Az adósságrendezés sem elég a kórházak minden számlájára

Összesen 90 milliárd forintot fordít a kormány az állami kórházak és az alapítványi egyetemek kórházainak adósságrendezésére, amelyeknek azonban így is tetemes adósságállománya maradhat az év végére.

Az állami kórházak és az alapítványi egyetemek adóssága 71 százalékának a kifizetésére adott forrást a magyar állam – írja a Népszava Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkárának gyorselemzése alapján. Rásky szerint a 90 milliárd kifizetése után is még csaknem 36 milliárdos adósság marad hátra, januárra pedig ez ismét elérheti az 50 milliárd forintot. November végén ugyanis óvatos becslések szerint az egészségügyi intézmények – beleértve az alapítványi fenntartású orvosi egyetemeket is – tartozása mintegy 120-130 milliárd forintra tehető.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által kedden közzétett adatokból kiderül, hogy az egyes kórházak nagyon eltérő mértékű állami támogatásra számíthatnak adósságaik rendezéséhez. A Szent Imre kórház például tartozásai 95 százalékát tudja majd kifizetni a kapott összegből, miközben a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház csupán számlái alig több mint 25 százalékát. A nagy egyetemi kórházak körül a 11,2 milliárdos tartozást felhalmozó Debreceni Egyetem kapja a legnagyobb állami támogatást, 8 milliárd forintot.

Az adósságrendezésről megjelent kormányrendelet azt is szigorúan megszabja, hogy a kórházak mely adósságaikra és milyen sorrendben használhatják fel a támogatást. Elsőként a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) hatáskörébe tartozó feladatokkal kapcsolatos lejárt tartozásokat kell kiegyenlíteni, amit aztán a büntetés-végrehajtási szervezeteknél felhalmozódott számlák rendezése követ. „Miközben a szolgáltatók az augusztusig elvégzett szolgáltatásokból összejött adósságaikat rendezhetik, az erre szánt pénz nagy része gyakorlatilag visszakerül az állam zsebébe, és a beszállítók most is a sor végére kerültek” – idézi a Népszava cikke Rásky Lászlót.

Borítókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +5 °C

A látási viszonyok mindenhol javulnak, és jobbára közepesen vagy gyengén felhős idő várható sok napsütéssel. Legtovább az Északi-középhegységben lehetnek borult, párás tájak, ahol szitálás, esetleg kisebb eső előfordulhat. Másutt is legfeljebb csak gyenge zápor alakulhat ki. A Dunántúlon nagy területen kísérhetik élénk, néhol erős lökések a déli, délkeleti szelet. A hőmérséklet délután jobbára 13 és 20 fok között várható, de a tartósan borult, ködös vidékeken ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő este 6, 12 fok valószínű. Se fronthatás, se eső nem ronthatja el a vasárnapot.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra