Az endometriózis kevéssé ismert ikertestvére

Sok reproduktív korban lévő nő életét keseríti meg az adenomiózis. Mutatjuk, miről van szó és milyen tünetekre kell figyelni.

Manapság egyre több szó esik az endometriózisról, ami amellett, hogy igen fájdalmas és jelentősen ronthatja az érintettek életminőségét, a teherbeesést is megnehezítheti vagy ellehetetlenítheti. Endometriózis  esetén a méhnyálkahártya sejtjei a méhüregen kívül testszerte máshol is megjelennek, leggyakrabban a hasüregben és a kismedencei szerveiben. Az adenomiózisban szenvedőknél a méhnyálkahártya-szövetek a méhizomzatba “nőnek”.

A fájdalmas menstruáció hátterében adenomiózis is állhat. Fotó: Getty Images
A fájdalmas menstruáció hátterében adenomiózis is állhat. Fotó: Getty Images

Korábban úgy tartották, hogy leginkább a 35-50 éves nőket érinti az adenomiózis, ám időközben kiderült, hogy a fogamzóképes korú nőknél fiatalabb korban is kialakulhat. Jóindulatú nőgyógyászati kórkép - tehát nem rákos elváltozás -, ennek ellenére igencsak megnehezítheti még a mindennapi tevékenységek elvégzését is, mivel menstruáció idején, amikor a méh nyálkahártyája leválik, ezek a sejtek is így tesznek, ez pedig gyakran elviselhetetlen fájdalommal és természetellenesen erős vérzéssel jár.

Mi utalhat adenomiózisra?

A diagnózis felállítását sok esetben megnehezíti, hogy az adenomiózis kevésbé ismert kórkép, mint a mióma vagy az endometriózis, ám ezekhez nagyon hasonló tüneteket okozhat. Ráadásul ezek a betegségek gyakran kéz a kézben járnak: egy 2020-as tanulmány szerint például az adenomiózisban szenvedő nők csaknem felének már miómája is volt - írja témával foglalkozó cikkében  a Medical News Today.  

"Az adenomiózissal küzdők harmada semmilyen tünetet nem tapasztal. Azok viszont, akik igen, azoknál a tünetek az enyhétől az igen súlyosig terjedhetnek" - idézte a lap Andrew Horne-t, az Edinburgh-i Egyetem nőgyógyász professzorát.

Az adenomiózis jellegzetes tünetei közé tartozik a kínzó kismedencei fájdalom, az erős menstruáció vagy a rendellenes, szabálytalan vérzés, a termékenységi problémák és a fájdalmas nemi érintkezés vagy székletürítés.

Az orvosok először egy 1947-es tanulmányban írták le részletesen az adenomiózist, miután közel kétezer, sebészi úton eltávolított méhet vizsgáltak meg. Egészen a közelmúltig egyébként a méheltávolítás utáni szövettani vizsgálat volt az egyetlen módja az adenomiózis diagnosztizálásának. Ma már ultrahanggal vagy mágneses rezonancia képalkotással (MRI-vizsgálattal) is ki tudják mutatni. A kezelési lehetőségek a tünetek jellegétől és intenzitásától függően a gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedésétől kezdve a hormonális kezelésekig terjednek.

Mi a helyzet a gyermekvállalással?

Az érintett nők egy részénél a gyermekvállalás után - amennyiben teherbe tudnak esni és ki tudják hordani a magzatot - enyhülnek az adenomiózis tünetei, mivel a terhesség hatására az endometriumszövet kevéssé lesz aktív - ezt már G. Thomas Ruiz, a Memorial Care Orange Coast Medical Center szülész-nőgyógyásza nyilatkozta a Medical News Today-nek. De mivel az adenomiózis a méh falát érinti, ezért hátrányosan befolyásolhatja a megtermékenyített petesejt beágyazódását és a terhesség kihordását. Az érintett nőknél, akik teherbe esnek, megnő a vetélés, a koraszülés, a preeklampszia (terhességi magas vérnyomás), a méhen belüli fertőzés és a méhnyak inkompetencia kockázata. Utóbbi azt jelenti, hogy a méhnyak nem képes megtartani a magzatot - tette hozzá Andrew Horne.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)