Menzesz alatt ezért hízunk

A menstruációt általában egyetlen nő sem éli meg túlságosan kellemes élményként. Legtöbbjüknél a mérleg is többet mutat még akkor is, ha egészségesen táplálkoznak, és rendszeresen járnak edzeni. Miért van ez így?

Először is, fontos tisztában lenni vele, hogy a menzesz előtti, illetve alatti súlynövekedés teljesen normális. Ennek oka, hogy ilyenkor a progeszteron nevű hormon mennyisége megnő a női szervezetben, amely többek között folyadék-visszatartást is okoz. A súlynövekedésért, illetve a vizesedésért is ez felelős. Jó hír, hogy súlyunk visszaáll az "eredeti" értékre nem sokkal azután, hogy a vérzés befejeződik.

A rendszertelenmenzeszokai A menstruációs ciklus általában 28 napig tart, de ez a hossz 24 és 35 nap közé is tolódhat egyéntől függően. A vérzés átlagosan 5 napig tart, de 2 és 7 nap között bármilyen időtartam normálisnak számít, ez szintén egyénfüggő. Kattintson!

Akár három kiló is felszaladhat

Az átmeneti "hízást" egyébként a legtöbb nő nagyobb mértékűnek érzékeli, mint amekkora valójában. Teljesen egyéni, hogy kinél pontosan mekkora többletet jelent a dolog. Átlagosan 0,5-1,5 kilós súlynövekedésről beszélhetünk, bár egyes nőknél ez akár 2,5-3 kilogrammig is elmehet. Ha ennél többet tapasztalunk, vagy úgy érezzük, hogy ebben az időszakban indokolatlan mértékben nő a súlyunk, akkor érdemes lehet orvoshoz fordulni, mert egyes esetekben valamilyen endokrinzavar vagy veseprobléma állhat a szokásosnál komolyabb vízvisszatartás mögött.

Akár két-három kilót is felszedhet egy nő a menzesz alatt
Akár két-három kilóval is többet nyomhat egy nő a menzesze alatt

A hormonális változások miatt ilyenkor sokan kívánni kezdik a szénhidrátban, energiában dúsabb ételeket, a tésztát, édességet - hogy ennek pontosan mi az oka, a szakemberek még mindig kutatják. De az biztos, hogy több kutatás is igazolja, hogy a nehéz napok környékén nagyobb mértékben fogyasztanak a nők zsírban, sóban, cukorban gazdagabb fogásokat. A hormonális változásokkal járó hangulatingadozás, illetve a fokozott fáradtságérzet is hozzájárul ahhoz, hogy a szervezet szinte követelni kezdi az energiadús fogásokat.

Emellett ilyenkor többen hajlamosak hanyagolni az edzéseket, mert sokkal kevésbé érzik magukat motiváltnak a sportoláshoz - ennek az átmenetileg csökkent energiaszint az oka, amelynek a hátterében szintén az ilyenkor végbemenő hormonális változások állnak. A kevésbé aktív életmód, a tartalmasabb ételek fogyasztása és a hormonális alapú vízvisszatartás együttese pedig valóban súlynövekedést okoz, nem beszélve arról, hogy a menzesz sok nőnél az emésztés működését is befolyásolja. Az ilyenkor jelentkező székrekedés átmenetileg szintén valamivel feljebb mozdíthatja a mérleg nyelvét.

A legjobb, amit tehetünk, hogy a nehéz napok alatt igyekszünk tudatosan nem eltérni a bevált mozgási, illetve táplálkozási rutinunktól. Ezzel ha teljesen elkerülni nem tudjuk is a súlynövekedést, mindenképpen csökkenthetjük.

Forrás: prevention.com

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)