MRI, CT, PET-CT: nézze meg, mire számíthat a vizsgálatokon!

Ha megvan a beutaló, de szeretné tudni, mire számíthat a különböző képalkotó eljárásos vizsgálatokon, és egyáltalán hogyan működnek?

A CT-ről

Az eljárás során - a röntgentechnológia segítségével - háromdimenziós anatómiai képet hoznak létre. Úgy alkotnak képet, hogy a páciens szervezetén keresztülsugároznak egy nagy energiájú elektromágneses mezőt. Ez a sugárnyaláb egy röntgenfilmre vetíti az árnyékát. Mivel a változó vastagságú szöveteknek más-más árnyékuk van, a képen láthatóvá válik a szervezet belső struktúrája. A lágyabb szövetek több röntgensugarat engednek keresztül, a keményebb szövetek, például a csont ugyanakkor kevesebbet.

Míg a röntgensugarak kétdimenziós képet alkotnak, addig a CT 3-dimenziós képet is tud alkotni, mert a páciens teste körül spirálisan forgatja a hagyományos röntgensugarakat. Ezek a test körüli fordulatok a test egy-egy szeletéről készítenek képet. A számítógép a képszeleteket összegyűjti, összerendezi, és így a célterület vagy akár az egész test 360 fokos képét képes megalkotni.

Ilyen a PET-CT

A PET-CT egyesíti magában a PET és a CT diagnosztikai módszerét. Segítségével felfedezhető és körülhatárolható a rendellenes szövet. A légzés, a szívdobogás és a beteg egyéb mozgása miatt a hagyományos képalkotó eljárásokkal nem mindig vehetők észre a kisebb károsodások.

Az új technológia lehetővé teszi, hogy a PET-CT akár 2 mm-es elváltozásokat is jelezzen, és azokat pontosabban körülhatárolja. Így korábban felfedezhető a daganatos szövet, az egészséges pedig megkímélhető a sugárzástól. Ezek a berendezések mozgó területeket, például a szívet és a tüdőt is tisztán és részletesen ábrázolják.

A vizsgálat során a beteg először radioaktív kontrasztanyagot kap intravénásan, ami 60-90 perc alatt oszlik el a szervezetben. A páciens egy asztalon fekszik, amely lassan keresztülhalad a gyűrű alakú szkenneren. A szkenner eközben begyűjti a PET és a CT felvételekhez szükséges információkat. A 15-60 percig tartó vizsgálat alatt a páciens nem érez semmit.

A szkenner stabil asztala lehetővé teszi, hogy pontosan beazonosítsák a mozgásnak kitett területeken található kisméretű elváltozásokat. Az orvos a vizsgálat után átnézheti a részletes képeket. Emellett a szkenner szoftvere eltárolja az elváltozásokat, és a következő vizsgálatnál betölti azokat, így jól láthatóak a különbségek.

Különbség az egyes képalkotó eljárások eredményei között

Különbség az egyes képalkotó eljárások eredményei között

Az MRI titkai

Ha valakinek olyan belső szervi elváltozása van, amelyet hagyományos vizsgálattal nem lehet kimutatni, MRI-re lehet szükség. MRI alkalmazásakor a beteg egy kihúzható emelvényen fekszik, amelyet betolnak a gép belsejébe. A gépben lévő, rádiófrekvenciát kibocsátó mágneses tekercs letapogatja a beteg vizsgálni kívánt testrészét. Mágneses mező jön létre, amely végigfut a cső belsején.

A szervezetben hidrogénatomok milliárdjai vannak, amelyek természetes pályán keringenek. Mágneses mező hatására ezek irányba állnak, mint egy iránytű, és új pályán kezdenek keringeni. Amikor megszűnik a mágneses mező, az atomok visszatérnek a természetes pályájukra. Ahogy megnyugszanak, kicsiny rádióadóhoz hasonlóan energiát bocsátanak ki. Különböző szövetek különböző energiaszinteket, és a számítógép érzékeli a pontos impulzusukat. Az atomok visszarendeződési ideje határozza meg az energiakülönbséget. A tömör szövetek hosszabb idő alatt rendeződnek vissza, mint a lágy szövetek.

Tehát ahogy a számítógép érzékeli a különböző energiaszinteket, képet alkot, a tömör szövetek fehéren, a kevésbé tömörek feketén jelennek meg. Ezzel az MRI képes megmutatni például a szerveket, az inakat, a szalagokat. Ez a szervezetünkben lévő nagyszámú hidrogénatomnak köszönhető, hiszen ennek használatával működik az MRI.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: