Stressz: hol a határ jó és rossz között?

A stressz önmagában egyáltalán nem rossz, hosszú távon mégis súlyosan károsíthatja az egészséget. Miért fontos a stressz? Hol a határ a jó és a rossz stressz között?

A stressz természetes válaszreakció a bekövetkezett változásokra, illetve az azok által támasztott kihívásokra. A stressz hasznos testi funkciónk, hiszen a stressz nyomán a szervezetünk képes hirtelen csúcsteljesítményre kapcsolni.

Mire szolgál a stressz?

A stresszre szükségünk van, ugyanis nélküle a testünk nem tudna alkalmazkodni az állandóan változó helyzetekhez, azaz stressz nélkül egyszerűen nem tudnánk létezni sem.

A STRESSZ NYOMÁN SZERVEZETÜNK KÉPES HIRTELEN CSÚCSTELJESÍTMÉNYRE KAPCSOLNI. FORRÁS: GETTY IMAGES
A STRESSZ NYOMÁN SZERVEZETÜNK KÉPES HIRTELEN CSÚCSTELJESÍTMÉNYRE KAPCSOLNI. FORRÁS: GETTY IMAGES

Stressz hatására idegi és hormonális folyamatok indulnak be: megemelkedik a pulzus és vérnyomás, valamint fokozódik sejtjeink tápanyagellátása. Eközben pedig gyengülnek olyan funkciók, amelyek vészhelyzetben aktuálisan kevésbé fontosak, így például lassul az emésztés, illetve megváltozik az immunrendszer reakcióképessége. Ezek a változások – normális esetben – rövidtávúak, és amint az adott veszélyforrás megszűnik, a szervezet visszaáll a megszokott kerékvágásba. A baj ott kezdődik, ha a stressz folyamatossá válik, hiszen a folytonos kihívások mellett nem marad elég idő a regenerálódásra, az állandóan felfokozott állapot pedig szinte az összes testi folyamatot megzavarhatja.

Mi a jó és a rossz stressz? Hol a határ?

Fontos különbséget tenni a jó és a rossz stressz között:

1.     A pozitív vagy eustressz motiváló hatású, fokozza az energiát, javítja a teljesítményt.  Az eustresszt kiváltó pozitív stresszor lehet például a munkahelyváltás, házasság, lakásvásárlás, költözés, gyerekvállalás, nyaralás, új hobbi. 

2.     A negatív hatású distressz szorongást okoz, csökkenti a teljesítményt, egészségügyi és mentális problémákhoz vezethet.

A tartósan fennálló stresszhatás miatt előbb-utóbb kimerülünk, a szervezetünk felhasználja az energiatartalékát. Ekkor szoktak megjelenni a stresszel kapcsolatos testi-lelki tünetek, mint a szorongás, álmatlanság, ingerültség, fáradtság. A sok stressz a testünkre is hatással van, így kialakulhatnak akár szív- és érrendszeri problémák (például magasvérnyomás) vagy az emésztőrendszerrel kapcsolatos betegségek (IBS, gyulladásos bélbetegség). A tartós stressz hatására az immunrendszerünk is kevésbé ellenállóvá válhat a betegségekkel szemben.

A pozitív és a negatív stressz közti határvonal az az állapot, amikor normál helyzetben működik a szervezetünk. Ha beront a főnökünk, és kritizálja a munkánkat, olyankor elmozdultunk az egyensúlyból, ugrásszerű állapotba kerül a testünk, és el akarunk menekülni, csak nem tehetjük meg. Jó esetben ezután a testünk öngyógyító folyamatainak köszönhetően visszaáll a normális keringésünk.

- mondta korábban a HVG BrandLabnek M. Steinbach Annamária, pszichológus.

Ma már számos – jól használható – módszer áll rendelkezésre, hogy a stressztűrő képességünket erősítsük, illetőleg a különböző stresszhelyzetekkel való megküzdés eredményességét javítsuk. Fontos ezek megismerése és megfelelő alkalmazása, ugyanis a tartósan fennálló, rossz stressz (negatív, vagy distressz) számos súlyos lelki- és testi megbetegedés forrása.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +17 °C
Minimum: +5 °C

A látási viszonyok mindenhol javulnak, és jobbára közepesen vagy gyengén felhős idő várható sok napsütéssel. Legtovább az Északi-középhegységben lehetnek borult, párás tájak, ahol szitálás, esetleg kisebb eső előfordulhat. Másutt is legfeljebb csak gyenge zápor alakulhat ki. A Dunántúlon nagy területen kísérhetik élénk, néhol erős lökések a déli, délkeleti szelet. A hőmérséklet délután jobbára 13 és 20 fok között várható, de a tartósan borult, ködös vidékeken ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő este 6, 12 fok valószínű. Ma egy hidegfront okozhat tüneteket az arra érzékenyeknél. Elsősorban fokozott görcshajlam, fejfájás, magas vérnyomás, szédülés jelentkezhet. A légnyomás nem változik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra