Saját zsebből ennyit költünk az egészségünkre

Magyarországon az egészségügyi kiadások mintegy 30 százalékát magánúton költik el az emberek. Az Európai Unió tagállamai között ez az egyik legmagasabb arány.

Furcsa trükkel csökkent a hazai kórházak adósságállománya.

A magyar állam a GDP mindössze 4,3 százalékát fordította egészségügyi kiadásokra 2019-ben, további 2 százalékot pedig a magánkiadások tettek ki - írja az azenpenzem.hu a Pénztárszövetség éves konferenciáján elhangzottakról szóló beszámolójában. Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke a konferencián tartott előadásában rámutatott, hogy az uniós országok közül csupán Portugáliában, Litvániában, Máltán, Görögországban, Lettországban, Bulgáriában és Cipruson költenek saját zsebből többet az egészségükre az emberek.

Az egészségügyi kiadások 30 százalékát magánúton fizetik az emberek itthon
Az egészségügyi kiadások 30 százalékát magánúton fizetik az emberek itthon. Fotó: Getty Images

A magánkiadások összesen 956 milliárd forintot értek el a 2019-es évben. Ebből 850 milliárdot költöttek ténylegesen saját pénztárcájukból az emberek, 106 milliárd forintnyi kiadást pedig az egészségpénztárakon és -biztosítókon keresztül finanszíroztak. Szeniczey Gergő, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója elmondta, az önkéntes egészségpénztárak jelenleg inkább csak kisebb összegű költések, így például gyógyszervásárlások kifizetői. A magánellátás szolgáltatásainak igénybevételénél viszont nincsenek jelen kellő aránnyal. Szeniczey szerint ezt a lehetőséget a jövőben mindenképpen ki kellene aknázni.

Emellett mind az igazgató, mind Kincses arra hívta fel a figyelmet, hogy a mostani passzív helyett a jövőben aktív szerepet kellene vállalnia az egészségpénztáraknak. Magyarán nemcsak finanszírozniuk kellene az egészségügyi szolgálatásokat, hanem szervezni és közvetíteni is azokat. "Vállaljanak fel ellátásszervezési, betegszervezési, betegirányítási funkciót is! Erre van a betegeknek igazán szükségük" - hangsúlyozta a MOK elnöke.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: