Lombik egyedülálló nőknek: ki lesz az apa?

Nemcsak párok, hanem egyedülálló nők is részt vehetnek "asszisztált reprodukciós eljárásban", azaz a lombikbébi programban. Vajon az egyszemélyes változatnál milyen feltételei vannak a kezelésnek, és hogyan történik a beavatkozás?

Az egészségügyi törvény 2006-óta lehetővé teszi, hogy egyedülálló nők is részt vegyenek lombikprogramban . Akkor módosították a korábbi rendeletet, amely csakis házastársi vagy élettársi kötelékben élő személyeknek engedélyezte az eljárást, "amennyiben bármely félnél fennálló egészségi ok miatt a kapcsolatból természetes úton, nagy valószínűséggel egészséges gyermek nem származhat".

In vitro
Méhen kívüli mesterséges megtermékenyítés. Sokaknak az utolsó esély

Az egyedülálló nőket tehát fogadhatják a meddőségi klinikák, de csakis anonim donortól kaphatnak spermát, ismerőstől nem. Az egyedülálló vagy homoszexuális férfiak számára nincs ilyesfajta lehetőség továbbra sem, például azért is, mert a béranyaság nálunk tiltott. Feltétel az is, hogy a programba belépő nők igazoltan meddők legyenek. Ennek bizonyítása persze nem egyszerű, ha valaki nem él párkapcsolatban, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a "kreatív" törvényértelmezés mégis gyermekhez juttatja az elszánt szerencséseket.

Kiskapu itt is van

Ráadásul a jogszabály hagy egy kiskaput: egészséges egyedülálló nő is részesülhet embrió-beültetésben , ha azt az életkora indokolja. A törvényalkotó nem határozta meg pontosan, hány éves kor számít már kritikusnak a teherbeesés szempontjából, tehát az orvosok prognosztizálják (két szakvélemény szükséges), hogy fenyegetően közeledik-e egy adott személynél a fogamzóképtelen kor.

Ha valaki zöld utat kap, akkor ugyanolyan hormonkezelésen esik át, mint a párjukkal érkező nők, és a beavatkozás is ugyanúgy történik. (Nemcsak "lombik", tehát méhen kívüli megtermékenyítés jöhet szóba, hanem inszemináció - azaz méhbe fecskendezett spermainjekció - is amennyiben a megtermékenyülésnek nincs valamilyen egészségügyi akadálya, például petevezeték-elzáródás stb.)

Az élettársi vagy bejegyzett élettársi kapcsolatban élő leszbikus párok számára a törvény továbbra sem engedélyezi a mesterséges megtermékenyítést. Így ők csak a szabályok megszegése árán, magukat egyedülállónak vallva juthatnak gyermekhez: az élettársi vagy bejegyzett élettársi kapcsolat eltagadása ugyanis magán-, illetve bizonyos esetekben közokirat-hamisításnak minősül.

Kik lesznek az apák?

A magyarországi törvények értelmében a mesterséges megtermékenyítésekhez spermát szolgáltató donorok személye titkos. A potenciális apa kiválasztása számítógépes nyilvántartásból történik külső jegyek (testalkat, szemszín, hajszín stb.) alapján. Az ivarsejtek felhasználása során figyelnek arra, hogy egy adott adományozótól származó ténylegesen megfogant és világra jött utódok száma ne haladja meg a négyet.

Megváltozhatnak a lombikbébi-kezelések, miután a méhszövet előzetes stimulálásának módszerével végzett embrióbeültetések jelentősen megnövelték, esetenként megduplázták az embriók beágyazódásának valószínűségét. Részletek!

Ki lehet donor? A jelölteknek többlépcsős kivizsgáláson kell keresztül esniük: spermaszűrésen , mikrobiológiai, andrológiai, szerológiai és pszichológiai vizsgálaton, vér- és vizeletteszten. A donor ivarsejtek genetikai állománya öröklődő betegségeket nem hordozhat. A nemi betegségeket is szűrik. A vizsgálatokat 6 hónap után megismételik, hogy megbízható eredményeket kapjanak.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)