.

A kutatást két részletben készítették el. Először 418, többségében 9-10. osztályos tanuló töltötte ki a 10 kérdéses kérdőívet. Ebből azt derült ki, hogy 

  • a diákok 47 százalékát érte már verbális bántalmazás,
  • 21 százalékukat pedig fizikai bántalmazás.
  • 31 százalék tapasztalt saját bevallása szerint érzelmi elhanyagolást,
  • 23 százalék pedig fizikai elhanyagolást.  

Ez utóbbi azt jelenti, hogy a kitöltő úgy érzi, gyakran kell piszkos ruhában járnia, vagy nem jut elég ételhez. 110 diák, vagyis az első körben részt vevők több mint egynegyede szexuális bántalmazás áldozata volt.

újpest diák öngyilkosság
Megviselte a diákokat a karanténban töltött időszak. Fotó: Getty Images

Andula Zsuzsanna, a kutatást végző önkormányzati ifjúsági referens szerint mindez a pandémiával és a karanténban töltött időszakokkal magyarázható.  

Szerinte ezért nehezebben ismerik fel a gyerekek, hogyha veszélyhelyzet áll fent, és nagyon alacsony szinten lehet az ön- és emberismeretük, valamint az önértékelésük.

A második körben csaknem hatszáz 11-12. osztályos diák válaszolt a kérdésekre. Az összesített adatok szerint körükben a szexuális, verbális és fizikai bántalmazást átéltek aránya pár százalékkal csökkent. 

Magasabb lett azonban azoknak az aránya, akiknél van valamilyen függő a családban: a gyerekek 26 százaléka jelezte ezt, míg 35 százalékuknál pedig mentális vagy pszichiátriai betegséggel küzd valaki a családban.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -2 °C

Általában borult lesz az ég, de a Dunántúl nyugati részén tovább szakadozik, csökken a felhőzet, így arrafelé egyes helyeken kisüthet a nap. Ugyanakkor Vas és Zala szélvédett részein megmaradhat az éjszaka képződött köd. A Nyugat-Dunántúlt leszámítva többfelé valószínű - a nap során egyre gyengülő intenzitás mellett - további csapadék: döntően havazás, de havas eső is lehet. A Dunántúlon a délnyugati határvidék kivételével nagy területen kísérhetik élénk, a Kisalföldön és a hegyekben erős lökések az északnyugati szelet, amely főleg ott hófúvást okozhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +4 fok között alakul. Késő estére általában -3 és +2 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra