"A háziorvosokon csapódik le minden"

Darvai László 25 éve dolgozik mentőorvosként, oktató háziorvosként, és úgy véli a járvánnyal kapcsolatos központi kommunikáció kapkodó és bizarr, az emberek egészségügybe vetett bizalma megrendült. A háziorvosok pedig olyan oltási listák miatt kénytelenek magyarázkodni, melyekbe gyakorlatilag semmilyen beleszólásuk nincs.

"Ma szinte senki nem tudja, kinek, milyen szempontok szerint, milyen vakcina jár, egyáltalán hol és kik döntenek arról, hogy ki milyen listára kerüljön fel" - nyilatkozta a Népszavának Darvai László belgyógyász szakorvos, az első magyar háziorvos, aki praxisjogot vásárolt, és immár több mint húsz éve a Heves megyei Ostoroson praktizál. A lap az oltások kapcsán kérdezte a szakembert, aki konkrét kritikai észrevételeket is megfogalmazott a jelenlegi rendszerrel szemben. Mint mondta, minden a háziorvosokon csapódik le.

"A kormánylapáthoz is szeretnénk hozzáférni"

"Nekünk kellene megmagyaráznunk, milyen szempontok alapján dől el, hogy két hasonló korú ember közül az egyik miért igen, a másik még miért nem kapja meg az adott vakcinát" - fogalmazott Darvai László, hozzátéve, nagyon nehéz beszélni egy pácienssel, aki előző este azt hallja a televízióban: a háziorvos dönti majd el, hogy egy adott korcsoporton belül ki az, aki az oltási sorrendben majd előrébb kerül. Erről azonban szó sincs - szögezi le, hangsúlyozva, gyakorlatilag semmilyen beleszólásuk nincs abba, hogy ezeken a listákon kit vehetnek előre és miért. "Ennek ellenére csaknem minden háziorvos kollégám nevében mondhatom: erőn felül is végig fogjuk csinálni az oltási kampányt, hiszen mindannyian egyetértünk ennek fontosságával, és egy hajóban evezünk. Csak szeretnénk hozzáférni a kormánylapáthoz is, nemcsak az evezőhöz" - jegyezte meg keserűen.

Darvai László maga se tudja megmagyarázni, miért vannak makkegészséges sportolók ott, ahol krónikus betegeknek kellene lennie. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images
Darvai László maga se tudja megmagyarázni, miért vannak makkegészséges sportolók ott, ahol krónikus betegeknek kellene lennie. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images

A koronavírus elleni oltási listák kapcsán arról beszélt, maga se tudja megmagyarázni, miért vannak makkegészséges sportolók ott, ahol krónikus betegeknek kellene lennie. "Egyáltalán nem hiszem, hogy bárki tudatosan akar rosszat a saját polgárainak, de azt igenis nagyon fájlalom, hogy azok, akik ezt a szakmát képviselik, például a háziorvosok, egyáltalán nincsenek vagy csak nagyon kevéssé vannak bevonva a döntés-előkészítési folyamatokba" - hangsúlyozta, megjegyezve, az emberek jó része eddig megbízott az egészségügyben, de épp ezek miatt az anomáliák miatt egész egyszerűen elszállt a bizalma.

Hol vannak a listáról ezek az emberek?

Mindent a vakcinákról. Ön melyiket választaná? Összeszedtük, mit érdemes tudni a Magyarországon jelenleg oltásra használt ötféle új koronavírus elleni vakcináról. Részletek!

Kérdésre válaszolva a szakember azt is kifejtette, miben nem ért egyet a döntéshozók által felállított prioritásokkal. "Azon el kellene gondolkodni, hogy jelenleg már oltják a községi polgárőröket, de nem látom a listán az óriási veszélynek kitett művesekezelésben részesülő, dializált betegeket , miközben pontosan tudjuk: ha közöttük kitör a járvány, akkor az 'aratni' fog" - így Darvai, aki emellett hiányolja a listákról a transzplantációra várókat, a tanárokat, az óvónőket, a bölcsődei gondozókat is. "Pontosan ennyire értelmezhetetlen az, hogy a szociális otthonokban, gyakran ágyban fekvő, a vírusfertőzésen korábban már átesett, vagyis védett időseket miért kellett látványosan és sürgősen Pfizer-vakcinával beoltani, annak ellenére, hogy ezek az otthonok teljesen zártak, ide külső látogatók nem jöhetnek, a gondozói személyzet pedig megkapta a védőoltást" - latolgatta a háziorvos, aki maga is dolgozik egy 160 fős szociális otthonban, ahol egy olyan járványon vannak túl, amely során a bentlakók csaknem mindegyike megfertőződött.

"Az embereket gyerekként kezelik"

Darvai szerint nagyon sok minden a rossz kommunikáción "csúszott el", de említi a járványtagadók negatív hatását is, megjegyezve, mindezen "nem segít, ha az embereket gyerekként kezelik, félinformációkkal látják el őket, és nem tárják eléjük, mennyire komoly a helyzet". Szerinte be kellett volna engedni a COVID-osztályokra az újságírókat és a kamerákat. A fertőzés hatásairól részletesen, "tudományos, szakmai, de közérthető érvekkel" kellett volna tájékoztatni a lakosságot, akkor "most senki nem gondolkodna azon, milyen védőoltás szeretne, vagy szeretne-e egyáltalán: rohanna, hogy megkapja bármelyiket, legyen az amerikai vagy kínai". Az ostorosi háziorvos szerint a most kialakult bizalmatlanságot - mind az ellátórendszerrel, mind a védőoltásokkal szemben - még jóval a járvány után is érezni fogjuk.

Az új típusú koronavírus elterjedése óta az egyik legnagyobb témakör, amelyet nagyfokú bizonytalanság övez, a fertőzés lezajlása után kialakuló immunitás. Nincs ez máshogy a vakcinák nyújtotta védelemmel sem - egyelőre a szakértők is csak óvatos becslésekbe bocsátkoznak. Összegyűjtöttük , mit lehet tudni eddig.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +10 °C

A keleti felhős részeken fokozatosan szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, kisüt a nap, közben nyugat felől fátyolfelhőzet sodródik fölénk, amely fokozatosan meg is vastagszik, és délután egyre jobban szűri a napsütést. Legfeljebb elvétve lehet gyenge csapadék. Az északias szelet elsősorban a keleti harmadban élénk lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23, 24 fok körül várható. Mind a hideg- mind a melegfrontra érzékenyek tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra