Saját zsebből ennyit költünk az egészségünkre

Magyarországon az egészségügyi kiadások mintegy 30 százalékát magánúton költik el az emberek. Az Európai Unió tagállamai között ez az egyik legmagasabb arány.

Furcsa trükkel csökkent a hazai kórházak adósságállománya.

A magyar állam a GDP mindössze 4,3 százalékát fordította egészségügyi kiadásokra 2019-ben, további 2 százalékot pedig a magánkiadások tettek ki - írja az azenpenzem.hu a Pénztárszövetség éves konferenciáján elhangzottakról szóló beszámolójában. Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke a konferencián tartott előadásában rámutatott, hogy az uniós országok közül csupán Portugáliában, Litvániában, Máltán, Görögországban, Lettországban, Bulgáriában és Cipruson költenek saját zsebből többet az egészségükre az emberek.

Az egészségügyi kiadások 30 százalékát magánúton fizetik az emberek itthon
Az egészségügyi kiadások 30 százalékát magánúton fizetik az emberek itthon. Fotó: Getty Images

A magánkiadások összesen 956 milliárd forintot értek el a 2019-es évben. Ebből 850 milliárdot költöttek ténylegesen saját pénztárcájukból az emberek, 106 milliárd forintnyi kiadást pedig az egészségpénztárakon és -biztosítókon keresztül finanszíroztak. Szeniczey Gergő, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója elmondta, az önkéntes egészségpénztárak jelenleg inkább csak kisebb összegű költések, így például gyógyszervásárlások kifizetői. A magánellátás szolgáltatásainak igénybevételénél viszont nincsenek jelen kellő aránnyal. Szeniczey szerint ezt a lehetőséget a jövőben mindenképpen ki kellene aknázni.

Emellett mind az igazgató, mind Kincses arra hívta fel a figyelmet, hogy a mostani passzív helyett a jövőben aktív szerepet kellene vállalnia az egészségpénztáraknak. Magyarán nemcsak finanszírozniuk kellene az egészségügyi szolgálatásokat, hanem szervezni és közvetíteni is azokat. "Vállaljanak fel ellátásszervezési, betegszervezési, betegirányítási funkciót is! Erre van a betegeknek igazán szükségük" - hangsúlyozta a MOK elnöke.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: