Csúcsmodern eszközökkel vizsgálják a betegeket Pécsen

Multifunkciós mammográfiás- és röntgenkészülékkel gazdagodott a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Orvosi Képalkotó Klinikája.

A röntgenvizsgálat a legnagyobb számban végzett képalkotó eljárás, amellyel könnyen és gyorsan észlelhetőek a mellkast, a végtagcsontokat és a gerincet érintő kórképek. Az Orvosi Képalkotó Klinikán hetente átlagosan 1500 beteg röntgenvizsgálatát végzik. Mintegy 120 millió forint értékben szerezte be a Klinikai Központ azt a korszerű, multifunkciós röntgenátvilágító berendezést, amely 2024 tavaszától biztosítja a betegek kórképeinek magas szintű diagnosztikáját – írja lapunkhoz eljuttatott közleményében a PTE.

Fotó: Csortos Szabolcs (PTE)
Fotó: Csortos Szabolcs (PTE)

Az új berendezés egyaránt képes hagyományos röntgenfelvételek készítésére és röntgenátvilágítás végzésére is. A multifunkciós készülék képes a teljes gerinc és a végtagok egyben történő megjelenítésére, ezzel segítve a gerincferdülés és végtaghosszkülönbségből eredő panaszok kezelésének tervezését. Átvilágító üzemmódban a készülék a szervezetben zajló folyamatok dinamikus, valós időben történő megjelenítésére is alkalmas. E vizsgálat fontos szerepet játszik olyan emésztőrendszeri megbetegedések kivizsgálásában, ahol a gyomor–bélrendszer kóros mozgása felelős a panaszokért. A készülékkel évente mintegy 15 ezer beteget fognak vizsgálni a szakemberek.

A másik most beszerzett eszköz egy közel 170 millió forint értékű, korszerű, multifunkciós mammográfiás berendezés. Az új készülék egyaránt képes hagyományos mammográfiás felvételek készítésére és röntgenvezérelt sztereotaxiás mintavételek végzésére. A berendezés különlegessége, hogy úgynevezett tomoszintézis végzésére is alkalmas. Ez a kifejezetten sűrű szerkezetű, úgynevezett denz emlők megítélését és az esetlegesen előforduló strukturális eltérések értékelését teszi lehetővé. Ezzel csökkentheti a felesleges betegvisszahívások számát, illetve megkönnyítheti az esetleges rosszindulatú eltérések minél koraibb felfedezését.

Fotó: Csortos Szabolcs (PTE)
Fotó: Csortos Szabolcs (PTE)

Az emlőben sok esetben előforduló, ultrahangvizsgálattal nem látható mikromeszesedések felismerésében és karakterizálásában is kiemelten fontos szerepe van a most beszerzett modern berendezésnek. Az ilyen típusú meszesedések egy része daganatmegelőző állapotot jelezhet. A készülék az ilyen típusú eltérések esetében mintavételezésre is alkalmas.

Az új eszközpark lehetőséget biztosít arra, hogy az érintett női betegek diagnosztikája és a terápiás terv felállítása a régióban még hatékonyabban és gördülékenyebb módon történhessen.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +20 °C
Minimum: +13 °C

Inkább csak átmeneti szakadozások fordulhatnak elő a felhőzetben. További kisebb-nagyobb csapadékgócok érkeznek, illetve képződnek, amelyek északkelet felé mozognak, a Tiszántúlon egy-egy zivatar sem kizárt. Az északias szél döntően mérsékelt, a Zemplén, Bordrogköz térségében élénk lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 16 fok között valószínű. Napközben továbbra is hidegfronti hatás dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra