Ez teszi veszélyessé a szuperbaktériumokat

Világszerte egyre súlyosabb problémát jelent az antibiotikumrezisztencia terjedése. Mutatjuk, mit tehetünk a jelenség ellen a mindennapokban.

„Az antibiotikumrezisztencia fennállása azt jelenti, hogy a baktériumot a kezelésére alkalmazott antibiotikum nem tudja elpusztítani” – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületével közösen írt Facebook-bejegyzésében. Az összefoglaló szerint a rezisztens baktériumok úgy fejlődtek, hogy már egyáltalán nem vagy csak kevésbé érzékenyek a szaporodásukat gátló, illetve a kórokozókat elpusztítani hivatott készítmények hatására.

A betegséget okozni képes baktériumok között vannak, amelyek jobban, és vannak, amelyek kevésbé ellenállóak az antibiotikumokkal szemben. A gyógyszerkúra nyomán utóbbiak pusztulnak először, előbbiek pedig vagy később, vagy egyáltalán nem. Ezért is fontos mindig az orvos által előírt ideig és dózisban szedni az antibiotikumokat. Ha hamarabb abbahagyjuk a kezelést, például azért, mert jobban érezzük magunkat, akkor éppen a legerősebb baktériumok szaporodhatnak el szervezetünkben ismét. Az így kialakuló fertőzéssel pedig már sokkal nehezebb lesz megbirkózni.

A probléma kialakulásában az antibiotikumok indokolatlan túlhasználata fontos szerepet játszik. Nem szabad ilyen gyógyszereket alkalmazni enyhe megbetegedések, illetve vírusfertőzések esetén sem. Tévhit tehát az is, hogy a téli időszakban gyakori nátha és influenza esetén érdemes lenne például korábbról megmaradt antibiotikumot bevenni a gyorsabb gyógyulás érdekében! Szintén súlyosbítják a helyzetet az állattenyésztésben használt antibiotikumok, mivel ezek is rezisztens baktériumok kifejlődéséhez vezethetnek.

Szuperbaktériumoknak azokat a kórokozókat nevezzük, amelyek többféle antibiotikummal szemben is ellenállóvá váltak. Ilyen például a meticillinrezisztens Staphylococcus Aureus, avagy az MRSA. Ez sokak orrjárataiban megtalálható, ahol többnyire nem is okoz bajt. Legyengült immunrendszerű embereket viszont súlyosan megbetegíthet a fertőzés, ami főként kórházi körülmények között gyakran meg is történik. Összességében nagyon lényeges tehát, hogy mindig csak orvos utasítására, illetve annak megfelelően szedjünk antibiotikumot!

Borítókép: Getty Images

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A zártabb felhőzet és összefüggőbb csapadékzóna szakadozva észak, északkelet felé vonul. Ugyanakkor mögötte erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, és újabb hullámban alakulhatnak ki záporok, akár felhőszakadással kísért zivatarok, elsősorban északkeleten heves zivatar sem kizárt. Legalább néhány órára azonban így is szinte mindenhol kisüt a nap. A légmozgás csak záporok, zivatarok környezetében lehet erős, viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között valószínű, de a tartósabban csapadékos tájakon ennél hűvösebb lehet az idő. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Fronthatások a mai napon sem várhatóak.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra