Hisztisebbek reggel a nők

A gyengébb nem tagjai ingerlékenyebbek és ellenségesebbek, amennyiben nem alusszák ki magukat. Az alváshiány növeli a szívbetegség, a stroke és a depresszió kialakulásának kockázatát, ám a férfiaknál alig lehet ilyen következményekkel számolni.

Az észak-karolinai Duke Egyetem kutatói szerint a nőknek több alvásra van szükségük, így nagyobb esélyük van arra is, hogy nem jutnak elegendő pihenéshez. Az uraknak ilyenkor két választása van: vagy meggyőzik párjukat az alvás fontosságáról, és még néhány órányi szundításra ösztönzik őket, vagy pedig megküzdenek a zsémbességgel.

A tengerentúli kutatók rájöttek, hogy a hölgyeket fizikailag és szellemileg is jobban megviseli az alváshiány. A szívbetegségek, a depresszió és más pszichés problémák kialakulásának magasabb kockázata mellett az érintetteknél több véralvadást elősegítő összetevő található a vérben, ami stroke-hoz vezethet. Ezen kívül a gyulladást jelző vérkép-értékeik is magasabbak, amelyek összefüggnek a fájdalomérzettel - dr. Michael Breus alvásszakértő szerint így a nőknek szó szerint fájdalmas lehet a korán kelés. Ezzel szemben viszont a férfiak egészségi állapota és alvásmennyisége között nem lehetett szoros összefüggést megfigyelni, mert kevés pihenés esetén sem produkálták a gyengébb nemnél tapasztalható tüneteket.

"Eredményeink alapján a nők depressziósabbak, idegesebbek és ellenségesebbek reggel" - összegezte dr. Breus. Amennyiben valaki egy hozzá közel álló személyre ismer a leírásból, jó, ha tudja: az illetőnél valószínűleg az alváshiány idézi elő a kellemetlen viselkedést. Dr. Breus azt tanácsolja, hogy akinek nincs lehetősége éjjel a megfelelő időtartamú pihenésre, iktasson be nap közben 25-90 perc sziesztát. Ennél rövidebb vagy hosszabb pihenő azonban még rosszabb közérzethez vezethet.

Nem ez az első eset, hogy tudományos bizonyításra kerül a nők nagyobb alvásigénye . Brit alvásszakértők már korábban kimutatták, hogy a nőknek 20 perccel több pihenésre van szükségük, ami az egyszerre több feladatot megoldó agyműködésre vezethető vissza. "Az alvás egyik fő funkciója az agy regenerációja" - fogalmazott Jim Horne professzor, a Loughborough Egyetem alváskutatási központjának vezetője. "Mélyalvás során a gondolkodásért, a memóriáért és a nyelvi kifejezésért felelős agykéreg felszabadul az érzékelés terhelése alól, és helyreállítási módba kapcsol. Minél inkább használja valaki az agyát a nap során, a szerv annál nagyobb részének kell megújulnia, következésképpen annál több alvásra van szükség. Mivel a hölgyek gyakran a párhuzamos feladatmegoldás hívei, agyuk nagyobb hányadát használják, mint a férfiak, így többet is kell aludniuk. Ám az olyan férfiaknak, akiknek munkája sok döntéshozatalt és gondos mérlegelést igényel, társaikhoz képest ugyancsak több alvásra lehet szükségük - ám korántsem annyira, mint a nőknek."

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A zártabb felhőzet és összefüggőbb csapadékzóna szakadozva észak, északkelet felé vonul. Ugyanakkor mögötte erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, és újabb hullámban alakulhatnak ki záporok, akár felhőszakadással kísért zivatarok, elsősorban északkeleten heves zivatar sem kizárt. Legalább néhány órára azonban így is szinte mindenhol kisüt a nap. A légmozgás csak záporok, zivatarok környezetében lehet erős, viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között valószínű, de a tartósabban csapadékos tájakon ennél hűvösebb lehet az idő. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra