Dermesztő, mit okozhat a nyugtalan alvás

Egy amerikaifutball-játékos volt az első, akinél új alvászavart diagnosztizáltak, ez pedig tudományos áttöréshez vezetett.

Ha nyugtalanul alszol, éjszaka sokat rúgkapálsz, kiabálsz, ütlegelsz, akkor ez a szakértők szerint akár a demencia vagy a Parkinson-kór korai jele is lehet írja a CNN.

alvászavar, rossz alvás, nyugtalan, nyugtalanság, álmatlanság
Ha valaki éjjel agresszív, annak hosszú távon komoly következménye lehet. Fotó: Getty Images

<i>"Összetörtem a komódot és mindent körülötte"</i>

Donald Dorff hallotta a tömeg morajlását, amikor elkapta a levegőből az irányító dobását, és a gólvonal felé sprintelt, ám útját állta egy játékos, akit fel kellett löknie. „Amikor magamhoz tértem, a hálószobám padlóján feküdtem. Összetörtem a komódot, mindent levertem róla, tönkretettem a tükröt is. Hatalmas rendetlenséget csináltam. Hajnali fél kettő volt" – mesélte a 67 éves amerikaifutball-játékos 1987-ben. Ő lett végül az első ember, akinél a szokatlan „gyors szemmozgású alvási viselkedészavart”, vagy más néven RBD-t diagnosztizálták.

A focista esetének nyomán a tünetekben a kutatók két – komoly agyi leépüléssel járó – betegség, a Parkinson-kór és a Lewy-testes demencia korai jeleit tárták fel. A nyugtalan alvással járó állapotot azóta tehát mindezek előszobájának tekintik. Az RBD elnevezésű alvászavart végül 1982-ben fedezték fel, amikor Dorff, miután éveken át erőszakos rémálmok gyötörték, Dr. Carlos Schenck pszichiáter és alvásszakértő páciense lett a minneapolisi Minnesota Regional Sleep Disorders Centerben.

Több olyan tényező is hozzájárulhat a demencia kialakulásához, amelyen tudunk változtatni. Mutatjuk.

Éjszaka üt, rúg, pedig amúgy nyugodt természetű

Nem titka, hogy az érintettek rugdosnak, sikoltanak, ütlegelik vagy leordítják, szidalmazzák az ágyban mellettük fekvő partnerüket, de szintén előfordulhat, hogy elkezdenek futni a lakásban, sőt mindeközben sérüléseket is szerezhetnek – számolt be az érintetteket sújtó tünetekről a szakember. Az egyik 70 éves betege például, akit a felesége úgy jellemzett, hogy napközben szelíd természetű volt, éjszaka többször is megütötte, megrúgta őt.

Álmában éppen egy szarvast ejtett el, és ki akarta törni a nyakát. A valóságban a felesége nyaka volt az, így majdnem meg is fojtotta őt, és ezt csak felébredve fedezte fel.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31 °C
Minimum: +19 °C

Általában sok napsütés várható a képződő gomolyfelhők mellett, amelyek az ország keleti, délkeleti felén tornyosulnak magasabbra. Többfelé várható zápor, zivatar, majd délután a csapadéktevékenység súlypontja az ország keleti felére húzódik át. Arrafelé több hullámban valószínűek záporok, zivatarok, sőt heves (szupercellás) zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket felhőszakadás, nagyobb méretű jég, valamint viharos, erősen viharos széllökések kísérhetnek. A szél északira, északnyugatira fordul, helyenként megerősödik. Zivatarok környezetében viharos, akár erősen viharos széllökések is lehetnek. Délutánra 26 és 36 fok közé melegszik fel a levegő, északnyugaton lesz a leghűvösebb, míg délkeleten a legmelegebb. Késő estére 19 és 25 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra