Nem tudjuk bepótolni az elmaradt alvást

A hétvégi lustálkodással nem hozható be a hétközbeni alváshiány, sőt hatására inkább még álmosabbak és kótyagosabbak leszünk.

Amint azt Dr. Gregory Carter kifejtette, ha szombaton és vasárnap akár csak egy órával tovább alszunk, mint hétköznapokon, testünk belső órája megzavarodik. Emiatt vasárnap nehezebben tudunk elaludni, hétfőn pedig nehezen ébredünk. A szakember hozzátette, hogy téves az a nézet, miszerint hétvégén be kell hozni az alváslemaradásunkat, ehelyett függetlenül attól, mennyit alszunk hétközben, a maradék két napon sem szabad nyolc óránál többet ágyban tölteni.

Ha helyre akarjuk állítani belső óránkat, mindössze arra van szükségünk, hogy nyolc órával azelőtt lefeküdjünk, mint amikor kelnünk kell. Ennek ellenére a többség péntek és szombat esténként nagyon későn fekszik le, amit azzal próbál kompenzálni, hogy szombaton és vasárnap sokáig alszik. Ehhez még hozzájárul a jelentős mennyiségű alkoholfogyasztás és a lefekvés előtti e-mail-olvasgatás, melyeknek aztán egyenes következménye lesz, hogy hétfőn alig bírunk kikászálódni az ágyból.

Végezetül a szakember arra hívja fel mindenki figyelmét, hogy testünk éjszakai alvásra van beprogramozva, és számos tanulmány kimutatta már, hogy azok, akik összezavarják biológiai órájukat , sokkal fogékonyabbak számos betegségre.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +26 °C
Minimum: +14 °C

Délelőtt átmenetileg csökken a felhőzet, ezt követően az északkeleti megyékben erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, míg nyugaton, délnyugaton többnyire kevés fátyol- és gomolyfelhő zavarhatja a napsütést. Eleinte az északi, majd a déli óráktól már az északkeleti megyékben fordulhat elő zápor, zivatar, de a nyugati határszélre is besodródhat egy-egy csapadéktömb. A szél egyre nagyobb területen nyugatira, északnyugatira fordul, és megélénkül. Zivatar környezetében erős lökések lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között alakul. Késő estére 17 és 23 fok közé csökken a hőmérséklet. Ma még melegfronti, holnap már hidegfronti hatás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra