Így lehet lombikozni jövőre

Új tervezet született az állami lombikkezelésekről, ez alapján valószínűsíthető néhány változás, amelyek alapjaiban változtatnák meg a hazai meddőségkezelést. Bár 45 év marad a korhatár, 36 év alatt csak egy embriót ültetnek be, és kijelölték a szakambulanciákat is.

Folytatja a lombikkezelésekkel kapcsolatos jogszabályok módosítását a kormány: honlapjára fel is került a lombikkezelésekről szóló szabályozás tervezete – vette észre a HVG. Ebben felsorolják a megyei meddőségi szakambulanciákat, ahol a kivizsgálások mellett inszeminációt is végezhetnének majd. A tervezet a beültethető embriók számát is korlátozza, a petesejt-donáció és a genetikai vizsgálatok kérdéséhez azonban nem nyúl.

pár, megbeszélés, lombikkezelés, orvosnál, rendelés
Az ingyenes kezelés továbbra is 45 éves korig lesz elérhető a nőknek. Fotó: Getty Images

Marad a 45 éves korhatár

A szakmában évek óta vita volt arról, csökkenteni kell-e az ingyenes meddőségi kezelésekben részt vevő nők életkori határát. A társadalombiztosítás jelenleg 45 éves korig állja az asszisztált reprodukciós kezeléseket annak ellenére, hogy az adatok szerint 43 éves kor felett 100 nőből már csak egynél sikeres a lombik. Az ingyenes kezelés azonban továbbra is 45 éves korig lesz elérhető a nőknek.

Fontos változás viszont, hogy új stimulációt – néhány kivételtől eltekintve – csak akkor lehet majd kezdeni, ha már minden fagyasztott embriót felhasználtak a párok. Röviden összefoglalva a stimuláció azt a kezelést jelenti, mely során általában hormoninjekciókkal stimulálják a tüszők növekedését. Ezt követően szívják le műtéti úton a petesejteket, melyeket megtermékenyítenek a férfi hímivarsejttel, hogy embriók jöjjenek létre.

Jönnek a szakambulanciák

Bekerült a rendeletbe az is, hogy néhány kivételes esettől eltekintve 36 év alatt első beültetésnél csak egy embriót ültetnek majd vissza a nőknek, 36 felett pedig csak kettőt. Ezt az indokolja, hogy kevesebb legyen az ikerterhességek száma, ebben az esetben ugyanis  szinte biztosra vehető a koraszülés, lombikbabák esetében pedig ez az arány 99 százalékos.

A Humánreprodukciós Igazgatóság korábban javaslatot tett a Vágyott Gyermekekért Központok (VAGYOK) létrehozására is. Ezek lényegében megyei meddőségi szakambulanciák lennének, és a területi ellátás javításában játszanának szerepet. Magyarországon jelenleg több megyében nincs meddőségi klinika, Nógrád, Borsod és Békés megyékben a legrosszabb a hozzáférés.

Nemcsak párok, hanem egyedülálló nők is részt vehetnek asszisztált reprodukciós eljárásban, azaz a lombikbébi programban. Vajon az egyszemélyes változatnál milyen feltételei vannak a kezelésnek, és hogyan történik a beavatkozás? Íme a részletek

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A zártabb felhőzet és összefüggőbb csapadékzóna szakadozva észak, északkelet felé vonul. Ugyanakkor mögötte erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, és újabb hullámban alakulhatnak ki záporok, akár felhőszakadással kísért zivatarok, elsősorban északkeleten heves zivatar sem kizárt. Legalább néhány órára azonban így is szinte mindenhol kisüt a nap. A légmozgás csak záporok, zivatarok környezetében lehet erős, viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között valószínű, de a tartósabban csapadékos tájakon ennél hűvösebb lehet az idő. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Fronthatások a mai napon sem várhatóak.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra