Orvosi műhiba: ennyi ember hal meg

Ha az orvosok tökéletesen dolgoznának, az 250 ezer ember életét menthetné meg évente csak az Egyesült Államokban. S valószínűleg számos más országban sem jobb a helyzet.

A Johns Hopkins egyetem betegbiztonsági szakértői egy nyolc éves időszak orvosi okokra visszavezethető halálozásainak adatait elemezve kiszámították, hogy több mint 250 ezer haláleset köthető orvosi hibákhoz az USA-ban. Az erről szóló cikket a The BMJ orvosi folyóiratban tették közzé. Ez a szám magasabb, mint amit az amerikai járványügyi hatóság (CDC) a harmadik vezető halálokként megjelölt légúti betegségekhez kapcsolt, amelyek közel 150 ezer ember életét veszik el.

A Johns Hopkins csapata szerint a CDC adatgyűjtési rendszere nem jelöli meg külön az orvosi hibákat a halotti bizonyítványban. A kutatók szeretnék elérni a módszer frissítését, s a halál okának újraosztályozását a halotti bizonyítványokban.

Az orvosi hibák a vezető halálokok között szerepelnek

Martin Makary, a Johns Hopkins sebész professzora szerint az orvosi kódolási rendszert úgy tervezték, hogy maximalizálja az orvosi szolgáltatások számlázási lehetőségeit, s nem arra, hogy adatokat gyűjtsön az országos egészségügyi statisztikákba. A jelenlegi rendszer egészen 1949-ig visszavezethető, amikor az USA egy nemzetközi osztályozást adaptált. Akkoriban nem volt elismert, hogy egy beteg halálához a rossz diagnózis vezethet. Mindenki elfogadta, hogy az orvosok mindent megtettek a betegekért, akik alatt nem volt biztonsági háló. Az akkori osztályozásban a betegségek és a halálokok megegyeztek. S a statisztikák mind a mai napig szándékosan kizárják az orvosi hibákat a professzor szerint.

Nagy-Britanniában szakértők egy 29 elemből álló listát állítottak össze, amely alapján megállapítható, hogy egy idős vagy beteg embernek körülbelül egy hónapja van hátra. Részletek! Vizsgálódásaik során a kutatók négy különálló tanulmányt elemeztek, amelyek a 2000-2008 közötti orvosi okból történt halálozások rátáival foglalkoztak. Az egyik tanulmányt a USA egészségügyi minisztériuma és az egészségügyi kutatásokért felelős ügynökség készítette. Ezután 2013-as kórházi ellátási adatokat és az orvosi hibákra visszavezethető halálozások számát elemezték, s végül a kutatók 9,5 százalékos döbbenetesen magas rátát kaptak. Azaz minden tizedik kórházban elhunyt amerikai halálhoz köze volt a hibázó orvosoknak.

A CDC szerint 2013-ban 611 105 ember halt meg szívbetegségben , 584 881 rákban, és 149 205 krónikus légúti betegségben. Azaz az utóbbit a halálhoz vezető orvosi hibák letaszították a dobogóról, ha a kutatási adatok helyesek. „Mostanában sok szó esik a rákról és a szívbetegségekről, ám mivel az orvosi hibák nem jelennek meg a listában, a probléma mégsem kap kellő finanszírozást és a figyelmet” – mondta Makary.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a legtöbb orvosi hiba nem amiatt következik be, mert az orvosok rosszak, s ezeket nem is kellene büntetésnek vagy a jogi lépéseknek követni. A legtöbb hiba ugyanis rendszerszintű problémákat jelez, beleértve a gyengén koordinált ellátást, a biztonsági hálók és egyéb protokollok nem megfelelő alkalmazását, továbbá az indokolatlan különbségeket az orvosok által követett gyakorlatban, amelyekből hiányzik az elszámoltathatóság.

Forrás: hopkinsmedicine.org

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +21 °C
Minimum: +12 °C

Nagyrészt közepesen vagy erősen felhős idő várható. Eső, zápor szórványosan, zivatar néhol alakulhat ki, utóbbira az ország keleti felén mutatkozik esély. Az északnyugati, nyugati szél helyenként megélénkül. Késő estére 11 és 18 fok közé hűl le a levegő. Mind a hideg- mind a melegfrontra érzékenyek tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra