Oltás okozhatja az alvásos betegséget

Brit kutatók szerint a 2009-ben kitört sertésinfluenza ellen beoltott gyerekeknek és tinédzsereknek nagyobb az esélyük a narkolepszia kialakulására, ami leküzdhetetlen nappali alváskényszerrel jár együtt.

A kutatók angol alvásközpontokban és neurológiai központokban kezelt 4 és 18 év közötti gyerekeket és fiatalokat vizsgálta meg és kimutatták, hogy a Pandemrix vakcinával beoltottak körében 14-16-szorosára növekedett a narkolepszia kialakulási esélye. A online kiadásában megjelent tanulmány szerint körülbelül 52 ezer - 57 500 dózisnyi oltás hozható összefüggésbe a narkolepsziás esetek előfordulásával.

"A mostani adatok is megerősítik a korábbi vizsgálati eredményeket" - nyilatkozta Elizabeth Miller, a brit Egészségvédelmi Ügynökség munkatársa. "2012-ben ugyanis finn kutatóknak már sikerült kimutatniuk, hogy a Pandremix vakcinával beoltott 4 és 19 év közöttiek körében 13-szorosára növekedett a narkolepszia kialakulási esélye."

A kutatók szerint reális esély van arra, hogy ok-okozati összefüggés legyen az oltás alkalmazása és a narkolepszia között. "Persze elképzelhető, hogy túlbecsüljük a narkolepszia kialakulási esélyét ezeknek a gyerekeknek az esetében, ezért további megfigyelésekre van szükség, hogy meghatározhassuk, mekkora a veszély" - tette hozzá Miller.

A 2009-es H1N1 sertésinfluenza-világjárvány több millió embert betegített meg és több mint 18 ezer halálos áldozatot szedett közel 200 országban. Angliában 2009 októberében kezdték el alkalmazni a Pandremixet és 2010 márciusáig az 5 évnél fiatalabb egészségek gyerekek 24, és a 2 és 15 év közötti veszélyeztetett gyerekek 37 százalékát oltották be a szerrel.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +4 °C

A frontális felhőzet szakadozik, a gyenge csapadéksáv feloszlik. Általában többórás napsütés várható a képződő gomolyfelhők mellett, melyekből elszórtan, hazánk északnyugati kétharmadán valószínű zápor, néhol zivatar is kialakulhat. A Dunántúlon az északnyugati, az északkeleti megyékben a délnyugati szél megélénkül, Sopronnál és a Fertőnél, valamint záporok, zivatarok nyomán is megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra az előrejelzések szerint napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra