Furcsa trükkel csökkent a kórházak adóssága

HáziPatika

Míg korábban stabilan nőtt a kórházak adósságának összege, nemrég rövid idő alatt 18,6 milliárddal csökkent. Két fő ok áll a változás mögött.

A kórházak adósságainak váratlan csökkenésére hívta fel a figyelmet a Népszava. A lap a Magyar Államkincstár hétfőn nyilvánosságra hozott adatait idézi, melyek szerint júliusban még 46 milliárd forintra rúgott a tartozás, de augusztus végére már csak 27,4 milliárd forinttal tartoztak az intézmények. A csökkentés azonban nem egy jelentősebb tőkeinjekciónak köszönhető.

Óriásit nőttek a kórházi várólisták

Csípőprotézis-műtétre tavaly nyáron még "csak" 324 napot kellett várni, most azonban már 475-öt. Hatalmasat nőttek a kórházi várólisták.

A nagy megyei kórházak adóssága csökkent leginkább

Sokan úgy gondolták, hogy egy csendes kórházi adósságkonszolidáció történt a háttérben, valójában azonban másról van szó. Az adósságcsökkenés egyik felét az a 9 milliárd forint tette ki, amelyet a kórházak egy összegben kaptak meg az év első négy hónapja után a COVID-ellátás költségeinek fedezésére. Ezt az összeget az intézmények a jelek szerint tovább is utalták a hitelezőiknek.

A további 9 milliárd tartozás pedig egy könyvelési trükkel tűnt el az összesítésből. Mivel az orvosképző egyetemek augusztustól alapítványi formában üzemelnek, így a náluk felgyűlő egészségügyi adósság is kikerült az állami kimutatásból.


Az adatok szerint legnagyobb mértékben a nagy megyei kórházak és a COVID-ellátó centrumok adóssága csökkent. Az Országos Korányi és Pulmonológiai Intézet 315 milliós tartozása például 8 millióra csökkent. A másik nagy COVID-centrum, a Dél-Pesti Centrumkórház adóssága pedig 491 millióról 131 millióra apadt.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső