Ön kiszúrná a furcsaságot ezen a CT-felvételen? Tesztelje!

Pszichológiai felmérésnek vetettek alá néhány radiológust - az eredmények elgondolkodtatóak.

Trafton Drew és kollégái arra voltak kíváncsiak, hogy a szakemberek mekkora eséllyel szúrnak ki olyan részleteket egy-egy CT-felvételen , amire nem számítottak. A kísérlet nem más célt szolgált, mint hogy igazolják, ha konkrét elváltozást keresnek a felvételeken, más, egyéb, esetleg nagyon is feltűnő jelenség felett átsiklanak. Így volt ez a CT-felvételekre szkennelt gorilla képével is, amit a vizsgált radiológusok 83 százaléka nem szúrt ki...

A kísérlet során a bostoni Brigham and Women's Hospital pszichológuscsapata 24 röntgenorvosnak adta ki azt a feladatot, hogy öt páciens CT-felvételeit nézzék át, daganatos elváltozások után kutatva. A gyakorlatban ez nem igényel néhány percnél többet.

A "csíny" a következő volt: négy beteg felvételeit változtatás, manipulálás nélkül mutatták meg a radiológusoknak, de az ötödik páciens tüdejéről készült 239 kép közül ötre rászkenneltek egy-egy gorillát. A figura átlátszósága egyre erősödött a felvételeken, majd elhalványult. A teszt eredményei hozták a papírformát, illetve a korábbi kísérletek szerinti formaságot: 24 résztvevőből négyen vették észre gorillát, pedig többségük hosszabb ideig is szemlélte a figurát.

A kutatás vezetője később még 25, orvosi képzettséggel nem rendelkező felnőttel is elvégezte a tesztet, közülük nem akadt olyan, akinek szemet szúrt volna a gorilla a felvételek között.

A jelenség nem más, mint a szelektív vakság iskolapéldája.

Honnan a gorillás ötlet?

1999-ben volt már egy hasonló kísérlet (Daniel J. Simons professzor végezte), ahol a gorillamotívum volt a fő szál, és bekerült a pszichológiatörténet leghíresebb kísérletei közé. Ennek során Harvardon tanuló egyetemistáknak videót vetítettek, melyen kosárlabdázó fiatalokat láttak. A feladatuk az volt, hogy számolják össze a felvételen látható passzok számát, amit a fehér játékosokhoz kötnek. "Bonyolításként" egy gorillajelmezbe öltözött alak vonult át a játéktéren, aki még táncolt is a szereplők között. Amikor megkérdezték a résztvevőket, hánynak tűnt fel az alak, a kutatók hasonlóan rossz eredményt kaptak: a vizsgált személyek több mint fele észre sem vette, annyira a koncentrált a fehér alakok labdapasszaira.

Kell-e félnünk?

A kísérletet olvasva talán elbizonytalanodok, mennyire bízhatjuk életünket a képalkotó diagnosztára. A válasz megnyugtató, legalábbis a pszichológusok szerint. Feladatuk ugyanis az volt, hogy egy adott elváltozást (rákos csomót) észleljenek, ami kétségkívül nagy odafigyelést, koncentrációt igényelt, ezt a feladatot pedig klasszisokkal jobb eredménnyel végezték el a laikusokhoz képest. A kulcs pedig a nagy koncentrációban keresendő: a kitűzött feladatban, vagyis a daganatok keresésében hatékonyak tudtak lenni, és a szelektív vakságnak hála, automatikusan kizárták a felvételekre nem illő tényezőket.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +26 °C
Minimum: +14 °C

A felhősebb északi részeken csökken a felhőzet, és az ország keleti felén erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, míg délnyugat felé haladva sok napsütés várható a fátyolfelhők és a kevés gomolyfelhő mellett. Az északkeleti, keleti megyékben helyenként előfordulhat zápor, zivatar, de kis eséllyel a délnyugati határ közelébe is sodródhatnak ilyen csapadékgócok. A Dunántúlon az északnyugati, keletebbre haladva a nyugati, délnyugati szél élénkül meg, zivatar környezetében viszont erős, viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között alakul. Ma még melegfronti, holnap már hidegfronti hatás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra